Pages

2018. április 20., péntek

Szigorítják a törvényeket a tűzvédelmi varázslatok ügyében


A Wizengamot szerdán teljes létszámban vitatta meg a Lord William Callahan által előterjesztett törvénymódosítást a tűzvédelmi varázslatok ügyében. Mint tudjuk, a Wizengamot, legfőbb törvényhozó és igazságszolgáltató testületünk, hetente egyszer tart teljes ülést, a törvényjavaslatokat bizottságok készítik elő. A javaslat előzménye egy bowithicki szerencsétlenség volt, ahol egy máguscsalád három tagja súlyos égési sérüléseket szerzett egy hibásan működő védővarázslat miatt. A jelenleg hatályos törvények szerint minden mágusok által birtokolt épületen kötelező tűzvédelmi varázslatokat elhelyezni. Az alapcsomag a Mágiaügyi Minisztériumban ingyenesen igényelhető, ám sokaknak nem felel meg: csak a tűz szobák közötti terjedését gátolja meg, így egy szoba könnyen leéghet, és ha valaki éjszaka gyertyával világítaná meg az útját, kénytelen minden küszöbnél újragyújtani azt. Hatásosabb alternatívákat (borsos áron) a Gringotts kínál: egyes védővarázslatok a tűz méretét korlátozzák, de kapni olyan csomagot is, amely csak korábban egy egyszerű bűbájjal kezelt tárgyakat enged égni. 

A szabályozás azonban csak a varázslatok szakszerű felhelyezését írja elő, a módosításokkal és karbantartással szemben már megengedőbb. A tűzvédelemre vonatkozó törvényt 1832-ben fektették le, és a szerdai ülés előtt egyáltalán nem változott. Az eredeti szöveg szerint a karbantartási és finomhangolási munkákat elvégezheti bárki, aki legalább RBF-szintű rúnaismerettel rendelkezik, ám 1947-ben a hettita írás (ami a legtöbb tűzvédelmi varázslat alapját képezi) kikerült a negyedéves tananyagból, és csak a RAVASZ-szintű oktatás részét képezi. Ebből adódóan a hibásan működő varázslatok száma, így a tűzesetek száma is megnőtt. 
A helyzetet tovább rontja, hogy hivatalos minisztériumi ellenőrzésen csak tízévente esik át minden épület, így a hibák sokáig rejtve maradhatnak. A szerdán megvitatott törvényjavaslat rúnaismeret RAVASZ-hoz és alkalmassági vizsgához kötné a varázslatok karbantartását és módosítását, valamint az ellenőrzések gyakoriságát évesre növelné. Lord Callahan javaslatának azonban ellenzői is akadnak: Carmen Madder kifogásolta, hogy az új törvény rúnaismeret RAVASZ-t követel, mikor jelenleg az ország legnevesebb iskolájában, a Grácia Roxfortban nem nyújtanak ilyen órákat, ezért javasolta, hogy elegendő legyen az alkalmassági vizsga. Lord Edwin Ravensmoor azon véleményének adott hangot, mely szerint Miss Madder javaslata abból a tényből fakad, hogy ő maga a Gebo rúnát sem tudja helyesen leírni, nem hogy a hettita szótagírást. 
Duncan Wintner felszólította Lord Ravensmoort, hogy kérjen elnézést Miss Maddertől, hiszen az ő kritikán aluli bűbájtan-teljesítményét se hozta fel senki, mikor pár hónapja a kísérleti bűbájokat szabályozó törvényt vitatták meg. Lady Lorraine Dowling ezt követően a fiatal szerelem csodáiról kezdett el fennhangon beszélni, amit sajnos elfojtott a két úriember vitája, akik, miután pálcát rántottak egymásra, el lettek távolítva a Wizengamot üléséről. Miután sikerült a rendet helyreállítani a Wizengamot továbbra is jelen lévő 63 tagja megszavazta a törvénymódosítást 34 igen, 25 nem, és 4 tartózkodás mellett. 

Ez azt jelenti, hogy megnövekedhet a kereslet a rúnatanfolyamokra, illetve a tűzvédelmi varázslatok fenntartásának a költsége is nőni fog. Lord Ravensmoort jelenleg kórházban ápolják, állapotáról lapzártáig nem kaptunk hírt.

írta: Morgan Knightley

0 comments:

Megjegyzés küldése