Pages

2023. január 23., hétfő

Árnyak könyve kézzel kötve

Üdvözlök minden kedves olvasót az idei utolsó részben, amit egyszerre szentelek a személyes gyűjtemények könyvbe történő összeállításának, valamint kicsit kitérek arra is, hogyan lehet rugalmasan kezelni egy hétköznapi mágiára használt gyűjteményt, amiben elférnek a napi jóslatok lejegyzetelései és akár az álmok titkainak fürkészése is. 

Mivel az előző részekben a Grimoire és a Varázskönyv volt terítéken, amiben olvashattak a különböző szakaszok elhelyezésének fontoságáról, így most egybe fűzöm és a végére helyezem mindazt, amivel páran személyes naplóként találkozhattak olyan néven, mint Tükrök Könyve. Ezt valaki külön tartja az éjjeliszekrényében, esetleg elrejti valahova, hogy más véletlenül se olvashasson bele, de ha nincsenek benne túl személyes bejegyzések az Árnyak Könyve végén is helyet kaphat. Ide kerül minden, ami a világ és önmagunk megismerését segíti elő mágikus vagy boszorkány technikákkal. A Tarot jóslatok, a Tessomancia teafűjóslatai, az álmok fejtésétől az időjóslásig bezárólag minden ebbe a szakaszba kerül.

Ehhez készítettem egy 16 oldalas letölthető PDF dokumentumot, amit itt találhatnak meg. Ez a 16 oldal egyetlen hónap naplózható verzióját adja, ami tizenkétszer füzetnyomtatással nyomtatva, összefűzve és borítóval ellátva egy egész évre használható naplót ad ki.

És hogyan is néz ki mindez egyben? Lássunk hozzá.
Ha egy komplett Árnyak Könyvét szeretne a polcán tudni, most két különböző verzió elkészítésének bemutatásával is kedveskedem.

Ehhez szükséges alapanyagok:
- Egyrétegű töretlen hullámkarton,
- varrócérna,
- sniccer,
- papírvágó olló,
- PVA ragasztó,
- borítóhoz gyűrtpapír, vagy pachwork anyag, esetleg műbőr.

Hagyományos könyvbelső varrásához 3cm széles szalag.

Valamint a rugalmas borítóhoz:
- 2 méter gumizsineg,
- nyomtatott matricapapírok,
- öntapadó tankönyvborító a matricapapír felragasztás előtti fóliázáshoz. Ez nem elhagyható, különben betöltés közben a gumizsineg széttépi a papírt!

Az első egy merevebb verzió, amihez rengeteg oktatóvideót találni a Youtube csatornákon. Ez az úgynevezett „keménykötés”, amikor a borítóval egybe vannak ragasztva az összefűzött belső lapok. Ennek a technikának a megismeréséhez hoztam videót Four Keys Book Arts -tól a könyvbelső hagyományos elkészítéséről,  valamint Sea Lemon-tól modernebb szalag nélküli varrással és francia csálévarrással készíthető verziót. Aki pedig nagyon belejön az otthoni napló, könyv és varázskönyv készítésébe, az akár Tom Denem naplóját is elkészítheti szintén Sea Lemon útmutatásai alapján.

A könyvbelsőhöz négy lapokat javasolt egybehajtani, így kellő merevséget és tartást kapnak a lapok a fűzéshez. Varrás előtt pedig érdemes előre kilyukasztani kintről befele a lapokat, így fűzéskor könnyebb vele haladni és a kész könyvbelső nem kap a végére salátaszerű kinézetet.

A varráshoz én a következő elosztást szoktam használni:
- 2 centi, 5 centi, 8,5 centi, 12,5 centi, 16 centi, és 19 centi.

Elosztás, és bejelölése a hajtott papírokon.

Ha ezeken a helyeken előlyukasztjuk egy tűvel, még az sem gond, ha véletlenül fordítva varrjuk össze a meghajtott lapokat, mert a jelzés így tükörszimmetrikus. Az oktatóvideóban Four Keys könyvkötő eszközöket használ, de nem kell megijedni. Sea Lemon videóiban látszik, hogy kényelmesen el lehet lenni ezek nélkül is. A hullámkarton, ha nincs megtörve, ugyan olyan jól tart, mint a könyvkarton. A cérna viaszolásához a teamécses is jó, hajtogatásra könyvkötő csont helyett pedig elég a kezünk.

Miután a videókon látható instrukciókat követte, néhány szó a varrás utáni folyamatokról, amiket érdemes betartani. Sea Lemon videóján nagyon jól látható, hogy ragasztóval lekeni azt a részt, ahol a varrás található, valamint fel is papírozza. Ez tartósabbá teszi az Árnyak Könyvét. Nem megy tönkre olyan könnyen, és a polcon állított állapotban sem fog ide-oda nyekleni.

A borító elkészítését és a könyvbelsővel összeragasztását Sea Lemon következő videójából lesheti el a kedves olvasó. A könyvlapok és a borító csücskök lekerekítésének bemutatása is szerepel a videóban, ez tetszés szerint alkalmazható azok számára, akik rendelkeznek ilyen kézi készülékkel.

A második, rugalmasabb verziót matricapapírral mutatom be.

Ez egy kivehető és cserélhető belső lapokkal ellátott verzió, ami belül rugalmas elrendezést tesz lehetővé. Varázsláshoz bármikor kivehető oldalai használat után könnyen visszatehetők, cserélhetők, tartalmuk frissíthető.

A kinyomtatott A/4 méretű belső lapokat félbe hajtva 14,8 centiméter X 21 centiméteres füzetszerű kinézetet kapunk. Ehhez fogjuk igazítani a borító méreteit, ami két darab 15,3 centiméter X 21,7 centiméteres hullámkartonból, valamint kettő darab 2,8 centiméter X 21,7 centiméteres kartonból áll. Ezt úgy állítjuk össze, hogy a nyomtatott matricapapíról eltávolítjuk a tapadásmentesítő hátoldalát, majd a hosszanti széleket összeigazítva 15,3X21,7 centis kartont rásimítjuk.

A fülecskék levágása után a lelógó részeket a karton túloldalára felsimítva készen is van egy nagyobb karton beborítása. Előbb az elő- és a hátlap kartonját borítsuk be, majd a középső vékonyka kartont egy 13 centi széles csíkkal felpapírozva olyanképpen kell összeállítani a teljes borítót, hogy a kartonok közötti távolság 7-7 mm legyen.

Jöhet a borító belső oldalával való törődés. Itt fontos a látvány, hiszen nem lesz beleragasztva a tartalom, tehát érdemes nyomtatott matricapapírt ragasztani az Árnyak Könyve borítójának ezen felületére is. A két nagy karton (elő- és hátlap) területénél csak 2-2 milliméterrel kell kisebbet számolni, mint amekkora a karton, majd fel is ragasztható. De hogyan is lesz ebből cserélhető belsővel rendelkező könyv? Most jön a trükk. Gumírozott. 

Pontosabban gumin felfűzve tárolhatók a hajtott lapok a következőképpen: kell készíteni még egy olyan kartont, mint ami a borító közepén található. Csakhogy ez most a könyvborító belsejébe lesz ragasztva mintával befele. Ugyanis ez fogja meg és tartja a helyén a gumit. Ezt a kartont laposra kell nyomkodni, mert nem a vastagsága, hanem a plusz felület számít. A hosszúságából vágjunk le nagyjából 2 millimétert, hogy ne lógjon ki összeállítás után. A matricapapírt ugyanakkorára vágva mint az előzőnél a két rövidebb oldalán ráhajtjuk a kartonra és leragasztjuk. Ezután a gumizsineget háromszor megtekerve és végeinél összecsomózva a kartonos részre húzzuk. Ezután mintával felfelé a másik kartonra fektetve összeragasztjuk. A borító fóliázottsága miatt itt fog kelleni a kétoldalú ragasztó.

Háromszor felteker, lecsomóz.

El is készült a rugalmas könyvborítójú Árnya Könyve, aminek belső lapjait ezek a gumik tartják a helyén.

 Matricázva, használatra készen


A rugalmas Árnyak Könyve bővítése:

Ha nem lenne elég a három gumi, akkor egy ötven centis gumizsineggel könnyen bővíthető, így szerezve még egy vagy két plusz fejezethez területet.

Bővítve és betöltve egy hónapnyi naplóval és a Tükrök Könyvével

Ha kérdés merül fel az elkészítéssel kapcsolatban, szívesen segítek hozzám küldött bagolyposta fordultával.

Írta: Hadiyya Amjad, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése