Sajnos nem tudok szépséges formatortákat készíteni, de
mégis magam szeretem készíteni a családi ünnepek alkalmával az édességet. A következő
receptet magam fejlesztettem és tökéletesítettem az utóbbi években. Ugyan nem
mondhatni, hogy kifejezetten diétás lenne a kalóriatartalma miatt, de mivel
cukrot és fehér lisztet nem tartalmaz, fogyaszthatják cukorbetegek és
cukormentesen étkezők is. Természetesen hagyományos változatban is
elkészíthető.
Hozzávalók:
1 csomag cukormentes zabkeksz
200 g sütőmargarin
2 dl cukormentes habtejszín
1 nagy pohár joghurt
1 nagy bögre áfonya
2 csomag expressz zselatin
folyékony édesítőszer
Én a képen látható termékeket szoktam használni, de természetesen
más márkákkal is működhet.
A kekszet egy tiszta zacskóba helyeztem, és húsklopfolóval
apróra törtem. Közben a margarint folyékonnyá olvasztottam a mikróban, és a
kekszporral összekevertem.
Egy normál méretű kapcsos tortaformát sütőpapírral kibéleltem,
és egy villa segítségével a szélére és az aljára nyomkodunk egy vékony réteget.
Miután körbeértem, a hűtőbe tettem a kekszes formát.
Ezután egy kisebb edényben elkezdtem melegíteni a joghurtot,
amit nem kell felforralni, de azért legyen forró, ebben oldottam fel egy zacskó
zselatint. Közben a habtejszínt felvertem, folyékony édesítővel jól
megédesítettem, amikor a joghurtos massza hűlni kezdett, óvatosan a tejszínhez
kevertem.
Az egész elegyet beleöntöttem a kekszes formába, majd
áfonyát szórtam bele. Ezzel tulajdonképpen készen lett a torta, de még 2-4 órát
a hűtőben kellett dermednie.
A tortát kifejezetten ajánlom kezdők számára is, mert nagyon
könnyű elkészíteni, még sütni sem kell. Ízlésünknek megfelelően joghurt helyett
vagy mellett mascarponét is felhasználhatunk, vagy más gyümölccsel is
készíthetjük, például barackkal. Megfelelő születésnapra, névnapra, baráti
összejövetelre, vendégségbe, de én már karácsonyi desszert gyanánt is
felszolgáltam.
Jó sütögetést, kellemes ünnepi hangulatot és jó étvágyat
kívánok!
Írta:
Stramarius Citana, Caminus
0 comments:
Megjegyzés küldése