Pages

2022. április 5., kedd

Mugli ünnepek I.: Anyák napja

Kedves Boszi olvasók!

Idén az a megtiszteltetés ért, hogy létrehozhatom és szerkeszthetem a "Mugli ünnepek" rovatot. Jane Black vagyok, a Caminus másodéves tanulója és mindig az épp aktuális ünnepet fogom nektek bemutatni. Hamarosan itt az anyák napja, amire jó minél jobban felkészülni, így most ez lesz az első témánk.

Eredete és időpontja:

Ez a csodálatos ünnep az Ókori Görögországból származik. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Az 1600-as években Angliában a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, a legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat, idén ez a nap május 1.

Mindenki köszöntse fel édesanyját eme jeles napon! De ne feledjétek minden nap megölelni és elmondani neki, hogy mennyire szeretitek, még akkor is, ha ezt csak virtuálisan tudjátok megtenni! <3




Most pedig néhány kreatív ötlet a virágon és a csoki túl, amivel még óvhatod is a Földünket

25 anyák napi ajándék ötlet újrahasznosítással - Zöldnek lenni jó! (zoldneklennijo.hu)

Csináld magad: szívecske gombokból | nlc

Anyák napjára képeslap.Kinyitható 3 D virággal. - YouTube   Én is ilyet készítettem édesanyámnak idén, kicsit más színekkel. Bátran variáljátok Ti is a színeket :)


Itt pedig szebbnél szebb versekből szemezhettek:

Versek anyák napjára (dalokversek.hu)


Írta: Jane Black, Caminus


0 comments:

Megjegyzés küldése