Pages

2021. november 8., hétfő

Custed tart

Tisztelt Olvasók!

Köszöntök mindenkit a Mágikus konyhában, ezúttal egy angol édességet fogunk elkészíteni. Ez az édesség pedig nem más, mint amit Tóth Tamás Boldizsár tejsodós lepényként fordított le, én személy szerint vaníliasodó-piteként ismertem eddig, és a Harry Potter és a Titkok Kamrájában, a beosztási ceremónia után ez az egyik desszert. Harry és Ron érkezése után Dumbledore professzor utal így rá: Jöjjön, Perselus, kóstoljuk meg a tejsodós lepényt. Nagyon finomnak tűnik. Mindenkit biztosíthatok róla, tényleg finom. 



A tésztához szükségünk lesz: 

1 és negyed cup lisztre (lehet teljes kiőrlésű is)
Negyed cup kristálycukorra (vagy nem folyékony típusú édesítőszerre/cukorpótlóra)
Negyed teáskanál sóra
8 evőkanál hideg, kockázott vajra
1 nagy tojás sárgájára 
2 evőkanál tejszínre. 

A krémhez szükségünk lesz: 

1 cup tejre (helyettesíthető növényi tejjel)
Fél cup tejszínre
3 nagy tojás sárgájára
Negyed cup kristálycukorra (vagy nem folyékony típusú édesítőszerre/cukorpótlóra)
2 teáskanál étkezési keményítőre
1 evőkanál vajra
1 evőkanál vaníliaaromára. 


1. A tésztához összekeverjük a lisztet, cukrot, a kockázott vajat és a sót egy tálban konyhai robotgéppel, amíg egyenletes nem lesz. Addig kell keverni, amíg a liszt fehér részei el nem tűnnek belőle, és homogén sárga színű elegyet nem kapunk. Verjük fel a tojássárgáját a tejszínnel (és ízlés szerint vaníliával), majd adjuk hozzá a vajas-lisztes keverékhez. Kézzel, egy spatula segítségével keverjük addig, amíg egyenletessé nem válik. Ha túl száraz adhatunk még hozzá tejszínt, evőkanalanként adagolva. Formázzuk gombóccá, majd tegyük frissen tartó fóliába és hűtőben pihentessük minimum két órát, maximum három napot.

2. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, amekkora formánk van. Ez a mennyiség egy kb. 28 cm-s piteformához pont jó. Ha túl kemény a tészta, akkor hagyjuk tíz percet szobahőmérsékleten pihenni. A sodrófa segítségével (legegyszerűbb, ha "feltekeritek rá" a tésztát) tegyük át a piteformába. Óvatosan nyomkodjuk le a formát minden oldalon és az alján is, a kilógó részeket vágjuk le. Villával szurkáljuk meg. 



3. Tegyünk rá alufóliát és valami nehezéket (például száraz babot), aminek nem árt a sütés. Süssük addig, amíg a tészta száraz és kötött nem lesz, ez körülbelül húsz perc lesz. Ezután vegyük ki a sütőből, szedjük ki az alufóliát és a nehezékeket, majd húzzuk le a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra és süssük aranybarnára a tésztát. Körülbelül 8 perc lesz. 



4. Amíg a tészta sül, készítsük el a sodót. Melegítsük, de ne forraljuk össze a tejet és a tejszínt egy kis lábasban. Amíg ez melegszik keverjük simára a tojássárgájákat, a cukrot és a keményítőt. A melegített tejes-tejszínes keverékből keverjünk a tojássárgájás keverékhez, majd öntsük az egészet a lábasba. Folytassuk a főzést közepes lángon folytonos keverés mellett, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ne hagyjuk se leégni, se forrni. Ha sűrűsödött vegyük le a tűzről és leverjük hozzá a vajat, valamint a vaníliaaromát. 

5. Az aranybarna tésztát vegyük ki a sütőből, emeljük a hőt 190 °C-ra. Tegyük a forró tésztára a forró krémet, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük össze őket addig, amíg a krém "remegős" nem lesz. Körülbelül 15 percet fog igénybe venni, és ha ügyesebb vagy a cikk írójánál nem lesz fekete. Amikor kész, vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni és hidegen tálald. 


Jó étvágyat! 

A recept kipróbálásával továbbra is szerezhettek pontokat, részletek az előzőleg megjelent cikk leírásában.

Írta: Nadia Moor, Caminus 

(Ez a recept megtalálható angol nyelven Dinah Bucholz: The Unofficial Harry Potter Cookbook című kiadványban, Custed tart címen)

0 comments:

Megjegyzés küldése