Pages

2021. november 8., hétfő

A Sigilek nyomában

Amióta világ a világ és boszorkány él a földön, azóta próbálunk kapcsolatba lépni a varázserőkkel mind hatékonyabban, miközben többé-kevésbé elrejtjük tudásunkat mások elől. Az évszázadok alatt sok helyen és sokféleképpen mutatkozott meg ez a rejtett tudás, ránk maradt Sigilek ezrei találhatók meg szerte a világban. Tibettől a norvég partokig, az ősi Árnyak Könyvétől a modern boszorkány sigilekig mindenfelé, még mugli internetes oldalakon is.


No de mi is pontosan a Sigil?
Egy képbe rejtett szó vagy mondat, amit megoldókulcs nélkül nem lehet megfejteni. Azonban ez a megoldókulcs szinte bármi lehet, egy cikkelyekben felszámozott kör, egy kilenc vagy huszonöt részre felosztott kocka, vagy az évkerék részei. Az, hogy milyen módszerrel „íródott” a sigil, az határozza meg, milyen korban és kultúrában készítették.


A Norvég sigilek rúnákat és a Vegvísir-t, a Viking Iránytű-nek is nevezett védelmi véseteket is tartalmazza. Komplex szövegeket lehet benne elhelyezni, ebben az esetben az elrejteni szó csak kis trükközéssel alkalmazható a modern boszorkányok számára, a régiek szinte csak előkészítették ennek lehetőségét, azonban ritkán éltek vele.


A Tibetből származó sigil vele ellentétben szinte semmilyen olvasható jelent sem tartalmaz első ránézésre, vonalai egy körbe foglalva hol lágyan kavarognak, hol határozott vonalakkal meghúzott kuszaságnak tűnnek. A Dyzan könyvének nevezett naplóban, aminek eredetét több ezer évvel ezelőttre teszik, sigiljét úgy tűnik a mai modern módon találták ki és alkalmazták, azonban a megoldókulcsot a könyv nem tartalmazta, így az elrejtett tartalom talán örökre elveszett.*
(*Megjegyzendő tény, hogy aki kicsit is beleássa magát a témába hamar feltűnhet neki, hogy a mai modern sigilkészítési technikák mellett egyéb sebből is vérzik a Dyzan könyv kora.)


Vannak azonban modern sigilek is, amik elkezdtek specializálódni. Ezen modern sigilek egyike a Witch- vagy Witchy Sigil.
Az Új Wicca irányzattal fénykorát élik a boszorkányosnak nevezett mugli találmányok, ezek egyike pedig kimondottan a sigilekre lett kitalálva. A megoldókulcsok között úgy variál az ember ahogy akar, még a vonalak is lehetnek lágyak vagy merevek, esetleg szétbontott betűk részeiből összerakottak. Nem fontos körbe tenni a rejtett jelentést vagy szöveget, dekorációként, vagy szertartásra szánva papíron is ugyan olyan hasznos, van olyan is, aki magára tetováltatja.


 

 A specializáció oka egyszerű, a hatalmas kuszaságban mindenki a rendszert és a rendet keresi. Így alakultak ki a védelmi sigilek, a behívó vagy kérő szigilek, de van már kimondottan ékszerbe tehető verziója is. Ha röviden és tömören szeretnénk tehát válaszolni arra, hogy mi is pontosan a sigil, akkor az talán ez lenne:

Rejtett jelentéssel bíró, kézzel készült ábra, mely a hozzá tartozó megoldókulcs segítségével visszafejthető és/vagy megfejthető.

De vajon miért is jött létre maga a Sigil? Hiszen maga a varázslat is sok esetben elegendő lett volna arra, hogy elrejtsék azokat a tudásokat, amiket nem akartak illetéktelen kezekben tudni. Hacsak nem egymás elől is titkolni szándékoztak a megszerzett, megtalált tudást. Mert minden varázslatnak van ellenpárja, amivel „feltárható a titok”. És mire használhatták ezeket a régi, elfeledett, megfejtetlen sigileket? A Vegvísir-ről tudjuk, hogy védelmi célokat szolgált. De van olyan, ami erre a Norvég jelre hasonlít, mégsem ugyan azok a villácskák díszítik a végét. Azt mire használhatták? Olyan sok tudás veszett oda, miközben az újra fellángoló boszorkánytüzek fényénél új sigilek íródnak a varázskönyvekbe. Gyógyító jelek? Védelmi, esetleg ártó szándékúak is lehetnek a régiek között? Modern mesékben láthatunk varázslóktól helyváltoztató jeleket talajra felrajzolva, energetizáló és fényhozó változatokat. De mi maradt ránk a régmúltból? Mi az, amit még mi is használhatunk, ennyi idő után?

A Sigilek felsorolása koránt sem teljes, vannak olyan ősi sigilek, amik jelentését már csak a beavatottak ismerik, ezek közül néhányukkal hamarosan megismerkedhet a kedves olvasó egy új rovatban, a Mágikus Jelekben,  Nessza Wilson Professzor tolmácsolásában és Hadiyya Amjad közreműködésével.

Írta: Hadiyya Amjad, Arcanus 


0 comments:

Megjegyzés küldése