Pages

2022. május 16., hétfő

Környezetvédelmi kérdések

 

“A természet, varázsát ontja bőven.

A fűben, a virágban és a kőben.

Ó nincs a földön oly silány anyag,

Mely így vagy úgy ne szolgálná javad;

De nincs oly jó, melyben ne volna vész,

Ha balga módra véle visszaélsz!”

                                                                                         (William Shakespeare)

 

Szép napot mindenkinek!


A társadalmi-gazdasági fejlődés hamar átalakította a természetes környezetet. Ennek velejárójaként a környezeti ártalmak is egyre jelentősebbek lettek. A levegő-, talaj-, víz- és fényszennyezés hatásai lassan visszafordíthatatlan károkat okoznak.


A környezeti szennyeződések visszafordíthatatlanul megváltoztatták a Földet és még máig változtatják. Bár nem csak a muglik az egyetlen okai Földünk változásainak, hiszen önmaga is változik, de nagyon sokat ártottak neki a szennyezéssel. Ma már ott tartunk, hogy a bolygónk körül is szemét van, és hiába próbáljuk betiltani számos felesleges műanyageszközeinket, más fog termelődni helyette.

A muglik csak az elmúlt pár évtizedben jöttek rá, hogy itt az ideje a drasztikus lépéseknek a környezetvédelemért.
Svédország 2040-re ígéri, hogy minden károsanyag kibocsátásra mentes lesz. Diánia ugyanezt 2050-re ígéri. Skócia jelenleg építi a világ legnagyobb úszó szélerőművét.  Jelenleg épül a világ első fúziós erőműve nemzeti összefogással és több ország közös finanszírozásával. Pár vezető már ráállt a témára, de ők kevesek lesznek. Mindenkinek össze kell fognia, hogy együtt megóvjuk a világot.


Ennek érdekében a mugli miniszterek és a varázsminiszterünk összefogtak, hogy a mi erőnkkel és az ő szakértelmükkel megmentsék a földet. A mai napig tartanak a tárgyalások, bár elsőnek voltak összetűzések a varázslók és a muglik között, főleg amikor az iparosodás és a technológiaszennyezésre tértek ki, de megoldották a helyzetet: a muglik között kineveztek egy tolmácsot, aki megfelelő szakértelemmel rendelkezik és az összes kérdésre választ tud adni a varázslóknak, és a varázslók között kineveztek egy kérdezőt, aki összegyűjti a kérdéseket a tárgyalásokon és a tárgyalás végén megkérdezi őket. Így a konzultációk nem 5-6 órásak lettek, hanem 3-4 órásak. A varázsminiszter bevezette a környezetvédelmi minisztériumot, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mit tehetnek a varázslók a földért.


Bár mi varázslók nem szennyezzük a környezetet annyira és a mugli technológiát sem használjuk, mi is tehetünk pár dolgot a környezetünk megóvásáért. Mindegyik példa apró dolog számunkra, de hatalmas lépés az emberiségnek!

ü  Mindig újrahasznosított pergament vegyél!

ü  Ha lehetőséged van, akkor olyan tollat vegyél, ahol tudod, hogy jól tartott madarakból származik!

ü  Ne hagyd, hogy a csokibékád elkószáljon! Más állatoknak ártalmas lehet a csokoládé.

ü  Spórolj a tintával, ne csöpögtesd feleslegesen a pergamenre ha éppen csak gondolkozol!

ü  Nem szégyen használt talárt venni, hiszen a legtöbb vadiújnak néz ki.

ü  Még ha nem is veszel használt könyvet, sokat teszel vele ha miután nem használod, leadod az iskolának, könyvtárnak vagy valamelyik barátod kistestvérének!

ü  Nem érdemes repülő autóval közlekedni az iskolába, amúgyis ártalmas az ózonrétegnek!

ü  Van egy kis meghagyott gyümölcsöd vagy zöldséged? Ne dobd ki, hanem komposztálj! A növényeid meg fogják hálálni.

Érdekességek a környezetvédelemmel kapcsolatosan

A legtöbb kutya által szelektíven gyűjtött műanyag palack:



Az Egyesült Királyságban élő labrador, Tubby megrögzött híve a környezetvédelemnek. Az ebnek ugyanis van egy nagyon hasznos szokása. Napi sétái során bárhol üres műanyagpalackot talál, fogaival gondosan összelapítja, majd elviszi gazdájának. Tubby 6 év alatt körülbelül 26,000 palackot segített ilyen módon az újrahasznosításhoz. A kutya gazdája Sandra Gilmore eleinte nem kimondottan örül kedvence zöld, ám kissé piszkos hobbijának, de a labrador hajthatatlan volt. Sandra próbálkozott gumicsonttal és ágakkal lefoglalni Tubby-t, sikertelenül. A gazdi szerint ha az eb véletlen egy-egy séta során nem talál palackot, kimondottan depressziós lesz egész nap.

A legnagyobb műanyag zacskókból készült szobor



A los angeles-i önkéntesek által készített alkotás célja ugyanis az, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat elárasztó szemét mennyiségére, és arra hogy ennek mekkora része az olyan könnyedén kidobált műanyag zacskó és szatyor.
A szobor a Földet hivatott ábrázolni, és igazán impozáns súllyal és méretekkel rendelkezik. A szemét-földgolyót ugyanis nem kevesebb mint 36,700 zacskóból gyúrták össze a lelkes önkéntesek. Ha ezt nézzük nem is lehetett olyan kis feladat a szinte tökéletes gömb alak megformálása.
Az alkotás 2009 december 31-én készült a County of Los Angeles: Department of Public Works szervezésében.

Az egy hónap alatt összegyűjtött legtöbb fém palack

Sokan tudják, fém hulladék formájában tudjuk talán a leggyorsabban kukába dobni pénzünknek, ugyanis ez az egyik legértékesebb fajtája a szemetünknek. Sok ország már korlátozza vagy egyenesen tiltja a fém sörös vagy üdítős dobozokat. Nálunk egyenlőre még igen elterjedt. Ha már viszont így van, jó lenne legalább minél nagyobb arányban szelektíven gyűjteni, hiszen értékes nyersanyag.
Legalább olyan mértékben, mint a Collect-a-Can nevű dél-afrikai vállalkozás tette 2010 októberében. Egyetlen röpke  hónap alatt ugyanis egészen pontosan 2,656,284 darab fém dobozt sikerült begyűjteniük. A rekord együttes súlya 82 928.9 kilogramm.

Az legtöbb egy óra alatt csapatban elültetett fa

Úgy tartja egy régi közmondás: "Ha egy évre gondolsz előre: vess magot! Ha tíz évre: ültess fát! Ha száz évre: oktasd a népet!".
Egy 100 fős angol csapat ezek közül kettő teljesítésére is vállalkozott. Az Egyesült Királyság-beli Derry városában 26,422 facsemetét ültetett el. A hihetetlen példamutató akció 2009-ben volt több angliai szervezet támogatásával.

Ha ők is tudtak a környezetvédelemmel foglalkozni, akkor Te is!
Egyetek sok epret!

Yrene Towers, Solaris 


0 comments:

Megjegyzés küldése