Pages

2021. november 22., hétfő

Bad Girl

 Tisztelt Olvasók! 

Ma rendhagyó módon egy olyan könyvet (vagyis igazából könyvsorozatot) hoztam nektek, amiről nem tudok saját képet csinálni, mert könyvtárból kivéve olvastam csak, és bár a sorozat néhány későbbi része megvan, az elsőt sajnos még nem sikerült megszereznem. 
Ez a könyvsorozat egyébként egy népszerű filmsorozat alapja is, és mivel most most az HBO Go ismét felkapta, így gondoltam figyelmetekbe ajánlom a könyveket is, ugyanis véleményem szerint a könyvek sokkal jobban sikerültek, mint maga a sorozat. 
Nem is húzom tovább a szót, a mai ajánlóban a Gossip Girl alapjául szolgáló Bad Girl sorozatot ajánlom figyelmetekbe, Cecily von Ziegesar tollából. 


Cecily von Ziegesar  amerikai ifjúsági regényíró, sikerét ennek a könyvsorozatnak köszönheti, ami eredeti, angol nyelvű címén egyezik a sorozat címével. 
A sorozat egyes köteteinek borítóin egy-egy szereplőt látunk, akik közül többen is eltérnek a sorozatból megismertektől. (Esetemben a sorozatbeli karakterek nem hasonlítanak a könyves karakterekhez.) Sokszor nem csak külső jegyekben, de személyiségükben is eltérnek, és ez engem kifejezetten zavar. 

A könyv egyébként nem több szórakoztató regénynél, akik szerették a filmsorozatot, valószínűleg ezt is szeretni fogják. Tipikus tiniregény, ami az Upper East Side-on élő, magániskolába járó, többségében gazdag szülők gyermekeinek életébe enged bepillantást az egyik szereplő pletykablogján keresztül. Mi igaz a pletykákból? A pletykafészek úgyis kideríti!

A könyv egyébként meglehetősen vegyes értékelést kapott. Ez részben a sorozattól való eltérésnek, részben pedig a tartalmának is köszönhető, ami miatt én személy szerint tizenhat éven aluliaknak nem ajánlanám. A nyelvezete meglehetősen szlenges és helyenként trágár, a fiatalok sok alkoholt, cigarettát és hadnemondjam még mit fogyasztanak, amivel véleményem szerint az írónő hangsúlyozni szerette volna, hogy a pénz nem minden, és a gyerekekkel való foglalkozást nem helyettesíti. 

Tudom ajánlani mindenkinek, aki szerette a Gossip girl című sorozatot, illetve egy könnyed nyári olvasmányra vágyik a nehéz vizsgák között. Fontos azonban kiemelni, hogy a könyvben megjelenített példa nem követendő! 

Írta: Nadia Moor, Caminus 


0 comments:

Megjegyzés küldése