Pages

2022. április 18., hétfő

Lassan összeáll a varázskönyv

Gyűlnek a lapok, cetlik és oldalak, amik érdeklődése és kíváncsisága alapján kerültek gyűjteményébe. Ahogy az előző cikkem végén az ajánlott írásban is szerepelt, gyűjteni egy dolog, de okosan gyűjteni sem nehéz, ha van útmutatás a rendszerezésükhöz. Ehhez Misty Johnson alkotásai nagy segítséget nyújthatnak. A fekete-fehér lapok ízlés szerint személyre szabhatóan a minimalizmus jegyében készültek, így egész jó iránytű lehet a folyamatban. Nyomtatás után csak lukasztani és fűzni kell, majd a lapok üres hátoldalán akár ki is lehet egészíteni, így téve egyedivé. Ha csak kíváncsiságból is belekukkant ezekbe a lapokba máris hatalmas segítség kerül a birtokába, látva más milyen árnyak könyve oldalakkal rendelkezik, hogyan és miképpen képzelte el sajátjának rendszerezését.

Ahhoz, hogy tudja, miképpen is szeretné használni adott gyűjteményét és el tudja kezdeni a rendszerezést, szükség van egy tároló felületre. Ez lehet egy mappa, (mindegy, hogy lefűzhetős, gyűrűs vagy gumis,) a lényege az, hogy az egy érdeklődési körbe tervezett anyagok egy helyen legyenek. Esetleg interneten nyitott felületen keresztül. Például minden, ami kristályokról szól vagy növények képességeiről, esetleg gyertyák alapanyagairól és színeiről, külön tarthatókká, sorba rendezhetőkké váljanak. Amikor pedig már úgy érzi, elég információval rendelkezik az adott témában, akkor tovább bontható használat alapján kristályoknál gyógyító, tisztító, kötő és oldó varázslatok szerint. Növényeknél hatóanyag, ültetési vagy gyűjtési idő alapján. Hogy milyen téma kerül előre, és mi a legvégére, csak a gyűjtő dönti el, ahogy a fontossági sorrendet szintén. Akinek a gyógyitalok és kencék, tinktúrák adják meg az érdeklődési irányt, annak a recepteket érdemes előre tenni, a leírásában szereplő növények és kiegészítő kellékek leírásait pedig egymás után. Így könnyebbé válik a további kutatás, miközben nem akad meg a lendület. Ugyanez a módszer könnyen alkalmazható más területek esetén is, legyen szó amulettkészítésről, álomfogók leírásairól vagy védelmi körök alkalmazásairól. Először a receptek, aztán az alapanyagok, majd a kiegészítők, végül akár egy megfelelési táblázat, amiben össze van gyűjtve mi mivel helyettesíthető, cserélhető fel, hogy a kívánt hatás megmaradjon.
  Amikor már összegyűlt elég anyag, és szeretné lezárni, egyszerűen csak összefűzve (aki szeretné gyűjteményét kézzel foghatóan könyvként összekötve lapozgatni, nyugodtan jelezze nálam, szívesen segítek benne), esetleg netes felület esetén a témához csinosítva elkészült és használható is. No de pontosan mi is? Árnyak könyve, varázskönyv vagy grimoire?

  Ígéretemhez híven segítséget szeretnék nyújtani egy kisebbfajta káoszt okozó kavarodás rendbetételében. Egyrészről az összegyűjtött anyag rendszerezésében, másrészről annak kibogozásában, hogy minek is nevezzük az elkészülő könyvet. Árnyak könyve, varázskönyv, vagy grimoire. Sajnos nekem is részem volt a fogalomzavar kialakulásában, hiszen egy korábban megjelent cikkemben pontatlanul egy kalap alá vettem e három gyűjteményfajtát. Most szeretném kiköszörülni ezt a csorbát.

A háromfajta, varázslatokat is tartalmazó könyv már kiválasztásával önmagában azt is megmutatja, milyen jellegű és elrendezésű művet szeretne a továbbiakban használni. Amivel valószínűleg már most rendelkezik a gyűjtési folyamat során, az egy árnyak könyve.

    Az árnyak könyvéről sokan úgy hiszik, hogy az sötét és gonosz rituálékkal is rendelkező valami, ahogy a Necronomicont is annak tartják. Pedig az árnyak könyve valójában nem más, mint egy teljes gyűjtemény, ami mindent tartalmaz amire bármikor szükség lehet, érdekli, vagy csak megakadt rajta a szeme. Mindent, aminek köze van a varázslatokhoz, rituálékhoz, receptekhez, vagy amit elérni akarhatnak a benne elhelyezett tudás által, tehát rituálék leírásaitól a megfelelésekig mindennel rendelkezik, összetétele és tartalma vegyes és szelektálás nélküli. Egyfajta varázskönyv, de mégis annál sokkal több. Árnyak könyvével általában boszorkány Kovenek rendelkeznek, de azok közül is csak kevés a komplexitásában teljes olvasmány ami szabad utat enged tagjainak a varázstudományok területein kalandozva. Tartalmazza továbbá az adott Koven saját rituáléit és filozófiáját, valamint a szerzők összegyűjtött tudását, megfigyeléseit, tapasztalatait a varázslatokkal kapcsolatban. Az ilyen árnyak könyve sosem zárt egész, folyamatos bővülésének helyet biztosítanak újabb és újabb behelyezhető lapjain, hogy a már lejegyzetelt tudást az újabb megfigyelésekkel bármikor frissíthessék. Árnyak könyvével magánszemélyek is rendelkezhetnek, hiszen egy varázskönyv vagy grimoire összeállításához az első lépés a minél teljesebb gyűjtőmunka, ami az árnyak könyvénél egy természetes folyamat része. Tehát innen nézve elmondható, hogy az árnyak könyve nem más, mint az olyan varázslatokkal és azok kiegészítő anyagával rendelkező gyűjtemény, amiből összeállítható egy varázskönyv vagy grimoire.
   A varázskönyv, vagy varázslatok könyve ennél személyesebb, de nem feltétlenül egy személy tulajdona. A lényege ennek az összeállításnak az, hogy sokkal inkább egyéni és egyedi a benne megtalálható gyűjtemény. Példaként kiemelném Sarah Barlett-től a Varázskönyv-et,
 ami például a bűvös csomók, boszorkánylétrák rituáléit mutatja be. A maga teljességében és pontosságában ez valóban egy varázskönyv, ugyanis rendelkezik a varázslatok és rituálék leírásaival, azok kivitelezéséhez minden tudásanyagot pontosan és kimerítően megmutat, valamint részletes leírásokat is tartalmaz a véghez vinni kívánt varázslathoz szükséges kellékeket illetően, miközben egyetlen témát jár körbe a kötés és oldás területén, ami a csomózásos rituálékat illeti. Egy saját gyűjteményben viszont elfér ennél több is. Kitér mindenre, ami érdekli az alkotóját, de nem minden esetben fog össze mindent, ami csak elérhető egy adott témában. Tehát egy varázskönyvről kimondható, hogy kevesebb, mint egy árnyak könyve, mert csak néhány témát tartalmaz a rituáléktól a kiegészítő kellékekig. Zárt egész, miután elkészült csak akkor veszik kézbe, ha az abban a témában összegyűjtött tudásra van szükség.
   A grimoire-ról már idei előző cikkemben írtam, abban a varázslatok, szertartások és receptek kapnak helyet, a kellékek és hozzávalók felsorolása az egyes részek szerves kiegészítője, viszont szoros értelemben véve ennél többel nem rendelkezik. Van, akinek ez is elég, hiszen az összegyűjtött anyag árnyak könyve formájában ott várakozik a polcán vagy egy virtuális tárolóban, ha szükséges, onnan gyorsan utána lehet keresni a plusz információnak.

   Ezzel idei második cikkem végéhez értem, a folytatást egy megjelenéssel később olvashatják, ugyanis a következő írás egy extra szám lesz, aminek címe „Szerencsehozó karkötő készítése”.


Írta: Hadiyya Amjad, Arcanus 

0 comments:

Megjegyzés küldése