Pages

2021. november 22., hétfő

Mágikus ünnepek 10.

Mágikus ünnepek - Az esbatok

Jelen cikksorozatban beszéltünk a boszorkányok és varázslók ősi vallásáról, végigvettük a nyolc nagy pogány eredetű természetünnepet, a szabbatokat, most pedig, elérkezve az utolsó cikkhez térjünk rá röviden az esbatokra is. 

Az esbat szó maga francia eredetű, jelentése "bolondosan örömteli". Az esbat rituálé tehát a szabbatokhoz hasonlóan ünnep, sok helyen torta és bor (vagy sütemény és sör) kíséri. Ez az alkalom azonban a világmindenséget átható életerő ünnepe, ezért akár egyedül, akár csoportban kerül megtartásra fontos időt szánni az elmélyedésre, a kapcsolat megtalálására a boszorkány/varázsló és a varázserő között.

Míg a szabbatok az évkerék forgását ünneplik, ahogy lassan változik a természet, az esbatok a Hold fázisainak változását követik. A Hold mágikus erejű égitest, a régi idők boszorkányai és varázslói úgy tartották, teliholdkor vannak erejük teljében, ezért legfontosabb varázslataikat ekkor hajtották végre. Rengeteg bájitalfőző a mai napig a teliholdas éjeket preferálja jelentősebb munkái során. Az esbatokat tehát az év teliholdas éjjelein ünnepeljük, örvendezve az erejének teljében levő Istennőnek. Kiváló időpont ez különleges események, például menyegzők megtartására is.

Mivel egy teljes holdciklus átlagosan 29,53 napig tart, ezért egy évben 12-13 alkalommal van telihold. Különösen fontos időpontok ezek a rituális mágia művelőinek, ez a legerősebb éjszaka ugyanis a varázslatok végrehajtására. Érdemes teliholdas estére időzíteni különböző szertartásainkat, új varázseszközeink felszentelését vagy a felszentelés megújítását, a talizmánok és amulettek erővel való feltöltését.

Sokak számára a Hold erejének megidézése is a rituálé részét képzi. Ez varázskörben, vagy legalábbis füstölővel, sóval és vízzel megszentelt területen történik. A szertartás nagyon egyszerű, csak egy tál vízre (mely a holdat tükrözi) és egy illatmentes fehér gyertyára van szükség. A gyertya és maga a helyszín opcionálisan hold- és istennőszimbólumokkal dekorálható, pl. ezüst szalagok, fehér kristályok, tükrök.A rituálé menete nagyon rugalmas, általában egy vagy több a Holdhoz kapcsolódó vers elkántálásából vagy dalolásból áll, melyet gyertyagyújtás követ, újabb verselés/dalolás, majd egyéni meditáció az elmúlt hónap történésein. Ezt követi opcionálisan a mágikus munka, valamilyen eszköz felszentelése, a Hold energiáival feltöltése vagy egy varázslat elvégzése. Az esbat maga pedig a torta és bor ceremóiájával, azaz egy igen szolid lakomával zárul. 


A rituálé részét képző holdvizet rakjuk el, ezt a következő hónapban felhasználhatjuk bájitalainkhoz, egyéb rituális varázslatainkhoz. 

Az év egyes teliholdjainak különböző elnevezései is vannak, melyek az indiánoktól erednek.


  • Január: farkashold, jéghold vagy öreghold (a keltáknál teljes hold)
  • Február: havas hold vagy csonthold (a kínaiaknál pedig bimbózó hold)
  • Március: férges hold vagy ragyogó hold (a kínaiaknál álmos hold)
  • Április: rózsaszín hold, termő hold, tojás hold, az ébredés holdja
  • Május: virághold
  • Június: eperhold, rózsahold
  • Július: viharhold, szarvasbikahold
  • Augusztus: tokhalhold
  • Szeptember: arató hold, gabonahold
  • Október: vadászhold
  • November: hódhold
  • December: hideg hold, fagyos hold, csendes hold

A 13. telihold neve - mely körülbelül 3 évente kerül sorra - pedig kék hold. Kék holdnak nevezzük azt a teliholdat, mely a 29 és fél napos holdciklus miatti eltolódás következményeképp egy hónap második teliholdja. Ismerős lehet ez a név az angol nyelvben megtalálható "once in a blue moon" kifejezésből, melynek jelentése egyszerűen: ritkán.

Ezzel elérkeztünk a mágikus ünnepek cikksorozat végéhez. Köszönöm mindenkinek, aki velem tartott, remélem érdekesnek, esetleg hasznosnak is találtátok!


Szerző: Fay Tempest, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése