Pages

2018. május 20., vasárnap

Más tájakon! I. Bosznia-Hercegovina I.


   
Más tájakon sorozatom részeiben, a világ különböző országainak, és annak varázslóinak hagyományos ételeit szeretném bemutatni nektek. Érkezzen tehát az első rész, melyben Bosznia-Hercegovinába foglak titeket elkalauzolni. Ez a harmadik napom itt Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosában. 

A hely gyönyörű, tele sétálóutcákkal ahol hemzsegnek az idegen nyelvű varázslók és boszorkányok. Egyes részeken káprázatos kovács munkák kaphatóak, melyek odavonzzanak, minden tekintetet. Meghallgathattam már egy müezzin énekét és ihattam már a karsztvizű szökőkútból, melyből a helyiek szerint, ha fogyasztunk, visszatérünk még Szarajevóba. 

A zeg-zugos városban, azonban rengeteg éttermekkel teli utca is megtalálható, melyekből csak úgy áradnak az ínycsiklandozó illatok, hívogatva a turistákat. Tegnap délelőtt volt szerencsém megkóstolni egy helyi finomságot, a burek-et. A spenótos és húsos ízesítésű étel pillanatok alatt elfogyott! Jöjjön, hát az első bosnyák étel amit bemutatok: 

HÚSOS BUREK

Egy húsos burek hozzávalói 4 adaghoz:

- 1 vöröshagyma
- 1 kg darált sertéshús
- 1 csomag réteslap
 - 6 db tojás
 - 3 dl tejföl
 - 1 dl tej
 - 1 dl ásványvíz
 + Só, bors ízlés szerint.

Elkészítés menete: 
1. A hagymán megdinszteljük a darált húst, borssal megszórjuk. 
2. Egy tepsiben a réteslappal kezdve rétegesen lerakjuk a hagymás húst, réteslap legyen felül. 
3. Kockákra vágjuk. 
4. Robotgéppel összekeverjük a tojásokat a tejföllel, hozzáadjuk a tejet, az ásványvizet, olajat, sót. 
5. A tejfölös szószt ráöntjük a burekra. 
6. Erős tűzön 30-35 percig sütjük. -sütési hőfok: 200°C -sütési mód: alul-felül 

Köszönöm, hogy elolvastátok cikkem, találkozunk legközelebb is mikor a baklava rejtelmeibe foglak titeket bevezetni. Addig is jó időtöltést kívánok a konyhában. 

írta: Lorcan Moon, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése