Pages

2021. augusztus 30., hétfő

Illatos malacpecsenye

 Tisztelt Olvasók!

A Mágikus konyha rovat ismét megnyitja kapuit, ezúttal ismét egy olyan étellel, ami szóba került a Harry Potter kötetek lapjain. Erről az ételről egészen pontosan a Harry Potter és a Titkok Kamrája első fejezetében esik szó. Tóth Tamás Boldizsár úgy fordította le a nevét, hogy illatos malacpecsenye, így én is ezt a nevet adtam a receptnek. Gyertek velem, és kóstoljuk meg azt az ételt, amit Petunia néni szolgált fel Mr és Mrs Mallternek azon az estén, amikor megismertük Dobbyt, a később felszabadított manót!



Amire feltétlenül szükségetek lesz:

A kiméréshez végig ugyanazt a bögrét használjátok, hogy a mennyiségek ne térjenek el.

¼ bögre Kentucky whisky (ha nem találtok, a sütéshez használható rum is megteszi)
¼ bögre szójaszósz
¼ bögre barna cukor (édesítőszerrel helyettesíthető)
2 gerezd fokhagyma pucolva
¼ bögre dijoni mustár
½ teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál Worcestershire szósz
¼ bögre zöldségolaj (én házi zöldfűszeres olíva olajat használtam)
kevés chiliszósz (elhagyható)
1 kg sertéskaraj egészben, csont nélkül
4 db friss vagy konzerv barack, kimagozva, negyedelve

 

1. Aprítógépben a whisky-t, a szójaszószt, a barna cukrot, a fokhagymát (célszerű darabokra vágni), a dijoni mustárt, az őrölt gyömbért, a Worcestershire szószt, az olajat, és a chiliszószt összekeverjük. A húst egészben egy zárható tálba tesszük, mellé/alá/köré tesszük a baracknegyedeket, majd ráöntjük a fenti pácot úgy, hogy ellepje, lefedjük és minimum egy éjszakára, de inkább egy napra a hűtőbe tesszük.

2. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, tegyük a húst egy sütőedénybe, majd alufóliával lefedve, a zsírosabb részével tűpróbáig süssük (amíg már nem jön belőle véres lé), majd fedés nélkül addig, amíg kicsit meg nem pirul. Miután kivettük a sütőből hagyjuk körülbelül negyed órát hűlni, majd szeleteljük fel.


3. Miközben sül a hús, a megmaradt pácból vegyük ki a barackokat és forraljuk fel, hogy besűrűsödjön és szószt kapjunk belőle.
4. A sült karajt körettel, szósszal meglocsolva és a barackkal tálaljuk.
5. Köretnek készíthetünk fehér rizst, jázminrizst, basmati rizst vagy bulgurt is.



Jó étvágyat!

Ha esetleg kipróbálod ezt a receptet, vagy bármelyiket, amióta Nadia Moor és Rosalita Grime viszik ezt a rovatot (tehát a 2020. január 19-től megjelenteket), vagy a Natúrkozmetikum rovat bármelyik receptjét ÉS képekkel dokumentálod az alkotásod, akkor a 32. tanévben receptenként egyszer 10 pont ütheti a markod, a kiemelkedően esztétikus alkotásokat pedig közzétesszük! A pontok megszerzéséhez nem kell mást tenned, mint a képeket és a tapasztalatokat bagolypostán eljuttatni a Szombati Boszi szerkesztőségéhez, a szboszi.gracia@gmail.com címre, az e-mail tárgyában megjelölve, hogy recept kipróbálásról van szó, az iskolai neved, házad, és évfolyamod. (Pl. Recept visszajelzés/ Harry Potter / Caminus / 2. évfolyam) Az e-mail szövegben mindenképp várunk pár mondatot, amiben részletezitek, hogy hogyan sikerül, ízlett-e az étel, esetleg többször is megcsináljátok-e, okozott-e valami nehézséget. Nem hátrány, ha a folyamatról is küldötök képeket. 

(Ez a recept megtalálható angol nyelven Dinah Bucholz: The Unofficial Harry Potter Cookbook című kiadványban, Tender Roast loin of Pork with bourbon-glazed and peaches for Adults címen)

Írta és fényképezte: Nadia Moor, Caminus 
     

2.     

0 comments:

Megjegyzés küldése