Pages

2024. február 1., csütörtök

Bathilda Bircsók: A mágia története

Bizonyára mind ismeritek eme könyvet, hiszen ebből tanulnak a Roxfort diákjai, és itt, a Gráciában is kedvelt olvasmány. Mégis most szeretném ezt bemutatni nektek, felhívva a figyelmet pár rejtett érdekességre, amik akár házi írásnál is jól jöhetnek.

A kötet 1947-ben jelent meg, és ez az egyik legrészletesebb munka a varázsvilágunkkal kapcsolatosan. Természetesen nem teljesen átfogó, mivel ezt nem várhatjuk el még ettől a műtől sem, azonban minden kutatásunkhoz segítségünkre lehet.

A különböző szakágakban kronológia szerint halad, az ókortól egészen az 1940-es évekig. Minden egyes szakasz végén található egy, általában figyelemre se méltatott rész, ahol információt találunk az író által felhasznált könyvekről. Elsőre talán nem tűnik senkinek sem érdekesnek, azonban nagy hasznunkra lehet, ha valamelyik eseményről több információra van szükségünk. Itt a kronológia szerint sorban lévő témák vannak felsorolva, alattuk ABC sorban a témához szükséges kötet. Sajnos nincs megjelölve, hogy az adott könyvekben hol található a szükséges rész, de így is nagy hasznunkra van ez a betét.

Emellett a könyv tartalmaz pár újra és újra felbukkanó elemet. Az egyik ilyen a gonosz varázsló karaktere, hogy csak a leghíresebbeket említsem: Voldemort és Grindelwald. De előttük is számtalan gonosz varázsló tűnt fel pár száz évenként. Egy másik ilyen elem a véletlen. Egy alapanyag véletlenül belekerül a bájitalba, egy véletlen eseménynek köszönhető egy-egy varázsige alkalmazása, feltalálása, stb. Van még pár hasonló elem, azonban nem szeretném mindet felsorolni, hadd kutassatok kicsit ti is.

A kötet végén található külön-külön egy-egy ABC-be szedett teljes név-, bájital-, varázsige lista, mindegyik után számokkal. Ezek azt jelölik, hogy az adott név melyik oldal(ak)on található, ezzel megkönnyítve a megtalálásukat. Hasznos lehet tehát ez is házi írásnál, az első pontban említett téma végi könyvlistával együtt.

Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig arra, hogy időnként elavult információkat tartalmaz! Ne feledjük, a kötet 1947-ben jelent meg, azóta közel 80 év telt el. Ez idő alatt számos új varázslat, bájital született, nem egy történelmi felfedezésre került sor. Emiatt érdemes minden információt megkeresni egy újabb kiadású kötetben, és azzal együtt vizsgálni a témát!

Írta: Júlia Snape, Solaris


0 comments:

Megjegyzés küldése