Pages

2021. november 8., hétfő

Obszidián

Tisztelt Olvasók! 

Ma ismételten a fantasy világába kalauzollak el titeket, ezúttal is egy kortárs, kicsit romantikus regény segítségével. Ez egy olyan könyvsorozat, ami kicsit különleges, abból a szempontból, hogy mindkét főszereplő szemszögéből megismerjük a történetet. A két szereplő szemszögei külön köteteket kaptak, így nincs esetlegesen zavaró ugrálás az egyes könyvekben két szemszög között. Besorolását tekintve young adult és sci-fi-t kapott a sorozat, aminek első része a 2013-as Könyvhéten jelent meg magyarul, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Nem is szaporítom tovább a szót, a mai napon Jennifer L. Armentrout Luxen sorozatának első része, az Obszidián kerül terítékre. 


Jennifer Lynn Armentrout amerikai kortárs romantikus, new adult és fantasy író. Több műve is felkerült a The New York Times Best Seller listájára. "Hibrid" szerzőnek számít, mivel sikeresen publikált saját kiadásban, miközben aktív szerződéseket kötött kis független kiadókkal és hagyományos kiadókkal is. L.J. Smith műveit, például a Vámpírnaplókat, a Titkos kör sorozatot, a Tiltott játékok sorozatot és még számtalan más művet olvasva kapott ihletet az írói pályára. Első tapasztalata a regényírással a középiskolában, az algebraórán volt. Annak ellenére, hogy író akart lenni, főiskolára járt, és pszichológia szakon végzett. 2011-ben publikálta első művét, 2019 szeptemberéig pedig összesen ötvenhét írott művéből ötvenhárom jelent meg. A fiatal felnőttek számára kiadott műveinek többsége romantikus, fantasy és paranormális, valamint néhány kortárs és tudományos-fantasztikus regény.

Ez alól az Obszidián sem kivétel, találunk benne bőven romantikus, paranormális és fantasy szálakat is. A könyv borítója sokat sejtet, a két főszereplő szerepel rajta, ami pedig extrán megdobogtathatja a szívünket, hogy a pár férfi tagja magyar származású. 
A borítón a fekete és a zöld színek dominálnak, kiemelve ezzel a főszereplő, Daemon szemszínét. Bár ezt a kép nem adja vissza, a cím maga dombornyomott, kiemelkedik a lap síkjából. Ezen kívül Daemon szeme is ki van emelve. A háttérben tengerpart és villámlás látszik, a cím felett pedig kedvcsináló idézet Deborah Coke bestsellerszerző tollából. A könyv címe alatt alcímszerűség látszik, ami tökéletesen leírja a főszereplő férfi karaktert, ő nem olyan, mint mi. Oldalán női főszereplőnk látható hátulról, ezen kívül még a szerző neve, és a Vörös Pöttyös besorolás látható a borítón. A fülszöveg a könyv hátoldalán található. A szerző a könyvet családjának és barátainak ajánlja. A könyv végén egy rövid betekintőt találunk a második részbe, az Ónixba. 

Egy költözés javában felbolygatja mindenki életét, nincs ez másképp a főszereplő hölggyel, Katyvel sem. Épp csak új helyre költözik, és bemutatkozás céljából bekopog a szomszédjához, aki váratlanul, kedvesség helyett arroganciával fogadja a lányt. Nem sokkal kiderül, hogy az arrogáns szomszédnak van egy csupaszív ikertestvére, aki különösen lelkesedik Katyért. 
A szerző remek karaktereket alkotott. Katy nem az a tipikus "unalmas szomszéd lány", szókimondó és vicces, egy kivételesen erős női főszereplő. Katy anyukája sem elhanyagolható karakter, igazán tetszett a köztük lévő kapcsolat. Daemont nem ragoznám túl, tipikus férfi főszereplő. Daemon ikertestvére, Dee olyan barát, akit mindenkinek kívánok, életvidám, pörgős személyiség. 

Ez a történet nem egy tipikus émelyítően romantikus sztori. Az írónő végig fenntartja a feszültséget és az izgalmat, ezért csak falni lehet a könyvet. Számomra kiemelkedik ez az alkotás a többi közül, mert nem a tipikus vámpíros-vérfarkasos-boszorkányos-varázslós vonalat hozza, hanem egy olyan témát, amihez eddig véleményem szerint kevesen tudtak jól nyúlni. Földönkívüliekről olvashatunk ebben a műben, méghozzá feldolgozható és szórakoztató formában. Helyenként csúnya szavakat tartalmazhat, de ez engem személy szerint nem zavart, de fontosnak tartottam kiemelni. 

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne Földön kívüli életekről, beilleszkedésről, talpraesett főhősnő szemszögből olvasni, és nyitott az újdonságokra. A csúnya beszéd miatt tizenkét éven felülieknek ajánlom első sorban, és mivel a sorozat része a férfi szemszög is, így fiúknak és lányoknak egyaránt szórakoztató tud lenni. 

"Szép arc. Fantasztikus test. Rémes modor. A helyes fiúk szentháromsága."

Írta: Nadia Moor, Caminus 

0 comments:

Megjegyzés küldése