Pages

2021. szeptember 27., hétfő

A szörnyszívű

Tisztelt Olvasók! 

A mai napon egy különleges művet hoztam nektek egy amerikai író tollából, akinek regényeit húsz nyelvre fordították le és főként fiatal felnőtteknek ír. Fantasy és romantikus témákban ír modernizált klasszikus meséket az 1966-os születésű szerző, aki nem más, mint Alex Flinn. Ez a műve tizennégy éven felülieknek ajánlott, és egy "Ínycsiklandó szerelmi történet...az örök romantikusok a világ minden részén élvezni fogják". Az utóbbi idézet Anette Curtis Klause író tollából származik. Nem is húzom tovább a szót, a mai napon Alex Flinn: Beastly- A szörnyszívű című művéről fogunk beszélni. 




Ez a könyv egy Vörös Pöttyös kötet, a Kendra Krónikák sorozat első része, azonban a sorozatból csak ez a rész jelent meg magyar fordításban. Ahogy a címéből és abból, hogy a szerző meséket modernizál sejteni lehet, ez a mű a Szépség és a Szörnyeteg modern, fantasy elemekkel átszőtt változata. Műfaját tekintve romantikus regény, de ettől nem kell megijedni, nem tartalmaz sok romantikus elemet. 

A borítója egyszerű, de annál többet mondó, már itt is visszajön a rózsa motívum. Maga a rózsa fehér színű, a szára azonban vörös, ahogy a cím is, a rózsa pedig az Y betű egyik szárából tör elő. Nem először látjuk a fehér-vörös ellentétpárt, a magyar költészetben is használt ez a szimbólum, méghozzá Arany János Zách Klára című balladájában is a fehér rózsa és a vörös rózsa jelképpáron keresztül mutatja be az elvakult szenvedély és erőszak párosát. A rózsa ennek a műnek is a központi motívumává vált. 

A regény nem hosszú, meseszerű olvasmány, amit véleményem szerint tényleg élmény olvasni. A régi Szépség és a Szörnyeteg sztori már a múlté, itt nem egy már-már Stockholm-szindrómás lány áll a mű középpontjában, hanem maga a Szörnyeteg. Az ő jellemfejlődését és vívódását követhetjük végig, egy rögös utat, aminek a végén főhősünk egy teljesen másik emberré változik. Személy szerint szerettem olvasni ezt a művet, mert semmi sincs túltolva. A kérdés már csak az, hogy bele merünk-e nézni önmagunk tükrébe. Van-e egyáltalán aki tükröt ad nekünk, vagy mi is egy boszorkány "segítségére" szorulunk? 

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnék más kontextusból is megismerni ezt a klasszikus mesét, és kíváncsiak rá, hogy hogyan lehet a modern kor New York-jában szörnyszívűvé válni, majd egy csodának köszönhetően mégis embernek maradni. 

Írta: Nadia Moor, Caminus 

0 comments:

Megjegyzés küldése