Pages

2017. július 28., péntek

Ízletes finomságok hétvégére

Sipor francia hagymalevese

Nagyjából 2000 évig, vagy talán több ideig is a hagymalevest a szegények ételének tartották, viszont ez a verzió már nem nevezhető szegényesnek: a húsleves alap lé, az olvadt sajt, és a kruton varázsolja telt és laktató étellé.
A francia hagymaleves ezen változatát készítette el Sipor is a Halál ereklyéi 12. fejezetében. Kóstoljátok meg Ti is!


Hozzávalók (6 adaghoz):
  • 4 közepes fej hagyma
  • 60 g vaj (olvasztva)
  • 1 bagett
  • 60 g reszelt parmezán sajt (+ díszítésnek)
  • 1 teáskanál só
  • ¼ teáskanál bors
  • ¼ teáskanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 l húsleves alap lé

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítem 175 fokra. Amíg melegszik a sütő, megpucoljuk a hagymákat, majd igyekezzünk minél vékonyabb csíkokra vágni őket. Közben egy edényben elkezdem megolvasztani a vajat.
  2. A bagettet 2 végét levágom, és nagyjából 1 centi vastagra szeletelem.  Miután megolvadt a vaj, leveszem a tűzről, és egy szilikon ecset segítségével a bagettszeletek mindkét oldalát megkenem vele, majd egy tepsi teszem őket. A szeletek tetejét megszóróm reszelt sajttal, majd 10 percre az előmelegített sütőbe helyezem.
  3. Amíg a bagett a sütőben pirul, addig a maradék vajat visszateszem a tűzhelyre, beleteszem a felvágott hagymát, majd megszórom sóval és borssal. Megkeverem, utána pedig hozzáadom a cukrot, és nagyjából 15 percig közepes lángon addig kevergetem, amíg szépen meg nem barnul a hagymánk.
  4. Következő lépésként belekeverjük a lisztet, majd felöntjük az alap lével. 30 percig fedő alatt főzzük.
  5. Eközben elkészült a bagettünk is. A kész levest tányérokba szedjük, krutonnal és egy kis reszelt sajttal tálaljuk.


Jó étvágyat hozzá!


Molly hagymaszószos húsgolyói

Amikor Harry a Weasley családnál vendégeskedett, egyik reggel Arthur mesélte, hogy összefutott Kingsley Shackleboltba. Harry akkor még nem tudta ki ő, de Mrs. Weasley aznap pont hagymaszószos húsgolyókat készített ebédre (Harry Potter és a főnix rendje, 7. fejezet). Most ennek a remek fogásnak a receptjét ismerhetitek meg, hátha nálatok is ez kerül terítékre valamelyik nap.

Hozzávalók (6 adag):
Húsgolyókhoz:
  • 45 dkg darált hús (lehetőleg kevésbé zsíros)
  • 170 g zsemlemorzsa
  • 1 nagy tojás
  • 1 fej hagyma (finomra vágva)
  • 2 evőkanál friss petrezselyemzöld (aprítva)
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál bors
  • 1/8 teáskanál szerecsendió
  • 2 evőkanál olaj
Hagymaszószhoz:
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma (aprítva)
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dl húsleves alap lé

Elkészítés:
  1. A húsgolyókhoz a darált hús összetevőit az olaj kivételével egy nagyobb tálban alaposan összedolgozom.
  2. Egy serpenyőben az olajt felhevítem, a húsmasszából 3-4 centis golyókat formázok, majd kisütöm őket a meleg zsiradékban (nagyjából 4-4 percig sütöm oldalanként).
  3. A hagymaszószhoz egy másik edényben olajt melegítek, majd a felaprított hagymát közepes lángon barnára pirítom. Miután megpirult hozzáadom a lisztet, és az alaplevet. Addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik és bugyborékolni nem kezd.
  4. Ezután beleteszem a húsgolyókat, és további 15 percig főzöm. Rizzsel, tört burgonyával tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

 írta: Lyria Clark (Arcanus)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése