Pages

2022. április 18., hétfő

Mugli ünnepek II.: A Föld napja

Kedves Boszi olvasók!

Következő ünnep egy világnap, méghozzá a Föld napja, amit április 22-én tartunk és egy nagyon fontos nap! 



Története:

1970-ben kezdődött, ekkor volt az első Föld napja, melyet Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezett, ahol 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a megmozdulás fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. De ezek az intézkedésen nem voltak elegek és 20 évvel később látták, hogy több kell ennél. Az ökológiai válság jeleit látva Denis és barátai kezdeményezték, hogy az 1990-es évek, a környezet évtizede legyen, amellyel a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Ennek érdekében létrehozták Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában. 1990-re világmozgalommá vált. Magyarország elsőként csatlakozott 1990-ben és megalapították a magyar környezetvédők a Föld Napja Alapítványt. 

A Föld napja egy nap a holnapért és a klímáért. Azért, hogy az unokáinknak még legyen hely, ahol felnőhetnek.  

Tudjuk, hogy az emberiség egy rossz úton halad, ezáltal tönkretesszük a levegőt, a vizet, a termőtalajt, kimerítjük energiakészleteinket, elpusztítjuk erdeinket, és állatok tömegét ítéljük kipusztulásra. Hogy néhány konkrét példát is említsek:

- Fakitermelés következtében évente 16-20 millió hektárral csökken az esőerdők területe – ez kétszerese Magyarország területének.

- Magyarországon évente három Gellért-hegynyi hulladékot termelünk. Szemétlerakó telepeink közül egy sincs, ami megfelelne a papíron leírt követelményeknek, például annak, hogy a szivárgó vizet elvezessék és tisztítsák.A hulladékégetők nehézfém-kibocsátása hússzor-hatvanszor akkora,.mint egy modern szénerőműé.

- Évente 60 milliárd tonna kőolajat és földgázt égetünk el a fűtés közben, az iparban és az autók motorjában.

- Az elmúlt 100 évben a föld légkörében a szén-dioxid aránya kereken 25%-kal nőtt. Csupán ez a tendencia már katasztrófához vezethet!

Mit tehetünk?

Nagyon sok minden rajtunk múlik, mert igenis minden pici lépés számít! Elsősorban a szemléletmódunkon kell változtatni. Ott kell elkezdenünk, hogy megértjük és meggyőződéssel valljuk: a környezetpusztítás nem szükséges az emberhez méltó életforma kialakításához. A változást otthon, saját környezetünkben kell elkezdenünk: próbáljunk meg lépésről lépésre kialakítani egy olyan életmódot, ami lehetőség szerint minél nagyobb összhangban van a természettel. 


Környezetkímélő tippek:

- Szappan! Sokkal jobb, mint sok-sok flakont felhalmozni és még a bőrödnek is jobb, mert nincsenek benne felesleges és károsító anyagok.

- Jó a zuhanyzás, de nem mindig az a megfelelő döntés. Ugyanis, ha 7 percnél több időt vesz igénybe, akkor több vizet használsz, mintha engednél egy kád vizet.

- Folpack és alufólia helyett viaszos kendő vagy, amit letörölsz és újból felhasználhatod.


 - Egyszer használatos dolgok helyett többször használatosakat válassz inkább. Például zacsik helyett vászon táskák, egyszer használatos szívószál helyett többször használatos például szilikon szívószál; vattakorong helyett textil arctisztító korong; papírtörlő helyett konyharuha...stb

- Válassz ecet alapú tisztítószereket, moss mosódióval, öblítő helyett pedig mosóparfüm.

- A kapszulás kávéfőzők nagyon nem környezetkímélőek. Rengeteg szemetet termelünk vele. Válassz inkább kotyogós kávéfőzőt. Igaz lassabb megoldás, de sokkal finomabb.

- Szelektív hulladékgyűjtés. Fontos, hogy csak tiszta műanyagot dobjunk a szelektív gyűjtőbe! Nem csak a papírt és a műanyagot gyűjthetjük így. Az elemeket és elhasznált izzókat is vigyük a megfelelő gyűjtőhelyre, általában minden nagy áruházban van ilyen; fel nem használt gyógyszert vagy lejárt szavatosságút vissza a gyógyszertárba; üveget az üveggyűjtőkbe.

- Ha szükséged van valamire, akár legyen szó bicikliről, elektromos berendezésről vagy akár ruháról, akkor érdemes körbenézni használt oldalakon mielőtt újat vennél.

- Ajándékozz alkalmakra tártyak helyett élményt.

- Hasznosíts újra! Mielőtt a szemétbe dobnál valamit nézd meg, lehet még hasznosítható valamire. Például egy flakonból lehet készíteni kis madaraknak madáretetőt.

Természetesen rengeteg minden van még, amit tehetsz. Íme néhány link, amikből szemezgethettek. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt egy élhetőbb környezetért!

Környezettudatos életmód: 50 gyakorlatias tipp (ecofamily.hu)

100 lépés a környezettudatosabb életmód felé - Körforrás (korforras.hu)

 

Írta: Jane Black, Caminus







0 comments:

Megjegyzés küldése