Pages

2018. augusztus 10., péntek

Beszélgessünk 1.


"Azzal újra belekapaszkodott Harry karjába, és odavonszolta őt a gyümölcstálas kép elé. Mutatóujjával megcsiklandozta a festett zöld körtét. Az nevetve ficánkolni kezdett, majd hirtelen egy nagy zöld kilinccsé változott."

Így jutottam be én is mesterszakácsaink főhadiszállására. A magas mennyezetű csarnokban négy asztalsor helyezkedett el hajszálpontosan úgy mint a Nagyteremben. Még alig csak átléptem a küszöböt, mikor odaugrott hozzám egy házimanó. Ő volt Coquus. 
Észre sem vettem, de már leültetett a legkényelmesebb székre a konyhában, és kezembe nyomott egy tálca melaszos süteményt. Mikor elmondtam látogatásom célját, hogy egy interjút szeretnék készíteni pár manószakáccsal, kiesett a kezéből egy bögre. Gyorsan eltüntettem a szilánkokat, majd kérdezgetni kezdtem Coquus-t. Nagyon értelmes és kedves személyiségű házimanó, és mint kiderült imád a Roxfortban sütögetni-főzögetni. 

Érkezzen tehát az interjú: 

Lorcan: Kedves Coquus! Először is azt szeretném megkérdezni, hogy kitől, vagy hogyan tanultál meg főzni? 
Coquus: Oooo Uram Coquus bizony drága jó nagymamájától tanult meg sütni-főzni, úgy bizony. Coquus még kicsi kis manó volt, mikor nekilátott a konyhában ténykedni.   

Lorcan: Értem, és felmenőid is a Roxfortban vállaltak munkát mint te? 
Coquus: Igen-igen kedves Lorcan Moon. Coquus anyukája is és apukája is, meg a nagymamája, nagypapája, dédmamája és dédpapája is és... 

Lorcan: Rendben Coquus. Szeretsz a Gráciában dolgozni? 
Coquus: De még hogy Uram, de még hogy. Coquus nagyon jól érzi itt magát! Coquus imádja az igazgatónénit Amy professzort. Amy professzor még pénzt is hajlandó lenne fizetni munkánkért, de Coquus nem dolgozik fizetségért, nem bizony. 

Lorcan: Szerinted mi a te ételspecialitásod? 
Coquus: Coquus minden receptet nagyon szeret elkészíteni, de legjobban a desszerteket kedveli. Coquusnak sokan mondták már, hogy nagyon ízletes a tökös derelyéje! De Coquus ezért minden alkalommal próbál még finomabbakat sütni, hogy ételeinek kóstolóinak ízlelőbimbóinak még jobban tetszenek.

Lorcan: Hogy néz ki egy átlagos napod Coquus, miket szoktál mindennap megismételni?  
Coquus: Először is Coquus már kora hajnalban felkel, hogy nekilásson a reggelinek. Miután a diákok elfogyasztották azt Coquus bekap néhány falatot, majd kipucolja a konyhát, többi társával. Aztán Coquus nekiáll az ebédnek. Ebéd után Coquus, miközben a gyerekek órán vannak a klubhelyiségekben kihelyez pár vizes és tökleves kancsót, és pár szelet süteményt. Coquus aztán újból visszatér a konyhába, hogy vacsorát rittyentsen. Késő este Coquus elmosogatja a poharakat, tányérokat és evőeszközöket, majd nyugovóra tér. 

Lorcan: Köszönöm Coquus, örülök hogy megismerhettelek. 
 Coquus: Részemről az öröm Uram, részemről!! 

írta: Lorcan Moon, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése