Pages

2024. február 1., csütörtök

Exit – Szabadulótársas játék

Kedves Olvasóim!

Örülök, hogy újra itt vagytok, mert ma folytatjuk a szabadulószobák ihlette társasjátékokat érintő cikksorozatot. Előző cikkemben olvashattatok  a Szabadulópakli kártya játékokról, most viszont az Exit a játék társasok világába invitálnálak benneteket.

Ezeket a játékokat Inka és Markus Brand-nek köszönhetjük, gyermekeikkel együtt számos, díjazott gyerek és családi társast alkottak. Természetesen lelkes rajongói a rejtélyeknek és a szabadulószobáknak. Érdekesség, hogy az Exit a játék már adott ki puzzle-lel egybekötött szabadulós játékot, gyerekeknek szólót (Magyarországon még nem jelent meg) és könyv formában is tevékenykedett, de a könyves verzió még számomra is új.

Felsorolok néhányat, amiket ismerek:

Az elátkozott labirintus (2020) – Soha nem hittetek az elátkozott labirintust övező mítoszokban, de amikor átléptek a bejáraton, az ég elsőtétül. „Furcsa…” - gondoljátok, amikor a bejárat hirtelen hangos dübörgéssel bezáródik mögöttetek. Csapdában vagytok!... és az elöttetek álló szobor megmozdul.

Kapu a világok között (2020) – Egy ősrégi térkép egy titokzatos kapuhoz vezet titeket. A kapu egyszerre nyugtalanít és izgalommal tölt el. Amikor hozzáértek, megdöbbenve látjátok, hogy fémgyűrűk félrecsúsznak… Sikerül aktiválnotok a kaput? Melyik világba fog elrepíteni titeket?

A fáraó sírkamrája (2016) – Egyiptomi városlátogatásotok csúcspontja a Királyok völgye! Amikor beléptek a Tutanhamon sírkamráját rejtő piramisba, a falakt borító díszítés rabul ejti a tekinteteket, és csak ekkor veszítek észre, hogy elszakadtatok a csoporttól. A terem ajtaja egy hatalmas robajjal rátok zárul. Az egyik kövön egy poros könyv és egy ókori forgótárcsa fekszik…

Repülés az ismeretlenbe (2019) – A legénység tagjaiként egy Barbadosba tartó utasszállító fedélzetén utaztok. Hirtelen viharba kerültök. A repülő gépházába esővíz kerül és ez a különböző egységek meghibásodásához vezet. Sikerül megjavítanotok a repülőt? Tudtok biztonságosan landolni? Csak kevés időtök maradt…

Az elvarázsolt erdő (2020) – Egyszer volt… minden egy napsütötte, kellemes erdei sétával kezdődött! Amikor egy hídon átkelve beléptetek az erdőbe a híd egy pillanat alatt eltűnt. Az erdőbe furcsa, beszélő mesefigurákkal találkoztok és érdekes rejtvénybe ütköztök. Itt mindent és mindenkit elvarázsoltak! Rátok is ez a sors vár, ha nem juttok ki időben az erdőből!

A titkos labor - Egy orvosi tanulmány céljából érkeztetek a laborba, ám rajtatok kívül senkit nem találtok a helyszínen. Egyszer csak kellemetlen füstöt éreztek, aztán elhomályosul minden…Amikor felébredtek, az ajtót zárva találjátok, és úgy tűnik, hogy csak egy könyv és egy rejtélyes kódtárcsa lesz a segítségetekre a kijutáshoz.

Az elhagyott kunyhó - Amikor az autótok lerobban egy erdei úton, gyalog indultok el, éjjeli menedéket keresni. Szerencsére rátaláltok egy elhagyatott kunyhóra. Másnap reggel megdöbbenve látjátok, hogy az ajtón egy számkombinációs zár, az ablakokon pedig vasrács van. Itt mindent kódok zárnak! Az asztalon egy könyv, egy forgatótárcsa... és most már tudjátok, csak úgy juttok ki a kunyhóból, ha megfejtitek a rejtvényeket, és megszerzitek a kódokat.

Az elsüllyedt kincs - Roncsmerülést hajtotok végre, amikor a Santa Maria nevű hajót kutatjátok, ám egyszer csak minden lehetséges kijárat bezárul, és a kutatócsapat bent reked a roncsban. Az oxigénetek vészesen fogy, a kijáratokat és a kincseket egyaránt bonyolult zárak védik. A feladat megfejteni a kódot, hogy minél előbb kijussatok. 

Rejtély az Orient expresszen - Egy gyilkosság, nyolc gyanúsított. Szerencsére ezen a vonaton utazik a zseniális detektív Achilles Pussot is, aki könnyen megoldaná az ügyet, csakhogy ő nyomtalanul eltűnt. Miután megtaláljátok a jegyzeteit, már tudjátok, hogy nektek kell lelepleznetek a gyilkost, mielőtt a vonat megérkezik Konstantinápolyba.

Gyűrűk Ura – Árnyak Középfölde felett (2022) – Középfölde nagy veszélyben van! Zsákos Frodó és társai Mordor felé tartanak, hogy elpusztítsák az Egy Gyűrűt. De szükségük van a segítségetekre. Induljatok útra, és teljesítsétek Gandalf titkos megbízásait! Tudtok elég időt nyerni Frodóéknak, hogy elérjenek a Végzet-Hegyéhez?

Ezeken kívül még van jó néhány féle-fajta exit játék, minden évben két-három darabot kihoz a Piatnik Kft. A dobozok tartalma ugyanaz mindig:

  • 1 dekor-tárcsa
  • 1 könyv
  • 1 útmutató
  • 60-90 db kártya (feladat, megoldás és segítség kártyák. dobozonként változó darabszámú)
  • jó néhány különleges karton elem (dobozonként változó méret és darabszámú)

Újdonság a paklikhoz képest, hogy ezek a társasok különböző nehézségi szintekre van osztva. Egészen a könnyűtől a profi szintig, de nincs veszve semmi, mert a segítség kártyákra mindig számíthatunk.

A játékmenet nagyon egyszerű, – de minden doboz tartalmaz szabálykönyvet, - az adott kiskönyv első oldalán olvashatjuk a történet bekezdését és az első alakzatot, mikor a szöveg végére érünk utasítást kapunk, hogy haladjunk-e a következő oldalra vagy vegyünk magunkhoz egy- vagy több feladat kártyát. Rejtvényt adhat a könyv is és a kártyák is, amelyeket meg kell oldanunk és akkor kapunk három számot, ezeket a szám kombinációkat kell a tárcsán a megfelelő szimbólumhoz igazítanunk és így, - ha jó a megfejtésünk, –  és le is ellenőriztük  a megoldás kártyákon, akkor utasítást kapunk a tovább lépésre.

Újonc szabadulni vágyóknak is bátran ajánlom, akár egy Szabadulópakli kíséretében. Először mindenképp egy „kezdő” szintű dobozt válasszanak, hogy sikerélményekkel gazdagabban ismerkedjenek meg ezekkel a remek játékokkal, és így kényelmesen tudnak magasabb szinthez fejlődni. Az elvarázsolt erdőt meleg szívvel ajánlom a „kezdő” szintűekből, kellemes mágikus hangulata magával ragad bárkit, remek feladatok tarkítják a nagyszerű történetet. Ismerős mesealakokkal találkozhatunk, ami kis nosztalgiát is gyújthat bennünk. Bár az én kedvencem az a 2022-ben megjelent Gyűrűk Urás kiadás, nagyon szeretem a könyveket és jó volt kicsit Frodó csapatát segíteni. Remélem, hogy ezután a licences kiadás után más, már meglévő remekbe szabott történetekhez is hozzá nyúlnak, - bízom egy Harry Potter-es kiadásban, - hogy örömöt szerezzenek a témakör kedvelőinek.

Hasonló képen, mint a Szabadulópaklikat, ezeket is lehet egyedül játszani, de maximum 4 főt javaslok, hogy mindenki részt tudjon venni a játékban és ne érezze magát kiszorítva. 12 éves kortól ajánlott egészen 99 évesig. A játék idő akár 90 percet is igénybe vehet. Beszerezhető játékboltokban, nagyobb áruházakban és webes oldalakról. A régebbi kiadásokat vinteden vagy akár társasjáték börzéken lenne érdemes megnézni.

Remélem, felkeltettem az érdeklődéseteket és lesz majd alkalmatok kipróbálni eme remek kis társasokat. Várlak titeket legközelebb is!

Köszönöm, hogy elolvastad!

Írta: Samantha Krüger, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése