Pages

2022. május 30., hétfő

Mugli ünnepek negyedik rész: Az Óceánok Világnapja

 Kedves Boszi olvasók!

Következő ünnep egy világnap, az Óceánok Világnapja, melyet június 8-án ünnepelünk. Fontos felhívni a figyelmet az óceánok védelmére és ezen a napon ezt koncentráltan, még hatékonyabban megtehetjük.


Először 1992-ben gondoltak arra, hogy ezen a napon a tengerek és óceánok fontosságára hívják fel a figyelmet, azóta pedig minden évben ünnepeljük ezt a jeles dátumot. Az ENSZ által 1992-ben Rio de Janeiróban megtartott globális környezetvédelmi csúcstalálkozón június 8-át jelölték ki az óceánok védelmére, az óceánok világnapjának.


Földünk több mint 70 %-át a tengerek és óceánok teszik ki, amely számtalan különleges fajnak ad otthont. Legmélyebb pontjain pedig, a mai napig élnek olyan élőlények, amelyeket még soha nem látott emberi szem. Azt gondolhatnánk, hogy a hatalmas víztömeget semmi nem fenyegeti, azonban a globális felmelegedés, a túlhalászat és a szennyezés az óceánokra is veszélyt jelent.


Habár a legtöbb hulladékot a tengerekbe és az óceánokba öt ázsiai ország juttatja, azért mi is tehetünk sokat, hogy jobb legyen. Például kevesebb műanyag hulladékot termelünk. A zacskókat már végleg felejtsük el, sok alternatíva létezik és még rengeteg mindent lehetne sorolni, de ami engem, személy szerint nagyon zavar, az a kapszulás kávék. Nagyon remélem, hogy hamarosan lekerülnek a polcokról és megszünnek.

A műanyagmentes július egy nemzetközi kihívás, amelyhez minél többen csatlakozunk, annál jobb, ezálltal sokat segíthetünk a vizeinken. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen műanyagmentes a hónap, tűzzünk ki egy egyéni célt, tekintve jelenlegi szokásainkat. Ha nem is iktatunk ki minden műanyagot magunk körül- igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni belőle. Remélem minél többen csatlakoztok ehhez a fantasztikus kihíváshoz.


„Bár egyetlen ember is képes megváltoztatni a világot, sokkal szórakoztatóbb, ha ezt másokkal közösen tesszük.” Natalie Fee

 

Írta: Jane Black, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése