Pages

2024. január 12., péntek

Szabaduljunk ki időben

Kedves Olvasó!

Mindenek előtt varázslatban gazdag, boldog új esztendőt kívánok! Remélem jól teltek az ünnepek és sikerült kipihenni az elmúlt év fáradalmait mindenkinek, és immár újult erővel vethetjük bele magunkat az izgalmas újévbe! Amondó vagyok, csapjunk is bele!

Az idei év első társasjáték cikkemben a Szabadulópakli kártyajátékait hoztam el nektek. Ezeket a hordozható szabadulószoba kártyákat, Martino Chiacchiera-nak és Silvano Sorrentino-nak köszönhetjük, a szép grafika Alberto Bontempi érdeme.


2018 óta kerülnek a boltok polcaira a paklik és 1 kivételével mind megjelent magyar nyelven is:

2018. - London végórái – Egy titkos ügynök a Scotland Yard legjobb nyomozóit választotta ki, hogy részt vegyenek egy szupertitkos küldetésen: titeket! Londont hatalmas veszély fenyegeti, amit el kell hárítanotok! Négy jól elrejtett szerkezetet kell hatástalanítanotok, mielőtt eljön az éjfél…

2018 . – Velencei meló - Profi tolvajok vagytok, akik már visszavonultak, de egy titokzatos levelet kapsz, amelyben olyan utasítások állnak, melynek muszáj engedelmeskedned! Össze kell szedned a régi csapatot, hogy teljesítsetek egy megbízást: a világ legrégebbi kaszinójába kell beosonnotok Velencében és 1 milliárd eurós chip-et kell ellopnotok! Csapatod minden tagja különleges képességekkel rendelkezik és ha ragaszkodtok a tervhez, minden simán megy majd. Habár... a ti melótok elég kockázatos és egy váratlan fordulat kompromittálhatja az egész akciót...

2018. – Időpróba - Dr. Tyme segítségre szorul, azonban mielőtt sikerülne elmagyaráznia a terveit, véletlenül megnyom egy gombot, és vaskos rácsok ereszkednek le a laboratóriumra. Ő pedig egy csapóajtón keresztül lezuhan, és Ti ott maradtok... egyedül... bezárva a laboratóriumba.
Rengeteg feladvánnyal, rejtéllyel, kérdéssel… Vajon sikerül rájönnötök a titok nyitjára, vagy ott ragadtok örökre bezárva?

2018. – Eldorádó - Az aranyváros felkutatására indított expedíció teljes kudarc: régóta keresitek Eldorádó városát az erdő mélyén, de eddig semmit nem találtatok. Vesztesen indultatok haza parányi repülőtökkel, és már magasan a fák felett jártok, mikor valami a gépeteknek csapódik. Nincs lehetőség leszállni, ugranotok kell. Egyedül vagytok az őserdő egy feltérképezetlen szegletén. Talán ez a vég...vagy az utolsó esély, hogy megéljétek Eldorádó legendáját! Vajon túlélitek az Amazonas veszedelmeit, és meg tudjátok találni az arany várost?

2019. – A függöny mögött - Postaládátokban egy névtelen boríték vár, benne ingyen jegyekkel a híres mágus, Lance Oldman telt házas bűvészműsorára, amire ma este kerül sor New Yorkban. Alig várjátok, hogy induljatok, az este gondtalan szórakozást ígér… ám ha varázslatról van szó, jobb mindenre felkészülni. Miután elfoglaltátok a helyeteket a közönség soraiban, kezdetét veszi az előadás. Miközben azt próbáljátok kitalálni, mi a nyitja egyik-másik trükknek, az események váratlan fordulatot vesznek...

2019. – A szfinx átka – Az ősi egyiptomi síremlékek meglátogatása volt álmaitok netovábbja. Épp elkezdődne az idegenvezetés, amikor egy váratlan esemény hatására egy titkos szobába zárva találjátok magatokat a piramis belsejében. Meg kell találnotok a kijáratot! Veszélyes csapdák és rejtélyes feladványok állnak az utatokba. És ha mindez nem lenne elég, felébresztettétek a múmiát ezeréves álmából, és most felétek araszol!

2020. – Szökés Alcatrazból – Még senkinek sem sikerült megszöknie Alcatrazból. A sziget több mérföldre fekszik a legközelebbi szárazföldtől, körülötte pedig nincs más, csak a jéghideg víz. A fogvatartottakról és a szigorú őrökről nem is beszélve. Ki hozott téged ide? Miért? Mikor? 

Nem emlékszel semmire, egyszer csak itt ébredtél fel, ebben a hideg és sötét zárkában. Elkezded megtervezni a szökésed, de egyedül nem fog menni: társakra lesz szükséged!

2021. – Kalózok vs. kalózok (Nem jelent meg itthon.) -  

2021. – Drakula kastélya - Az éjszaka kellős közepén a padláson találtok egy rég elfeledett könyvet. Abban a pillanatban, ahogy megérintitek, megszólal a kapucsengő.
Meghívást kaptatok Gróf Vlad D.-től, hogy személyesen vigyétek vissza a könyvét... Erdélybe.

2023. – Csodaországban – Itt semmi sem az, aminek látszik! Egy fehér nyuszi, egy félig bolond kalapos és egy elragadó macska csak néhány szereplő azok közül, akik megtalálhatóak ebben a pakliban. Ez pont elég ahhoz, hogy az őrületbe kergessenek! Igyekezzetek nem elveszíteni a fejeteket… és a Szív Királynőjének se hagyjátok, hogy lecsapassa!

Beszerezhetőek különböző játékboltokban (Régió, játéksziget stb.), nagyobb áruházakban (Auchan, Tesco) és több webes felületen.

Minden pakli ugyanazon az elven működik, adott egy történet, amelybe mi játékosok belecsöppenünk és a kártyákon végig haladva vissza kell jutnunk a saját világunkba. Viszont a kártyák rengetek fejtörőt gördítenek az utunkba, hogy lelassítsanak minket.

A Szabadulópaklik 12-től egészen 99-éves korig ajánlott, 1 és 6 játékossal javasolt játszani ­­– mi általában Hárman, négyen játszottunk és így kényelmesen jutott feladat mindenkinek - és körülbelül 1 órát vesz igénybe egy pakli.

Érdekessége, hogy egyedül is játszható és könnyen hordozható, akár egy hosszabb utazáskor társunk lehet vagy egy nyugodt, átlustálkodós délután is elővehetjük.

Dobozonként 60, az átlagosnál nagyobb méretű kártyával találkozunk, de akár plusz kiegészítőket, segédelemeket is rejthet a csomag (pl.: térkép, újság darab, tükör). Érdemes játék előtt papírt, ceruzát és egy órát is magunk mellé készíteni. Egyik paklinak sincs szabálykönyve, a kártyák érthetően végig vezetnek a játékon.


Ahogy haladunk a játékban, úgy lesznek a logikai feladatok egyre nehezebbek. Minden helyesen megoldott fejtörőért pontot kapunk, viszont, ha nem jártunk sikerrel, veszítünk is egyet. A játék végén ezek elszámolásra kerülnek és akár bent is ragadhatunk a pakli fikciós világában.

Számomra elgondolkodtató, hogy az utolsó kiadott doboz a Csodaországban egy licences történet. Lehetséges, hogy a készítők további kiadásai is Disney mesék feldolgozása lesz? Hát, én nagyon reménykedem benne 😄

Elsősorban a 2018-as kiadásokat javaslom, - igaz, nincsenek nehézségi szintekre besorolva a paklik, de -   talán azok a könnyebbek. Mindenképp csak ajánlani tudom nektek ezeket Szabadulópaklikat, remek szórakozást fognak nyújtani!


A fenti képen sorba jönnek a kártyák, három kérdést tesznek fel, ha gondoljátok fejtsétek meg őket és küldjétek el nekem a válaszaitokat.

 

Köszönöm, hogy elolvastad!

Írta: Samantha Krüger, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése