Pages

2022. október 19., szerda

Grimoire, az elválasztott egész

 Kedves Olvasók!

Mint azt az előző cikkekben is írtam, a Grimoire egy olyan gyűjtemény, amiben a rituálék leírásai és azok kellékeinek felsorolása szerepel, nem tér ki azok hatásaira, egyéb tulajdonságaira.

Miért is írom, hogy elválasztott egész?

Az egyedivé vált gyűjteményt, a varázslatokat érdemes egybefűzve egy helyen a varázskönyv elején vagy végén elhelyezni, esetleg külön lefűzve tárolni. Ha hirtelen lenne szükség valamelyik varázslatra, a gyűjtemény elválasztott részeként sokkal könnyebb lesz megtalálni amit keresünk.

Legjobb példa erre a különállóságára talán a Legacies című sorozat, ahol a fiatal boszorkányok, Josie  Saltzman és Hope Mikaelson egy villanásnyi időre meg is mutatják a Grimoire-jukat. Hopenak köszönhetően egy teljes és összefűzött verzióba pillanthatunk bele, amit Shakespeare Összesnek álcáztak.

Kerek egészként megjelenítve a grimoire, a benne használatos növényi és tárgyi eszközök felsorolásával általában úgy teljes, ahogy van. A gyertya színétől a felrajzolandó szimbólumokon át a felhasználandó növényekig. Így válik elválasztott egésszé ahhoz, amire használni szeretnék. Egy kompakt, de mégis egyedi példánnyá, amit előkapunk ha egy ritkábban használt varázslatra van szükség. Nem szerepelnek benne viszont a kívánt növény, kristály vagy szimbólum tulajdonságai, esetleg gyertya leírása, hiszen ha finomítani szeretnénk a varázslaton egy másik növény, gyertyaszín vagy kristály megadásával, akkor annak is ott kéne szerepelnie, ami eléggé nehézkessé tenné a varázslathoz az előkészületeket. Részben pont azért is tud a grimoire kényelmes méretű maradni, mert minden mást a varázskönyv tartalmaz, amiben bármikor utána lehet nézni az alapanyagok és kellékek mágikus hatásainak, gyógyító, támogató, esetleges ártó behatásainak. A varázskönyv tartalma alapján változtathatunk az összetevők listáján, a megfelelési táblázatunk segítségével akár ametisztre vagy hegyikristályra cseréljük a rózsakvarcot, esetleg a rúnák listáját átnézve adhatunk pontosítást a kívánt hatás eléréséhez.

Ha egyenletként kellene felírnom, akkor ez valószínűleg így néznek ki:

Árnyak könyve = (Varázskönyv + Grimoire) + kiegészítő gyűjtemények (Álomnapló, Tükrök könyve, Jegyzet oldalak)

A varázskönyv tartalmát tekintve maga a testre szabott eszköztár. Ebben kapnak helyet a rituálékhoz használt fő kellékek ismertetései, mint a gyertyák színeinek felsorolása, a növénylista, a kristályok hatásai, a füstölőfajták. A megfelelési táblázatok


(alkimista-, asztrológiai szimbólumai, valamint a rúnák átkonvertálásához) szinte külön fejezetért sóhajtozik, annyi féle változata található vagy alkotható meg igény szerint.

Példaként egy megfelelési lista:

Víz

Szimbóluma: A csúcsára állított háromszög
Irány: Nyugat
Évszak: Ősz
Napszak: Napnyugta
Tarot: Kupa
Rituális eszköz: Kehely
Csillagjegy: Rák, Skorpió, Halak.

 

Majd ezt követően jöhet minden más, ritkábban használatos gyűjtött anyag, mint a gombák és vízinövények ismertetései, természeti jelenségek felhasználási listája, hold és asztrológiai naptár kivehető belső lapokon. Az egyenletben már említett naplók és végül az elmaradhatatlan jegyzetlapok. Bármi, amit jónak látunk, hogy bekerüljön a gyűjteménybe, tehát hasznos és elmaradhatatlan.

A rendszerezéshez további csodaszép napokat kívánok!

Írta: Hadiyya Amjad, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése