Pages

2024. február 15., csütörtök

Varázslatos főzetek

Ismét egy friss könyvet hoztam nektek, ami nem más mint egy antológia. Bizonyára sokan ismeritek Susan Grenett: Bájitalok A-tól Z-ig című művét, ez annak kiegészítéséül szolgál.

A tavalyi év egyik bájitalmester gyűlésén szó volt a könyv óta feltalált bájitalokról, új kutatási eredményekről, ismeretekről, stb. Mivel ennek egy része használható más területeken is, ezért felmerült, hogy kiadnak egy újabb kötetet ezekről.

A kötet kisebb része főzeteket fog tartalmazni, a korábban már megszokott módon. Az adott bájitalmester, aki feltalálta, felsorolja a hozzávalókat, megadja az elkészítési módot. Azért hogy a kevésbé hozzáértőknek is élvezetes legyen, mindegyikhez fűznek 1-2 történetet: a feltalálásról, első használatokról.

A könyv második része tartalmazza a kutatási eredményeket, tanulmányokat, amik leginkább a felhasznált növényekről, lényekről, illetve a főzet alatt használatos varázsigékről szólnak. Ebbe nem csak a bájital mesterek írtak, lesz olyan fejezet, amiben egy-egy magizoológus, botanikus, vagy auror is társszerző. Ők mind a saját oldalukról közelítik meg az adott témát, ezzel bővítve a bájitaloknál hasznos ismereteket.

Természetesen illusztrálva is lesz a mű, erről azonban keveset lehet még tudni. A főzetekről biztos szerepel majd 1-1 kép, és feltehetően a második részt is ellátják fotókkal. Konkrét illusztrátort még nem neveztek meg, és a könyv borítóját sem tették nyilvánossá. A fülszöveget azonban már közölték, ez ihlette a cikket is:

„A bájitalok újdonságokat foglaltuk eme kötetbe, némi kiegészítéssel.

Az elmúlt években is megjelentek újabb és újabb főzetek, ezeket mutatjuk be  egy tanulmánykötetben.

Különböző tanulmányokat is találnak benne a kedves olvasók, amik a tudományos ismereteket adják át közérthetően, kiegészülve a többi rokon ággal.”

A tervek szerint április elején jelenik meg Angliában, várhatóan pár napos késéssel más országok üzleteiben is kapható lesz.

Írta: Júlia Snape, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése