Pages

2021. szeptember 27., hétfő

Varázshírek

Majdnem elmaradt a Szüreti Bál

Pánikra semmi ok, csak majdnem. Annak is csak a lakoma része.

Mint kedves olvasóink minden bizonnyal tudják, idén ősszel megrendezésre került a Szüreti Bál a Grácia Roxfort falai közt. A mulatságra hosszú heteken keresztül készültek diákok, tanárok és persze a házimanók is, ki-ki programokat tervezett, műsorszámokat gyakorolt be, vendégeket hívott meg vagy éppen alapanyagokat rendelt be, egész szeptemberben lázban égett a kastély.

A bál reggelén azonban borzalmas tragédia sújtotta a konyhát. Sokáig úgy tűnt, a szörnyűség végleg beárnyékolja majd a napot, azonban a Szombati Boszorkány oknyomozó riportere és Ercon Black átváltoztatástan tanár segítségével végül szerencsésen megoldódott az eset. Hogy hogyan? Olvasd el bűnügyi rovatunk e heti riportját és megtudod!

A konyhai esetet követően szerencsére zökkenőmentesen folytatódtak az események és mindenki csodásan érezte magát e rendhagyó programon!

Ezúttal szeretnénk köszönetet mondani a lelkes szervező és fellépőbizottságnak:

Díszítő és programszervező brigád: Nadia Moor, Yrene Towers és jómagam, Fay Tempest
Zene és tánc: Diana Whithethorn, Dave Coleman
Sztárvendégeink: A Walpurgis leányai zenekar

Köszönjük továbbá minden résztvevőnek a csodás hangulatot, s végül, de nem utolsó sorban, a professzorok türelmét, megértését és azt a bizonyos asztalon táncolást éjfél után, amiről soha többet nem beszélünk!

Tovább csúsznak a hazai Abszol-út felújításának munkálatai

Ki ne ismerné hazánkban Budapest ékkövét, a magyar Abszol-út becenéven elhíresült mágikus rejtekhelyet, ahol a diákok és szüleik a tanévkezdéshez szükséges új holmik beszerzéséről gondoskodnak? Itt található a Draban Bank, ahonnan a tanév túléléséhez nélkülözhetetlen zsebpénzünk veszik fel szüleink, sokan itt kaptuk meg a pálcánk, röviddel azelőtt, hogy először beléptünk a Grácia Roxfort kapuin, és itt kóstolhattunk először mandragóraízű fagylaltot.

Persze, mint minden szép dolgot, ezt is elérte végül az enyészet, úgy döntött hát a Magyar Mágiaügyi Minisztérium, hogy röviddel a 31. tanév befejezését követően megkezdik a felújítását. Ez azonban július elejére csúszott, nem sikerült így tartani az ígért határidőt, mely szerint nem sokkal a 32. tanév kezdete előtt készen lesznek, hogy nyugodtan le lehessen folytatni az iskolába készülődést és az utazást is.

Mindannyian emlékszünk rá, milyen kalandos is volt az idei bevásárlás! A seprűbolt előtti útszakasz lezárva, a könyvesboltba csak hatalmas kerülővel lehetett eljutni, a talárszabászat előtt pedig, nem túlzok, egy mennydörgőméretű gödör, akkora, hogy két napig kizárólag seprűvel volt megközelíthető. A "szerencsések", akik pont ezeken a napokon jártak arra, tanúi vagy elszenvedői lehettek annak a csodás látványnak, mikor gyermekeik önálló seprűhasználatát ellenző szüleik párosan próbáltak csemetéjükkel átkelni a lezárás felett. Ó, azok a tíz éve seprűn nem ült szülők! Milyen csodás képeket tudnék publikálni erről az eseményről, ha nyomatékosan meg nem kértek volna rá, hogy ne tegyem! Az első nap délutánjára aztán két repülőszőnyeget is rendszeresítettek, melynek szakértő kezelői egyszerre három vagy négy utast is el tudtak juttatni a varrodába. 

Kalandos napok voltak azok, melyek mára sem múltak el teljesen, s úgy tűnik, egy ideig még nem is fognak. "Nem várt" akadályok miatt ugyanis tovább tolódik a befejezés időpontja, mely így az ősz derekán elgondolkodtatja az embert, hogy vajon hazatérés előtt végeznek-e vele. Reméljük, igen, mert bármilyen mókás is lenne, ha csak hopponálva lenne lehetséges elhagyni az állomás területét, egyikünk sem szeretné ideges szülők társaságában megkezdeni a nyári szünetét. Apropó szünet... Az MMM azt ígérte, az őszi szünet kezdete előtt most már becsszóra készen lesznek. Úgy legyen!

Régészkurzus indul a Castelobruxoban

Sokan tudják, hogy a brazil varázslóiskola alatt egy ősi kazamatarendszer húzódik, melyet még a '80-as évek végén fedeztek fel. Számtalan régész, átoktörő, műkincsgyűjtő és egyszerű kíváncsiskodó sereglett oda akkoriban, ezt követően pedig hosszú évek óvatos és fáradtságos munkájával tárták fel az ősi kincseket rejtő alagutakat. Az értékes varázstárgyak többsége a kontinensen maradt, hozzánk Európába csak a hatalmas gyűjtemény egy-egy darabja jutott el különböző országok múzeumaiban szétszórva, valamint egy kisebb gyűjtemény a londoni Bűvös tárgyak múzeumában is megtekinthető. A varázslatos relikviák nagy része azonban a dél-amerikai iskola területén maradt.

Nem meglepő, hogy az iskola emiatt a mai napig számottevő érdeklődést tart fenn, többek közt állandó cserediákprogramjaik is vannak. A kiemelkedő gyógynövénytan és magizoológia oktatás mellett, nem titok, hogy a diákok harmadik fő érdeklődési területét az ősi, mágikus tárgyak képzik. Erre az igényre reagálva indult el az idei tanévtől kezdve a "Mágikus ereklyék és az archeológia rejtelmei" című kurzus, idén még csak az iskola felsőbbéves diákjai számára, de azt ígérik, a jövő évtől a cserediákok által is felvehetővé válik majd a tantárgy. A korlátozás oka, hogy a tananyag rengeteg gyakorlati ismeretet, s ezáltal elátkozott tárgyakat is magában foglal, mely megfelelő alapismeretek, felkészültség és érettség hiányában rendkívül veszélyes lehet. A Castelobruxo igazgatója úgy fogalmazott, saját oktatásuk ismeretében könnyen meg tudták becsülni, mely az a korhatár, mely felett a kurzus biztonsággal látogatható, más iskolák esetén azonban a tanterv jelentősen eltérhet, így további egyeztetésekre van szükség, hogy milyen feltételek mellett fogadhatnak külsős növendékeket a tanórákon. Többféle ötlet is felmerült, például, hogy az igazgatókkal egyeztetve iskolánként külön-külön határoznák meg a bemeneti követelményeket, ám ezt egyes szülők igazságtalannak tartották, s máris tiltakozásba kezdtek. Egy másik lehetőség egy előzetes teszten való megfeleléshez kötné a tanórát látogathatóságát, sokan ezt is kifogásolták azonban, rámutatva, milyen csalódottságot okozhat, ha valaki csak emiatt látogat el egy évre az iskolába, majd a helyszínen derül ki, hogy nem tudja teljesíteni a feltételeket.

Látható tehát, hogy sok tisztázatlan kérdés van még a tantárgy körül, ám mindenképp biztató, hogy valami elindult. További jó hír, hogy a Grácia igazgatótanácsa megerősítette, iskolánk is tárgyalásokat folytat az ügyben. Jók az esélyeink tehát, hogy a jövő évtől akár a mi diákjaink számára is lehetőség nyíljon egy régészettel egybekötött cserediákprogramra.


Szerző: Fay Tempest, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése