Pages

2022. május 2., hétfő

Varázslatos karkötők

Kedves Olvasó!

Hivatalosan is itt a tavasz, a jó idő beköszöntével pedig lassan a szekrények mélyére kerülnek a téli kabátok és helyüket felváltják a vékonyabb, lengébb szettek, bokát villantó nadrágok. A meleg és napsütés hatására az embernek egyből több kedve is van vidámabb, színesebb öltözékekbe bújni, a kivillanó bőrfelületeket pedig szívesen dobjuk fel ékszerekkel, kiegészítőkkel.

Épp ezért hoztam egy karkötő projekt ötletet a legújabb cikkemben. 😊 Persze a lehetőségek tárháza elég széles, hiszen a technika segítségével nem csak karkötő készülhet, hanem akár bokalánc, vagy kulcstartó is. Az elkészült művedet pedig hordhatod Te, vagy adhatod ajándékba, készülhet belőle barátságkarkötő (vagy akár barátságkulcstartó, ha az előbbi példánál maradunk). És hogy mi teszi varázslatossá? Hogy megfelelő színválasztással akár valamelyik roxforti vagy gráciás ház színeit is visszaidézheti az elkészült alkotásod, pont, mint a ház színeit viselő sálak, amik a téli időszakban igencsak nagy népszerűségnek örvendenek. 

Ez a projekt valamivel időigényesebb folyamat, ugyanakkor, ha belejössz a technikába, meglepően gyorsan el tud készülni egy-egy karkötő. Emellett tapasztalatból mondhatom, hogy ha benne van a kezedben a mozdulat, már nem igényel nagyon erős koncentrációt, így nyugodtan betehetsz az elkészítés közben egy jó filmet vagy sorozatot is, így nem csak hasznos, de élvezetes időtöltésre ad lehetőséget. Vágjunk is bele!

Mire lesz szükséged:

  1. fonalakra

Jól látod, mindössze néhány fonal szükséges az elkészítéshez. Ajánlom a hobbiboltban vagy rövidáru boltban kapható, kifejezetten hasonló célokra megalkotott pamutfonalakat, ezeket párszáz forintos áron meg tudod vásárolni és nagyon könnyű velük dolgozni. 


Így készítsd el:

Az elkészítés menete valójában nem annyira bonyolult folyamat, mint amennyire nehéz érthetően leírni azt, de hidd el, csak meg kell próbálnod, hamar rá fogsz érezni.

1. Vágj le valamennyit a fonalból, nem lesz szükséged az egészre. Egy karkötőhöz körülbelül másfél métert szoktam használni, így marad a végén valamennyi plusz, de könnyeb úgy dolgozni a vége felé is, ha nem kell kicentizni a rendelkezésre álló fonalat. A fonalakat félbe fogod egyszer hajtani, így fele annyi szálat vágj, mint amennyi sort szeretnél a mintád egy „blokkjában”. Úgy számolj, hogy mindenképp páros számú szálad lesz így.

2. Illeszd össze a fonalakat és hajtsd félbe pont középen. Ez után köss egy csomót a félbehajtás alatt, hogy maradjon egy kis hurkod (1. kép), ezt fogod használni a karkötő megkötésére (vagy, hogy a kulcscsomódra akaszd). Fektesd a fonalakat olyan sorrendbe, amilyen sorrendben szeretnéd, hogy a színeid kövessék egymást.

3. A bal szélső szállal fogsz kezdeni, ezt fogod végig csomózni egyesével mindegyik másik szálon, balról jobbra haladva. A 2. képen látható módon a bal szélső vezérfonalat hajtsd át az azt követő szálon.

4. Bújtasd át a vezérfonalat a következő szál mögött és húzd át a hurkon, úgy, mint ahogy a 3. képen látod.

5. Tulajdonképpen egy hagyományos csomót kell kötnöd, azzal a különbséggel, hogy figyelj rá, hogy a szál, amit átbújtattál, mindig felfelé nézzen amikor megszorítod a csomót (4. kép) így fog a megfelelően állni a csomó ahhoz, hogy egységes mintázatot adjon majd ki.

6. Köss még egy ugyanilyen csomót ugyanarra a szálra (5.kép). Minden szálat kétszer csomózol a vezérszállal.

7. Ha egy szálat kétszer csomóztál, haladj tovább a következő szálra és ismételd meg, amit az előzővel csináltál (6. kép).

8. Haladj végig minden szálon, ne feledd, kétszer csomózd mindegyiket!

9. Szuper, el is készült egy sorod (7. kép). Most kezdd újra a folyamatot, megint a bal legszélső szállal dolgozol és azt kell végig csomóznod a többi szálon balról jobbra haladva (8. kép).

10. Folytasd addig a folyamatot, amíg el nem éred a kívánt hosszúságot. Amire figyelj: érdemes a szálakat minden elkészült sor után megigazítani, szétválasztani, hogy biztosan jó sorrendben csomózd végig őket.

11. Mivel csomókat kötöttél, lényegében bármelyik sor után abbahagyhatod a folyamatot, anélkül, hogy el kellene dolgoznod a karkötő végét, de akár két félre is szedheted a szálakat és fonatot is készíthetsz belőlük a karkötő végére, hogy könnyebb legyen megkötni.


Plusz tippek:

Ha erősen húzod meg a csomókat, egy bizonyos hossz elérése után a karkötőd el fog kezdeni elcsavarodni, ilyenkor nehezebb dolgozni vele. Fogd a kezedbe a két végét és húzd meg kicsit két ellentétes irányba (ne félj, strapabíró), hogy kicsit „puhíts” a csomókon, és az egész egyenesebben álljon.

Az első sort érdemes kézben csinálni, de utána sokkal egyszerűbb dolgod van, ha a kezdő hurkot rögzíted valahova és úgy folytatod a munkát. Be is tudod akasztani valahova, vagy akár biztosító tűvel rögzítheted egy kispárnához, amit az öledben tudsz fogni, amíg dolgozol vele.

Ha véletlenül rossz szálra vagy rosszul kötsz egy csomót, ne ijedj meg, egy tű segítségével könnyen vissza tudod bontani és újra tudod próbálni.

Sok sikert és jó alkotást kívánok! 😊

Írta: Juniper Rue, Arcanus 
 


0 comments:

Megjegyzés küldése