Pages

2021. október 11., hétfő

Mágikus ünnepek 8.

Mágikus ünnepek - Samhain

Samhain az év legjelentősebb eseménye, a kelta újév. Az utolsó az aratásünnepek között, s a legnagyobb a szellemek napjai között. November elsejére esik, kelta szokás szerint október 31. napnyugtával indítva. Maga a szó nyárvéget jelent, és a gael nyelvet beszélő népekénél november hónapot jelölte.

Az ünnep rengeteg szokása Halloween néven lehet ismerős, ám az elsősorban angolszász területeken elterjedt ünnepre az ír hagyományokon kívül nagy hatással voltak a római szokások is, elsősorban a gyümölcsök ünnepe, a Pomona és a holtak emléknapja, a Feralia. Itthon ezt az ünnepet Mindenszentek napjaként (november 1.) és halottak napjaként (november 2.) ismerjük, mely ünnepek tartalma meglepően sok hasonlóságot mutat a kelta-ír hagyományokkal. Sajnos a keresztény hagyománykör, mint minden pogány ünnepre, Samhain napjára is megvetéssel, valamiféle gonoszként tekint, a keresztény vallás elterjedésekor ugyanis mindent megtettek, hogy az ünnepet félremagyarázzák, valamiféle emberáldozatokkal járó, sátánimádó rituáléként mutassák be. Az eredeti ünnepnek azonban nem volt ilyen tartalma.

Samhain legnagyobb jelentősége az eltávozottak emlékének felidézése, majd békés elbocsátásuk, előretekintés, készen állni az érkezők fogadására.

Kezdet és vég

Ez a nap az óesztendő végét és az új kezdetét jelöli. A kelták az évet két évszakra osztották télre, mely Samhain napjával kezdődött, és nyárra, melynek kezdete Beltane. E két mítikus nap volt őseink hitében a legjelentősebb, s úgy tartották ekkor elvékonyodik a világok közti határ, s tündérek, szellemek - mind a jók, mind a rosszak - átjuthatnak a mi világunkba, sőt, ha elég bátrak vagyunk, akár mi is az övékbe. Míg azonban Beltane az életre fókusz, Samhain a halálra. Fontos tudni azonban, hogy elődeink számára a halálra, elhunytainkra való emlékezés nem jelentett egyértelműen szomorúságot, bánkódást, egyszerre volt ez a leélt élet megünneplése, a kellemes emlékek felidézése, mindannak a jónak a köszönete, amit kaptunk. 

Mivel a holtak szellemei ezen a napon meglátogatnak minket, ezért gondoskodnunk kell róluk, különösen ha ez év során hunyt el valakink. Illendő megvendégelni őket, idén elhunyt szeretteinknek külön terítéket felszolgálni a vacsoránál. 

Az ezen a napon átkelő rossz szellemek ellen különböző praktikákat találtak ki az emberek, melynek nagy része a mai napig fenn maradt ünnepi hagyományként. Ilyen például az ijesztő jelmezekbe való beöltözés, melynek célja a gonosz szellemek megtévesztése és távoltartásuk volt. Akárcsak nálunk a regősök, az írek is csoportosan, házról-házra jártak, kántálásukkal elijesztve a rosszat. Szolgálatukért cserébe a lakók pedig megvendégelték őket. A tündéreknek, szellemeknek öltözés azonban együtt járt ezen lények utánzásával is, így egyszerre volt ez a csínytevések éjszakája is. Az eredeti szokás szerint ezt csak felnőttek művelték, ma viszont elsősorban a gyermekekre jellemző. 

Egy másik védekezési módszer az ijesztő mintára faragott töklámpások készítése és kihelyezése volt. A kertekbe, udvarokba, ablakba elhelyezett, egész éjjel világító lámpásról úgy tartották, elűzi a rossz szellemeket. Ezen a napon nem volt ajánlatos hosszú útra indulni, ám ha valamiért mégis muszáj volt, akkor az utazók töklámpással védték magukat az ártó kísértetektől. E szokást is az ír néphagyományoknak köszönhetjük. A történet szerint egy Jack névre hallgató hírhedt csaló magával az ördöggel is összetűzésbe került. Hogy megmeneküljön tőle, felcsalta őt egy fára, majd a kéregbe keresztet vésve csapdába ejtette őt. Az ördög alkut kötött Jackkel: ha leengedi, soha többet nem fogja megkísérteni őt. Így is lett. Ám miután Jack meghalt, bűnei miatt a Mennyországba nem nyerhetett bebocsátást, tréfája miatt pedig a pokolban sem látták szívesen. Egyetlen parazsat kapott csupán az ördögtől, hogy azzal világíthasson a sötétben. Jack ezt egy kivájt marharépába helyezte, s azóta is azzal járja a világot. Később a marharépa tökre cserélődött, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az könnyebben beszerezhető zöldség volt az amerikai telepesek korában.

 

A tündérek távoltartására további módszer volt még, hogy a vándor sót illetve vasat tartott magánál, ezeknek az érintését ugyanis nem bírják e túlvilági lények. Hatásos védekezési módszernek tartották azt is, ha ruhájuk kifordítva viselik. Ez a babona számunkra is ismerős lehet, abban a formában, hogy a kifordított ruha szerencsét hoz.

Samhain körüli munkák

Ez a nap jelentette a mezőgazdasági munkák utáni pihenés első napját is. A kemény munka és a jó termény fölötti örvendezés nagy mulatságokkal járt. Mostanra betakarították a késői terméseket is, kiválasztották levágásra a megfelelő állatokat, hogy fel tudják tölteni a téli készleteket, s új legelőre terelték az áttelelni képes példányokat.

Ünnepi szokások

Nem véletlen, hogy ez az év legnagyobb fesztiválja, úgy tartják egész évben ezen a napon a legerősebbek a mágikus energiák. Nincs ennél jobb időpont nagy varázslatok végrehajtására. Kedvelt alkalom ez tehát különösen erős és bonyolult bájitalok elkészítésére, rituális mágia végrehajtására. Őseink e napot bizonyos értelemben időn kívülinek tekintették. Természetfeletti energiával töltött, mitikus nap volt ez, s ennek megfelelően ekkorra időzítettek rengeteg földöntúli erőt koncentráló rituálét, szokást. 

Hatalmas tüzeket raktak, mely maguk és állataik védelmére is szolgált, a tűz körül pedig történeteket meséltek. Egyaránt részei voltak ennek az estének a kísértethistóriák és a szeretteinkre való visszaemlékezés is. A levágott állatok csontjait összegyűjtötték, és erre a nagy tűzre vetették. Különböző jóslások is kapcsolódtak ehhez az éjszakához. A tűzbe köveket tettek, s akinek a köve másnapra elhomályosodott, arról úgy tartották, hogy a következő év során meg fog halni. Hasonlóképp, ha a tűzhely hamujában lábnyomot találtak, akkor az a családtag, akinek beleillik a lába, távozni fog az élők sorából. Szerencsére voltak ennél vidámabb jóslatok is. A Samhain gyümölcséhez, az almához szerelemmel, házasságkötéssel kapcsolatos jóslatok kötődtek. Úgy tartották, aki először harap almába az éjjel során, az lesz az első a következő évben, aki házasságot fog kötni. Igaz szerelmünk nevét is megtudhatjuk az alma segítségével. Válasszunk egy szép piros, egészséges darabot, majd óvatosan hámozzuk meg úgy, hogy a héja egyetlen csíkban maradjon. Ha ezt a héjat bal kezünkkel a jobb vállunk felett hátradobjuk, akkor ki fogja rajzolni igaz szerelmünk nevét. 

Az alma egyébként több pontos is kapcsolódik az ünnephez, e gyümölcs az élet, a termékenység szimbóluma, Vénusz/Aphrodité szent gyümölcse. A gránátalma pedig az alvilággal áll kapcsolatban: Perszephoné azért esett Hádész csapdájába az alvilágban, mert gránátalmamagokat evett. További párkapcsolati jóslás volt a tűz fölött pörkölt magok, mogyoró viselkedésének figyelése. Ha a szemek együtt maradtak, akkor a párral is hasonlóképp lesz a jövőben. A születendő gyermekek számára tojásfehérjéből vagy a varjak számából és mozgásából következtettek. Jósolni szoktak még emellett rúnákból és tarot-kártyából is.

A néphagyomány úgy tartja, ha ezen az éjszakán tükör előtt elsuttogjuk a kívánságunk, annak mágikus ereje van.

Hogyan ünnepeljük ma?

Az ünnep magját a télköszönő rítusok és a holtak előtti tisztelgés jelenti. Megtehetjük ezt tűzgyújtással, temetőlátogatással, családunkkal való összegyűléssel, elhunytainkról való beszélgetéssel. 

Ennek az ünnepnek a jellege szemben a halottak napjával valóban inkább mulatozás, mint a letargikus megemlékezés, nyugodtan lehet közös étkezést szervezni, beöltözni, apró csínyeket elkövetni, mulatozni. Szeretteink is szívesebben látogatnának meg egy vidám társaságot, mint egy komor gyülekezetet. Megemlékezni nem csak szeretteinkről lehet, hanem az elmúlt év történéseiről is. Gondoljuk át az elmúlt időszakot, engedjük el a rosszat, adjunk teret az újnak! 


A jelmezek és maszkok készítése mellett további kreatív tevékenység lehet a tökfaragás a rossz szellemek távoltartására. Ide tartozó ünnepi szokás a seprűkészítés is. A mesterség hajnalán úgy tartották, az ezen az éjszakán készített (elkezdett vagy befejezett) seprűk hosszan tartó, megbízható repülőeszközök lesznek. Készíthetünk továbbá védelmi talizmánokat, madárijesztőt.

A tündérnépek számára mézet és tejet készíthetünk ki, hogy jóindulatuk elnyerjük.

Ne feledjük azt se, milyen erős a mai napon az ősi mágia! Készíthetünk bájitalokat vagy végezhetünk rituális mágiát. Minden varázslat erősebb ezen a napon, de az ünnep megfelelései miatt az alábbiak még ehhez képest is különösen hatékonyak: tündérmágia, vérmágia, kísértetekkel való kapcsolatfelvétel, jóslás, rossz szokások és gonosz elűzése, védelmi mágia, átkok, szerelmi mágia, halállal kapcsolatos varázslatok.

Ünnepi ételek

Amennyiben lakomát kívánunk tartani, az alábbi alapanyagokból készült ételeket érdemes előtérbe helyezni: alma, gránátalma, magvak: mandula, szezámmag, tökmag; tökfélék, kukorica, burgonya, kenyér, húsok (elsősorban sertés).

 

Kedvelt fűszerek: fokhagyma, bazsalikom, zsálya, rozmaring, tárkony, fahéj, gyömbér.

Az ünnep italai: almabor, forralt bor.

 

Szerző: Fay Tempest, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése