Pages

2022. november 3., csütörtök

Varázslatos kiegészítők!

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy újra itt vagy! Az előző cikkben a Roxforti Csata társasjátékról volt szó, most eme remekmű két magyarul is megjelent kiegészítőjéről, A Sötét Varázslatok Kivédéséről és A Szörnyek Szörnyű Könyvéről fogok írni.

Először A Szörnyek Szörnyű Könyvéről lesz szó.

Mint az alapjátéknál itt is 2-4 játékos tud játszani és 11 éves kortól ajánlott. (Én még mindig 14-15 éves kortól javasolnám.) Ezt a kiegészítőt a Roxforti Csata alapjátékkal kell játszani, négy szörnydobozt találunk benne és egy új játszható karaktert: Luna Lovegood-ot! (Lunával együtt öt karakterünk lett, de a játékot így is csak négyen játszhatjuk hivatalosan)

A szörnydobozokat egymás után játsszuk ki csak úgy, mint a Roxforti Csata hét évfolyam dobozát. A játékmenet nem változott, minden játékos köre négy lépésből áll. Az előkészületekben találkozunk új kártyákkal, mint a „Találkozás” kártyák és a „Lény/Gonosz Lény” kártyák.

 A „Találkozás” kártyákat a Sötét varázslat kártyák alatt helyezzük el a táblán és velük együtt az 1.lépésben kötelezően elszenvedjük a hatását. Viszont, ha teljesítjük a ráírt feladatott akkor megsemmisül.


A „Lény/Gonosz Lény” kártyákat a Gonoszok pakliba kell belekeverni. (Mindegyik szörnydoboz megmondja, hogy az alapjáték összes Gonosz kártyája közül, mennyit kell random kiválasztani.) 2.lépésként érvényesítjük képességeiket, érdekesség, hogy már nem csak támadás jelölővel tudunk le venni az életükből, hanem befolyás jelölővel is. A Gonosz, Lény és Gonosz Lény meghatározások befolyásolják más kártyák képességeit. (Az elején kicsit fura, de hamar bele lehet rázódni.)

A Roxforti Csata összes Roxfort kártyáját használjuk, plusz a szörnydobozban lévőket is belekeverjük, ugyan így teszünk a Sötét varázslat kártyákkal.

Ezzel a kiegészítővel izgalmasabb és érdekesebb lesz az alapjáték, a játékidő változó 2-3 óra esetleg 4 óra hossza is lehet. Negatívumnak megjegyezném a Lény és Gonosz Lény kártyákon lévő képeket, túl mű és digitális. Viszont mi a barátaimmal létre hoztunk egy házszabályt, hogy tudjunk öten játszani, ezáltal ugye könnyebb lesz a játék. Ezért nehezítettünk rajta úgy, hogy a Roxfort kártyákat egy befolyással drágábban tudjuk „megvenni” és a Gonosz pakli minden lakója plusz egy vagy két életet kap. Ezekkel visszakapjuk a játék nehézségét.

Most jöjjön a Sötét Varázslatok Kivédése kiegészítő.

Ez egy különálló kis társas, amit az alapjáték nélkül kell játszanunk, két személyes játék, 11 éves kortól ajánlott. (Szerintem 14-15 éves kortól) Itt egymás ellen kell harcolunk és ez teszi izgalmassá a játékot. Több fordulón keresztül, egymás ellen küzdünk. Célunk, hogy az ellenfelet kiüssük, azaz elájuljon, ha ez háromszor sikerült akkor nyertünk.

Van egy küzdőterünk, mint játéktábla, ami nagyon hasonlít a Harry Potter és Titkok Kamrájában lévőre. Vannak támadás, ájulás, egészség és befolyásjelölőink, amik ugyan úgy működnek, mint az alapjátékban. Van négy házkártyánk és címerjelölőnk (ezek a bábuink). Vannak Roxfort kártyák, Rontáskártyák, Könyvkártyák és Kezdőkártyák (Ezek is Roxfort kártyáknak számítanak). Ezeket mind a küzdőtér köré helyezzük.

A Roxfort kártyák hasonlóak az alapjátékban lévőkhöz, a Rontáskártyák olyan hatással bírnak, amik számunkra negatívak (Mint az alapjátékban a Sötét Varázslat kártyák). A Könyvkártyák pozitív hatással rendelkeznek, ezeket Roxfort kártyák helyett is „megvásárolhatjuk”.

Előszőr mindkét játékos kiválasztja melyik ház színeiben szeretne harcolni és ennek megfelelő címert is magához vesz. Ezután a Kezdőkártyákból mindenki kap hét varázskártyát, két tárgykártyát és egy szövetségeskártyát.

A játék itt veszi kezdetét és mindkét játékosnak a köre, három lépésből áll.

-       1.lépés: Rontáskártyák végrehajtása. (első körben nincs a kezünkben még.)

-     2.lépés: Roxfort kártyák kijátszása, hatásuk érvényesítése. (Ellenfél jelölőkkel való támadása, egészség növelése, Rontáskártya húzása)

-       3.lépés: Kör vége. (Nem használt jelölők vissza helyezése a halomba, kijátszott kártyákat a dobópakliba helyezni.

Egy körben hat-hat életünk van, ha ezeket elveszítjük akkor elájulunk, ilyenkor felteszünk a Házkártyánkra egy ájulásjelölőt és a címerünket visszahelyezzük a kiinduló pozícióra. Következő forduló kezdődik.

Akadnak olyan Roxfort kártyák melyek megegyeznek a Házunk színeivel, ezek a kártyák plusz jutalmakat adnak nekünk és plusz hatásokat játszhatunk ki velük. Valamint vannak olyan kártyák, amelyek felszólítanak minket, hogy pusztítsuk el egy kártyánkat, ilyenkor célszerű egy Rontáskártyát elpusztítani a kezünkből. 

Kellemes kis játék, ha csak ketten vagytok és egy kis párbajra vágytok érdemes elővenni. Negatívumnak nem tudok felhozni semmit, remekül felépített játék. Hogy izgalmasabb legyen mi az otthoni házimunkát szoktuk tétnek feltenni a játékban.

Angolul már megjelent a harmadik kiegészítő is a The Charms and Potions. (Bűbáj és Bájital)

Köszönöm, hogy elolvastad!

Írta: Samantha Krüger, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése