Pages

2022. április 5., kedd

Húsvéti fonott kalács

Kedves Boszi olvasók!

Hoztam egy nagyon finom húsvéti kalács receptet Nektek. Többször elkészítettem már, nagyon finom. Lássunk neki! Kötényt fel, pálcát a kézbe!

Hozzávalók:

-50 dkg finomliszt (BL 55)

-5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

-5 dkg porcukor

-2,5 dkg friss élesztő (( porélesztővel 7gramm))

-2,5 dl langyos tej

-2 db tojássárga

-1 tojás a kenéshez

-csipet só

Nagyon figyeljünk oda, mint minden élesztős tésztánál, hogy a hozzávalók langyosak legyenek!

 

Elkészítés:

1. Minden alapanyagot magamhoz hívok az „Invito” bűbájjal és a mágikus mérlegen kimérem és tálakba teszem őket.


2. A tejben felfuttatjuk az élesztőt. Kezdőknek a por élesztőt is ajánlott felfuttatni.


3. Minden hozzávalót, kivéve az egész tojást (az a kenéshez kell majd) belelebegtetek egy tálba, majd elkezdem dagasztani. FONTOS! A Wingardium Leviosa helyes alkalmazása, különben több alapanyag lesz a földön, mint a tálban. Helyesen ’leviósza és nem ’leviosszaaaa. A dagasztásra ne sajnáljuk az időt, mert minél többet dagasztjuk, annál lágyabb lesz a tésztája. Ehhez egy bűbájt használunk és így kíméljük a kezeinket. Pálcát fel, pici kör a levegőben kétszer, majd a tésztára mutatunk addig, amíg szükséges a dagasztás, esetünkben 4-5 percig. A bűbáj pedig nem más, mint a ’Massa perdepso’.



4. Letakarjuk, vagy ha kelesztőtálban készítjük, akkor légmentesen lezárjuk és pihentetjük 30 percet, lehetőleg meleg helyen például Sanyika, a házisárkány ölében. Miután pihent a tészta két részre osztjuk. Ebből a tésztából kettő kalácsunk lesz. Én hármas fonást fogok készíteni, így a cipókat 3-3 részre osztom. Kisodrom egyesével őket, egymás mellé teszem, felül kicsit összecsippentem az ujjammal és el kezdem fonni a mágia segítségével. Ehhez a „Ducere Stamen” varázsigét használom, ehhez a pálcámmal háromszor pöccintek a levegőben, miközben kimondom a varázsigét.  A végére érve szintén összecsippentem az ujjammal.




5. Felverem az egész tojást a „Mixtum” bűbáj segítségével. Lekenem vele a kalácsokat, majd 20 percig még kelesztem.


6. Közben szólok a házisárkánynak, hogy a sütőt izzítsa be 180 fokra. A  Magyar Mennydörgőt kicsit noszogatni kell így korán reggel, de megéri a fáradozást. A megkelt kalácsokat újból lekenem és mehet a sütőbe egy laza huss és pöccel.  25-30 perc alatt készre sütöm.


7. Szeletelve tálalom húsvét reggel, főtt sonkával és főtt tojással majd. 


Jó étvágyat!

Szerző: Jane Black, Caminus 

A tavalyi évben elindított játékunk továbbra is él: ha kipróbálod ezt a receptet (vagy bármelyiket, amit Nadia, Citana vagy Rosalita tett ki), és rövid véleményed néhány képpel ellátva eljuttatod szerkesztőségünkhöz (szboszi.gracia@gmail.com), akkor receptenként 10 pont üti a markod! 

0 comments:

Megjegyzés küldése