Pages

2021. november 8., hétfő

Kedvenc vámpíros filmjeim

Be kell vallanom, hogy ezúttal a Vámpírtan tantárgy ihletett meg, és arra gondoltam, hogy elhozom nektek a kedvenc vámpíros filmjeimet. Igyekeztem ismét több különböző műfajt is érinteni, illetve egy alkalommal, az animációs filmek kapcsán már írtam a Hotel Transylvaniáról, ami kétségtelenül egy jól sikerült darab.



Interjú a vámpírral (1994) Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott!

Ha vámpíros filmekről van szó, akkor talán klasszikusként elsőként az Interjú a vámpírral jut eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen egy olyan fantasy-filmdrámáról van szó, amelyben a vámpírok története izgalmas, félelmetes és romantikus is, és lebilincselő módon ragad magával. Számomra amiatt a legemlékezetesebb, hogy minél többször látom, annál jobban tetszik a sztori erről a három vámpírról, akiket akár egy családnak is nevezhetünk, és sorsuk összeforr.


Éjsötét árnyék (2012) Tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott!

Az éjsötét árnyék egy a rendezőjére nagyon jellemző, sajátos humorral rendelkező horror-vígjáték. Sajnos nem kapott igazán jó kritikákat, de véleményem szerint szórakoztató és szerethető. A történet a tizennyolcadik században kezdődik, amikor egy boszorkány szerelemféltésből vámpírrá változtatja egy gazdag család sarját, és egy koporsóba zárja, majd napjainkban ébred fel. Azoknak ajánlom, akik szeretik a sötét hangulatba csempészett humort.



Dracula halott, és élvezi (1995) Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

A film Dracula gróf történetét veszi alapul, amit egyébként már mások is feldolgoztak film vagy regény formájában, de itt paródia, vígjáték formájában követhetjük nyomon az eseményeket. A film egyébként egy kissé gyerekes humorral operál, és sajnos sem a kritikusok, sem a közönség köreiben nem avatott osztatlan sikert. Viszont egy esti kikapcsolódásnak megfelelő, a Leslie Nielsen féle humor kedvelőinek pedig kötelező darab.



Van Helsing (2004) Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott!

A Van Helsing egy olyan akció-kalandfilm, amiben egyszerre jelenik meg Dracula, Frankenstein, a vérfarkasok Dr. Jekyll és Mr. Hide is, valamint a címszerepben lévő, egy titkos társaságnak dolgozó szörnyvadász. Hősünk ezúttal Annával indul küzdelemre Dracula gróf ellen, aki annak a családnak az utolsó sarja, akik a vérszívó elpusztítására esküdtek fel. Azoknak ajánlom, akik kedvelik a pörgős, kalandos fantasy meséket, de nem riadnak vissza, ha néhány klisébe is belefutnak.



Underword (2003) Tizenhat éven aluliak száméra nem ajánlott!

Az akció-horrorfilm a modern korunkban játszódik. Selene a vámpírlány küzdelmét dolgozza fel a vérfarkasok ellen, miközben egy emberrel is összefonódik a sorsa. Hogy miért üldözik a vámpírok és farkasok is ugyanazt az embert, hogy mi állhat a két faj évszázados küzdelme mögött, és hogy feloldható-e a közöttük lévő ellentét megtudhatjuk, ha megnézzük a filmet.



A sötétség harminc napja (2007) Tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott!

A korhatár besorolás nem véletlen, hiszen egy olyan horrorfilmről van szó, ahol nem riadnak vissza a véres jelenetek megmutatásától. A horror műfajt nem igazán kedvelem, de ezt a filmet mindenképpen szerettem volna megemlíteni, mert a vámpíros filmek között egy kuriózum. A rendező szerette volna a vámpírokat máshogy megjeleníteni, mint korábban. Azt gondolom, hogy ez sikerült is neki. A történet ugyan nem mindenhol következetes, de a hangulat, a fényképezés és a zene mégis élvezhetővé teszi a kis északi faluban véghezvitt vérengzést, amikor harminc nap sötétség borul a környékre.



Penge (1998) Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott!

Csak kevesen tudják, de a Penge egy képregényadaptáció, és akár szuperhős filmnek is felfogható. Húsz év távlatából is élvezhető a film által nyújtott jól koreografált akció, Wesley Snipes karizmája és a pörgős jelenetek. Jó ötlet volt, hogy egy kívülálló szereplő szemszögéből jutunk egyre közelebb a vámpírok belső világához.

Írta: Stramarius Citana, Caminus 


0 comments:

Megjegyzés küldése