Pages

2022. április 5., kedd

Kutatómunka, vagy papírfecnik adatokkal?

 A grimoire egy olyan könyv, ami a különböző varázslatok végrehajtásához szükséges utasítások gyűjteménye. Legyenek azok gyógyfőzetek receptjei, szerelmi varázslatok, jóslási módszerek vagy szellemidézés, minden esetben magát a rituálék útmutatásait tartalmazza, ami által elérhetjük a kívánt hatást. Csak varázslatok leírásáról, a varázstárgyak elkészítésről, az összetevők felsorolásáról és mágikus megfelelőiről olvashatunk benne. Bár sok esetben ennél többel is rendelkezhet egy grimoire, érdemes szem előtt tartani azt, hogy szűk értelmezésben akkor számít annak egy varázskönyv, ha ezen kritériumoknak megfelel. Az elkövetkező cikkekben körbejárom egy olyan varázskönyv részeit, ami rendelkezik grimoire-ral. 


Elsőként betekintést nyújtok a varázskönyv születését megelőző kutatómunkába, és megmutatom, ez még miért nem grimoire, de már mikortól nevezhető varázskönyvnek. Másodjára olvashatnak a rendszerezés fontosságáról, a varázskönyv kialakításáról, valamint a különbségről az Árnyak könyve, a varázskönyv, és a grimoire között. A harmadik alkalommal a varázskönyvek történelmében teszünk kirándulásokat, az ókori Egyiptomtól egészen az újkorig megmutatom hogyan és miképp változott, majd alakult ki a grimoire. Utolsó két cikkben virtuálisan belekukkantunk egy varázskönyvbe, megismerhetik a részeit, használatukat. A negyedikben magát a grimoire-t mutatom be újra, felszínesebben, de már a komplex varázskönyv részeként, valamint itt fogom a rituális kellékeket, az alkimista és asztrológiai gyűjteményt a varázskönyv fejezeteként ismertetni. Az ötödik írásomban a növények és kristályok képességei kapnak helyet, zárásképpen pedig kitérek röviden a személyesebb könyvrészek használatára, mint a jóslástechnikákat tartalmazó szakasz (amihez jóslatok csatolhatók és álomnaplóként is használható), valamint a személyes varázstapasztalások lejegyzetelésére használható Tükrök Könyve fejezet, és a további gyűjtőmunkához fenntartott Árnyak könyve még betöltésre váró oldalai.



Egyedi grimoire-ral rendelkezni nem egyszerű dolog, és minden esetben megelőzi egy alapos kutatómunka, de nem kell egyből valami nehéz és bonyolult dologra gondolni. A nekünk tetsző, és minket érdeklő témákat összeszedni érdekes, felvillanyozó tevékenységként is felfogható. Valódi hobbiként is gondolhat rá, aki egyszer belekezd, ami nem kell, hogy valaha véget érjen. Lehet komplex és lezárt egész, egy adott témában pont annyit tartalmazó, amit úgy érez az ember, neki éppen elég.
De hogyan is álljon neki, aki már most belefogna?
Aki a „muglineten” keres, a Pinteresten hamar találhat táblákat sokféle témában, vagy ott a Witchipedia Book of shadows gyűjteménye, ami rendelkezik kristály- és gyógynövény leírásokkal, eszközök részletezőjével, szimbólumok ismertetőivel, valamint varázslatok leírásaival. A könyvesboltokban kaphatók ezoterikus témában minőségibb kiadások, amikben a varázslatok ismertetésén túl a rituálék leírása is szerepel, mint például Sara Barlett-től a Varázskönyv

Ha már megvan a honnan, akkor jöhet a hova gyűjtsem kérdése?
Első lépésként egy füzet, vagy akár egy papírlap is megteszi, ne féljen attól, hogy a végén belefullad a papírfecnik tengerébe, hiszen a digitalizálás világában hasznos mentőöv egy szkenner vagy egy mobil kamerája. A lényeg, hogy gyűjtse azt és abban a témában, ami éppen érdekli, olyan felületen vagy módon, ahogy a legjobban kikapcsolja. A varázskönyv attól lesz egyedi és hasznos, hogy azt tartalmazza, aminek szerinte benne kell lennie. Most még ne törődjön azzal, hogy varázsigéken és rituálékon túl lesz ott minden más is, mint gyertyák színeinek felhasználási területeitől, alkímiai szimbólumok jelentésein át, gombákról képek és adatok, vagy komplett gyógynövénykalauz. A Kristálybiblia tartalmát is valószínűleg hasonló módon gyűjtötte az elején Judy Hall. Ha pedig valakit zavar az őskáosszal felérő rendszerezetlenség, annak jó szolgálatot tehet egy gyűrűs mappa, esetleg OneNote felület a fülecskéivel. Első lépésként ennyi is elég, hogy összeálljon egy Árnyak Könyve, ami egy kezdetleges varázskönyv. Varázskönyv, és nem grimoire. Ami varázsigék gyűjteményénél több, tehát plusz gyűjtemény van benne alapanyagok varázsmegfelelőinek, a növények képességei külön fejezetben szerepelnek és nem a receptek részeként, vagy bármi más varázslatos téma is helyt kap, az onnantól kezdve már varázskönyv, ami a gyűjtés és kutatás útján a második lépcsőfok, ha már összegyűlt jó pár oldal. De ne szaladjunk ennyire előre, arról a második cikkemben olvashatnak. Addig, ha érdekli a grimoire és a árnyak könyve közti különbség, ajánlom Misty Johnson írását 
a témában. Az utóbbinál megtekinthetők olyan letölthető árnyak könyve oldalak is, amikkel könnyedén lehet bővíteni minden egyedi gyűjteményt.

A következő találkozásig, kalandos kutatómunkát kívánok!  

Írta: Hadiyya Amjad, Arcanus 

0 comments:

Megjegyzés küldése