Pages

2021. március 30., kedd

Borzongás

 Tisztelt Olvasók!

Most egy kicsit másfajta könyvet hoztam, olyat, ami talán szélesebb körben is elnyerheti a tetszést. Ez egy trilógia első része, és a mesés Mercy Fallsba kalauzol minket. Mesés, mert könyvünk lapjain egy mesés elemeket tartalmazó történet elevenedik meg, egy történet tele váratlan fordulatokkal. Nem is húzom tovább a szót, mai regényünk a Maggie Stiefvater írta Shiver-Borzongás című mű. Igyekszem nem spoileresen írni a műről.

A történetben több szereplő szemszögét is megismerhetjük, de ne rohanjunk ennyire előre. Első ránézésre egy ezüst erdőben találjuk magunkat, a letisztult borító segítségével. Első ránézésre is látszik, hogy ez egy Vörös Pöttyös kötet, és a borítón az ezüst és a fehér színen kívül egyetlen szín szerepel… a vörös. Ez a kompozíció a történetünk kezdő momentumát adja vissza, az első mondat ezzel a képpel nyit: hó és pici piros folt. Később ez az esemény határozza meg aztán az egész történetet, ez a kezdete és a jelentősége az egész trilógia eseményeit végigkíséri.

Mint már említettem, több szereplő szemszögét is megismerhetjük: Grace és Sam életébe és gondolkodásába nyerhetünk bepillantást. A fejezetek különböző hosszúságúak attól függően, hogy az adott szereplőnek épp mennyi „története” van. A nézőpont dinamikusan változik, reflektálnak egymásra, egyik kiegészíti a másikat. A történet lassan halad, de végül szépen felépül. Szép felütése egy trilógia kezdetének, ebből ismerjük meg az alapfelállást, amiből a későbbi bonyodalmak születnek majd.

Nem egy tipikus szerelmes történet ez, a női főszereplőnk sem tipikus megmentésre váró hercegnő. Ha valaki egy abszolút nem megszokott szerelmi szálat keres, hát ez az. Grace egy igazán belevaló hősnő, nem hisztizik, nem önző, és teljesen önálló is. Sam egy kicsit félénk, hétköznapi srác, gondoskodó, érzelemmel és sérülésekkel teli kedves lélek. Hogy hogyan találnak ők egymásra, és hogy miért különleges a történetük? Azt fedje a lapok homálya, de egy biztos, bármennyire is lassú a lefolyása a történetnek, végig fent tudja tartani a figyelmet. Egy „téli illatú” illatgyertya társaságában pedig teljes mértékben beleélhetjük magunkat a történetben.

Remélem titeket is elvarázsolnak Mercy Falls farkasai, tisztelt olvasók, akik most valószínűleg csodálkoztok. Hogy mi? Farkasok? Hogy kerülnek ide farkasok? Grace évek óta figyelte a házuk mögötti erdőben élő farkasokat. Egy sárga szemű farkas – az ő farkasa – visszanéz rá. Elöljáróban ennyit hagyok itt, a többi az könyvből kiderül.

Kérdezhetitek most magatokban, hogy miért? Azért, mert remélem, felkelti az érdeklődéseteket és kézbe veszitek ezt a csodálatos történetet. Előítéletek és beskatulyázás nélkül olvassátok el, mert megéri. Ha fiú vagy, ha lány vagy, határozottan megéri.

„Vannak napok, amelyek részletei úgy illenek össze, mint az ólomüveg ablak darabkái. Száz apró darab, színek és hangulatok, amelyek ha összeállnak, kiadják a teljes képet.”




Írta: Nadia Moor, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése