Pages

2022. május 16., hétfő

Varázslatos helyek, ahol te is biztosan élnél, csak nem tudsz róla

Elérkeztünk az idei tanév első Szombati Boszi különkiadásához, én meg kicsit most megszakítom a filmtörténelem sorozatomat, és könnyedebb vizekre evezek veled kedves olvasóm.

Nem tudom, hogy benned felmerült-e már, hogy ha lakhatnál akárhol (tudom, tudom a Grácia az ideális hely számodra), akkor mégis hol lenne az a valahol. Én ezen már többször is elgondolkodtam, főleg úgy, hogy számos muglik által készített filmet és sorozatot megnéztem már. A következőkben olyan településeket mutatok be, ahol valamiért biztosan el tudnám képzelni, hogy valamikor lakjak. A sorrend tetszőleges.

Város látogatásra fel!

1.      Avonlea

Be kell vallanom, gyerekkorom óta rajongok a Váratlan utazásért. A sorozatból valami meghatározhatatlan nyugalom és derű sugárzik. Szó nélkül lennék a King család tagja, szívesen beköltöznék akár még Hetty néni házába is, aminek köszönhetően minden napom tutira szabályozott lenne. Azonban még ez sem érdekelne, hiszen a ház körüli munkák elvégzése után rohanhatnék az iskolába, ahol a környékbeli gyerekekkel tanulhatnék. A szünetekben ugróiskoláznánk, fogócskáznánk vagy egyszerűen csak beszélgetnénk. Hazafelé menet biztos, hogy kiötlenénk valami csalafintaságot, aminek köszönhetően tutira bajba kerülnénk.

A kedvenc helyem egyértelműen a Prince Edward sziget látnivalója, a világítótorony lenne. Az esti tábortűznél hallgatnám, ahogyan a felnőttek beszélgetnek, sztorizgatnak, vicces anekdotákat mondanak, miközben halk hegedűszó halaltszik, amit Gus Pike szolgáltat. Ha egy kis mozgásra vágynánk, belegyorsítana, amivel mindenkit táncolásra késztetne.

Minden percét élvezném.



1.      Stars Hollow

Az előző városkához hasonlóan itt is mindenki ismeri egymást. Mértéktelen mennyiségű kávé fogy, a Gilmore lányok beszédét lehetetlenség követni. A kisvárosnak azonban megvan az előnye és a hátránya is: mindenki mindent tud. Itt a pletyka futótűzként terjed, van olyan, amikor az egész város egy kirakatüvegen keresztül nézi egyik polgárát; van amikor már nem mindenki bírja, és elindul képviselőnek, hogy ne kelljen az előző „mindenbe beleütöm az orrom” attitűdjét elviselnie. Mindig máshol, de rendszeresen zenél a helyi utcazenész, mindig van valami esemény, amire természetesen mindenki elmegy.

Hogy
mégis miért élnék itt? Nagyon egyszerű. Az előző helyszínhez hasonlóan itt is törődnek egymással az emberek, fontosak még az emberi kapcsolatok, mindenféle helyzetben tudnak a hibáikon nevetni, néha egyedül, de a legtöbbször másokkal. És mert ez az egyetlen hely, ahol valakinek szinte minden nap más állása van…és ezt mindenki természetesnek veszi.


 


1.      Gotham

Hogy a korábban felsorolt békés kisvárosok után hogy tűnhet fel egy minden értelemben bűnös hely? Hogy hogyan választhatok egy olyan várost esetleges képzeletbeli lakóhelyemnek, ami minden szempontból pokoli veszélyes? Hogy itt élve sosem tudhatnád biztosra, hogy megéled-e a másnapot?

Pont ettől lenne szép….na, meg ez a világon az egyedüli hely, ahol az égre vetített denevér jellel hívják Batmant, ha szüksége van az embereknek egy szuperhősre. Na, ugye hogy így máris menőbbnek tűnik? Mondtam én…várj még egy kicsit, és hamarosan magad fogsz jelentkezni, hogy máris költözni akarsz.

Szóval Gotham…mit is mondhatnék még, ami inkább meghozná a kedvedet, és nem riasztana el végérvényesen? Lássuk, megpróbálkozom a feladattal. ..

Bocsánat, nem mentem el, csak gondolkodtam a lehetőségeimen, de sajnos nincs más…  a helyi rosszfiúk igen színes garmadáját kell felhoznom további pozitívumnak. Hiszen, ha ezen a helyen még nem fordult meg az adott bűnöző, akkor igazán nem is lehet nagy szám: volt már az itt lakóknak szerencséje az őrült kalaposhoz Tükörországból (őt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni); Pingvinről se feledkezzünk meg, aki csak első ránézésre tűnik tutyimutyinak (valójában egy igazi lángész, nekem speciel ő a kedvencem); ott van még Rébusz (nnna, ha az előbb azt mondtam, h Pingvin egy igazi lángész, akkor rá szavakat sem találni), aki egy igazi zseni, ráadásul még gyilkos vágy is hajtja. Igen, valóban igazán veszélyes kombináció.

Még mindig nem elég ennyi, hogy máris felpakolj és költözz? Legyen…végül következzen az Arkham Elmegyógyintézet, amely a galádok leggaládabbikainak gyűjtőhelye. Ide bekerülni könnyű (bár nem mindenki képes megütni a mércét), kijutni viszont már igazi próbatétel. Ha ide betérsz (szabad akaratodból, naná) találkozhatsz Jokerrel, Kétarccal és számos furcsa teremtménnyel, akiket a kórházigazgató unalmas napjain hozott létre.

Remélem, hogy felkeltettem az érdeklődésedet.

A város táblájára meg akár ki is írhatnák, hogy „aki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”!…én szóltam előre, ugye?


   
Locke ház

A kulcsok és a zárak valami igazán fantasztikus dolgok. Ha a kezünkbe akad egy igazán régi, patinás darab, biztos, hogy rácsodálkozunk a szépen megmunkáltságára. Természetesnek vesszük, hogy ha a kulcsot beledugjuk a zárjába, az biztosan kinyílik. De elgondolkodtatok már valaha is azon, hogy mi történne akkor, ha nem az ajtó túloldalára jutnánk, hanem mondjuk a saját fejünkbe; egy tükör labirintusba; szellemként tudnánk repülni az ajtón kilépve és amelyik helyet elképzelnénk bárhol a világon, oda lyukadnánk ki?

Ugye milyen fantasztikus lehetőségek nyílnának meg a kulcsot használó előtt? És mi van akkor, ha a házban számos kulcs rejtőzne még, amikről ráadásul csak kipróbálásuk után derülne ki, hogy mi a funkciójuk? 


Halfalva

A lista ezen résztvevője kilóg a sorból. Egy rajzfilm helyszínéről van szó, ahol a főszereplőnk fura tudósként véletlenül megalkotja talán az emberiség egyik legmenőbb találmányát, az étel kibocsátó felhőket. Ugye tényleg az?

Csak kiállsz a szabadba és összegyűjtöd a neked tetsző fogásokat. Csupán csak arra kell figyelned, nehogy elrontsad a hasadat, esetleg túl sok kilót szedj fel magadra.

Ha a helyén tudod kezelni ezt a fantasztikus lehetőséget, ott a helyed velem együtt a már Nyalvafalvára átkeresztelt városban.



Twin Peaks

Végül, de nem utolsó sorban következzen egy olyan település, ami a lehető legjobban lóg ki a felsorolásból. Habár egy fiatal lány halála az apropója a megérkezésünknek Cooper ügynök kíséretében, a hatalmas erdő által ölelt város, amiben a pára és a köd is mindennapi bizonyos részein a saját vízesésnek köszönhetően egy viszonylag zártabb, sokszor a saját törvényei szerint működő közösség színhelye, a lakók között pedig számos csodabogár van, de a tiltott szerelem, titok és rejtély is „hétköznapinak” számít. Ez az a hely, ahol tutira közel s távol a legfinomabb meggyes pitét adják; ahol hozzátartozik a közösséghez egy farönkkel sétáló hölgy, Tuskó Lady. Azt sem tartja senki sem furának, hogy elmondása szerint azért van nála mindig a rönk, mert beleköltözött a férje lelke, ráadásul a tuskó mondanivalóját a lakosok rezzenéstelen arccal hallgatják meg és fogadják ugyanolyan természetességgel, mintha egy jövőbe látó, teljesen megbízható személy mondaná.

Ráadásul ha a város nevének hallatán azonnal rávágjuk – kevés gondolkodás azért megbocsátható –, hogy Dupla R; BOB; a baglyok nem azok, amiknek látszanak; a vörös szoba, akkor biztosan itt a helyünk. 



Remélem, felcsigáztam az érdeklődéseteket, és már nekiálltatok csomagolni. Végül akárhova is menjetek, akármelyik helyet válasszátok is (nem kell feltétlenül erről a listáról), biztos vagyok benne, hogy fantasztikus kalandokban lesz részetek. Persze, csak ha túl élitek a városi mindennapokat…Ti hova mennétek még esetleg?

Tekergő Hedvig, Solaris 

 

0 comments:

Megjegyzés küldése