Pages

2022. április 18., hétfő

Ramórafilé kelpisörény-pürével

Tisztelt Olvasók!

Örömömre szolgál, hogy idéntől Jane Blackkel közösen visszük ezt a rovatot. Most rajtam volt a sor, hogy megetesselek titeket. Spoiler, a tavalyi Legendás Lények Gondozása vizsgaprojektem voltak ezek az ételek. Van, amit az óta már újra megcsináltam, fejlesztettem a recepten, és volt, ami maradt eredetiben. A mai számban a főétel receptjét fogom közölni, a negyedikben pedig a desszert és egy bájital fog következni, teljessé téve egy menüt.
A mai napon grillezett ramórafilét fogunk készíteni kelpisörény-pürével. Nem kell megijedni, ha még nem hallottatok ezekről a lényekről. A ramóra egy, az Indiai-óceánban őshonos, ezüstszínű halfajta. Rendkívül erős mágikus képességei vannak: képes lehorgonyozni a hajókat és megvédi a tengeren utazót. A kelpi japán vízidémon, aki mindenféle alakot képes felvenni, de legkedveltebb megjelenési formája általában hínársörénnyel rendelkező ló.



Továbbra sem kell megijednetek, az étel minden hozzávalóját be tudjátok szerezni egy egyszerű mugli szuper- vagy hipermarketben is (elvégre a muglik olyan vakok… Ahogy Arthur Weasley mondaná).

Először a halat kell beszereznünk. A megfelelő példány szálkamentes, izmos haltörzs, élénk színű, és nincs kellemetlen szaga, csak a szokásos „halszag”. Ami a mágusok körében ramóra néven fut, azt a muglik afrikai törpeharcsaként ismerik, ezt kell keresnetek. Legjobb frissen beszerezni, de a fagyasztott verzió is megfelelő. Ugyanitt be tudjuk szerezni a kelpihínárt is, ezt a muglik burgonya néven árulják. Több fajtája is ismert, mindegyik megfelelő.

Hozzávalók, a halhoz (a szükséges mennyiséghez arányosítjuk a többi hozzávalót, én 500 gr, illetve 1 kg mennyiségben csináltam, a kisebb mennyiségeket adtam meg itt)

két kupaknyi citromlé

bors, ízlés szerint zöldfűszerek, pirospaprika őrlemény

szója- és Worcestershire- szósz

fokhagyma (őrölt vagy zúzott formában)

olaj

egy egész citrom

fél kg burgonya (rendes, vagy édes)

sütőmargarin (kb 50 gramm)

kevés tej/tejszín ízlés szerint

A halat kb. ujjnyi vastagra szeleteljük, és összeállítjuk a pácot a citromléből, a fűszerekből, a két szószból, a fokhagymából és az olajból. Alaposan összekeverjük, majd előveszünk egy lefedhető tálat. Felkarikázzuk az egész citromot, majd két-három karikát lerakunk az edény aljába, és locsolunk rá a pácból. A halszeleteket alaposan megfürdetjük a pácban, majd a citromkarikákra fektetjük. Ha több réteg hal is lesz, akkor a rétegek közé is teszünk egy-egy karika citromot. Ha az összes halat bepácoltuk, akkor a maradék páccal még leöntjük a halat, majd lefedjük a tálat frissen tartó fóliával, vagy egy tányérral, a lényeg, hogy fedve legyen. Ezután minimum pár órát, de inkább egy teljes éjszakát vagy napot pihentetjük, időközben egyszer átforgatva a halszeleteket. Forró grillserpenyőben, vagy grillrácson átsütjük, míg szép színt nem kap.

A krumplit megmossuk, megszabadítjuk héjától, majd felkockázzuk. Sós vízben puhulásig főzzük. Amint elkészült leszűrjük, majd egy keverőtálba tesszük, és krumplinyomóval összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a margarint, illetve a tejet/tejszínt. Utóbbit óvatosan adagoljuk, addig, amig a megfelelő állagot nem veszi fel a püré. Kis mágiával hínárszínűvé tesszük.

Tálalásnál citromkarikával díszíthetjük. Az elkészítést nem fotóztam, csak videóztam, ezért csak ennyi képpel tudok szolgálni. 

Jó étvágyat!

Írta: Nadia Moor, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése