Pages

2021. november 22., hétfő

Kedvenc karácsonyi filmjeim

 Nemsokára elérkezik sokunk kedvenc ünnepe, a karácsony. A plázákban már hónapokkal ezelőtt felszerelésre kerültek az ünnepi fények, a fülünkbe bekúsztak a karácsonyi dallamok, de a szenteste közeledtével talán a szívünkbe is beköltözött lassan a csengőszó. Ezúttal válogattam nektek néhány karácsonyi filmet a repertoáromból, amelyek segítenek az ünnepre hangolódásban. A lista jelenleg is szubjektív, ahogy megszoktátok, de igyekeztem úgy alakítani, hogy több műfajt felöleljen, és mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Remélem, elnyeri a tetszéseteket.

 

Igazából szerelem (2003) – Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott!

Az Igazából szerelem már-már klasszikussá vált filmet szívből ajánlom annak ellenére, hogy biztos vagyok benne, a legtöbbetek látta már. Ennek oka, hogy akárhányszor újranézni is van értelme, de ha akad valaki, aki mégsem ismeri, mindenképp javasolt bepótolni. Az olyan kevésbé szentimentális emberek, mint én is, a karácsony közeledtével azért mégis kivételesen megengednek maguknak egy kis érzelgősséget. Azt gondolom, hogy a kevésbé romantikus alkatok is kedvelik a filmet. Egyébként a cselekmény több szálon fut, egyetlen közös van bennük, a szerelem, ami hol reménytelen, hol keserédes, hol letaglózó és mindent elsöprő, de mindvégig egyszerű és tiszta. A végén pedig így vagy úgy, de a szereplők és események összekapcsolónak, méghozzá szenteste napján.


Négy karácsony (2008) – Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott!

A négy karácsony egy olyan párról szól, akik különböző kifogások segítségével már évek óta nem töltötték a rokonság körében az ünnepeket. Ez alkalommal azonban lebuknak, hogy nem az afrikai gyerekeknek segítenek iskolát építeni, hanem egy tengerparti nyaralásra készülnek. Így kénytelenek végiglátogatni a családod, és mivel mindkettejük szülei elváltak, összesen négy karácsonyt kell megünnepelniük. A mozi szerintem nagyon vicces és szerethető, és ugyan kiderül, hogy a fiatalok miért is kerülték a családjukat az utóbbi években, valami mégis megváltozik, és ráébrednek, hogy mire vágynak igazán.

Hull a pelyhes (1996) – Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott!

A Hull a pelyhes egy családi filmeknél megszokott receptet követ. Howard egy nagyon elfoglalt üzletember, akinek sosincs ideje a családjára. Egyetlen esélye, hogy ne törjön ki karácsonykor a családi katasztrófa, hogy megszerzi kisfiának a hetek óta hiánycikknek számító Turbo Man babát, amelyről korábban már azt állította, hogy megvette. De nem csak ő, hanem mindenki az áhított játékot keresi a városban, és néhány ellenfél kifejezetten keménynek bizonyul, és lehetetlennél lehetetlenebb helyzetekbe keverednek hőseink. Vajon a végén rádöbben, hogy mi az igazán fontos?
 

Karácsonyi vakáció (1989) – Titenkét éven aluliak számára nem ajánlott!

A Családi vakáció, Európai vakáció és Vegasi vakáció filmekből jól ismert Griswold család karácsonyába tekinthetünk be ezúttal. A film egy kissé már idejétmúltnak hathat, de az idősebbeknek nosztalgiaként, a fiatalabbak pedig egy kis érdekességként szolgálhat. Fel kell azonban készülnünk rá, hogy ahol a Griswold család megjelenik, ott kő kövön nem marad.

Drágán add az életed! (1988) – Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

Egyszerűen képtelen vagyok kihagyni ezt a filmet a felsorolásból. Szeretnék kedvezni azoknak is, akik kevésbé szeretik az érzelgős, romantikusokat vagy vígjátékokat. A Drágán add az életed semmiképpen sem sorolható a karácsonyi családi filmek közé, de az akció filmek kedvelői akár ezt a filmet is beiktathatják az ünnepek alatti szabadnapokra, vagy akár teljes Die Hard maratont is lehet tartani. Én a magam részéről ezt fogom tenni.

White Christmas (Black Mirror, 2014) – Tizenöt éven aluliak számára nem ajánlott.

Ez a film a listám fekete báránya. Tulajdonképpen a Black Mirror antológia sorozat különkiadása, amely a második évaddal jelent meg. A sorozatról korábban már írtam nektek ajánlót, de engem annyira megfogott, hogy muszáj újra felhívnom rá a figyelmet. Antológia lévén a részek között nincsen összefüggés, a kiragadott epizódok külön értelmezhetők, közös bennük, hogy a nem túl távoli jövőben játszódnak, és a technikai fejlődés árnyoldalaira hívják fel a figyelmet. A legtöbb rész komor, de rendkívül tanulságos, és elhisszük, hogy nemsokára valóban tarthatunk ott, hogy a felvázolt események megtörténhessenek. Ez a karácsonyi különkiadás három apró történetet mesél el, és mondanivalója mélyebb és aktuálisabb, mint bármelyik karácsonyi filmé, habár könnyednek a legkevésbé sem nevezném, és akár napokig velünk maradhat a hangulata.


Boldog karácsonyt mindenkinek! Sok sikert a vizsgákhoz!

Írta: Stramarius Citana, Caminus 

 


0 comments:

Megjegyzés küldése