Pages

2023. január 23., hétfő

Pom pom készítés

Kedves Olvasó!

A tanév és a vizsgaidőszak végének közeledtével elérkezett az idő a tanév utolsó cikkjeihez, és az utolsó DIY projekthez. Ebben a projektben egy pompom-os kulcstartó elkészítését tanulhatod meg, amelyből természetesen nem csak kulcstartó készíthető, sok egyéb kreatív projekt alapjául is tud szolgálni. Így hát, ha feldobnád a kulcscsomódat, a táskádat, vagy bármi egyéb holmidat egy kis színnel, vidámsággal, akkor csak néhány dologra lesz szükséged, valamint a két kezedre, hogy pillanatok alatt elkészíts magadnak (vagy másnak) is egy pompom-ot. 😊

Mire lesz szükséged?

-         kartonpapírra (vagy valami keményebb papírra)

-         ollóra

-         fonalakra (szerettem volna a négy Roxforti ház színeiben elkészíteni egy-egy kulcstartót, de sajnos csak bordó és kék színű fonalat kaptam, de léteznek akár ombre, vagy többszínű fonalak is, azokkal is szuperül mutatnak)

-          ceruzára

-          körzőre, vagy valami kerek dologra, amit körbe tudsz rajzolni

-         kulcskarikára, amire majd a pompomokat teszed (hobbiboltban olcsón beszerezhető, ha nincs otthon elfekvőben egy felesleges)

                                                 

Így készítsd el:

Vágj ki a kartonpapírból két „fánkot” a képeken látható módon. Minél kisebb a belső kör mérete, tehát minél vastagabb a karikád, annál nagyobb lesz a pompomod. A fonalból vágj le egy 10-15 centis csíkot, erre később lesz szükség. Helyezd egymásra a papír karikákat, majd kezdd el a fonaladat feltekerni rájuk. Minél több rétegben tekered fel, annál tömöttebb, pufibb lesz a pompom. Arra érdemes figyelni, hogy nagyon ne nyújtsd szét (tehát amennyire lehet, ne az egész karika teljes felületét tekerd végig körbe), mert a végén, miután szétvágod a fonalakat, az ujjaiddal kell összetartanod az aljukat, hogy ne essenek szét, mielőtt csomót kötsz rájuk, ezt egyszerűbb megtenni, ha kisebb felületen kell a hüvelykujjaddal összetartanod majd a fonal szálait. 

Ha elérted a kívánt vastagságot, vágd el a fonalat, majd a két papír karika közé vezetve az ollódat (ami lehetőleg legyen minél élesebb!) vágd végig a fonalakat, miközben az alsó felüket szorosan tartod a hüvelykujjaddal, hogy le ne potyogjanak. Ezt után, miközben még mindig tartod a hüvelykujjaddal a fonalak alját, fogd meg az előre levágott 10-15 centis száladat és a két papír közé vezesd be azt, majd szorosan meghúzva köss rá egy csomót. Egészen addig fogd a fonalat alját közben, amíg szorosra nem húztad a csomót, hogy már az tartsa majd össze a szálakat, így az előbbi művelethez lehet, hogy szükséged lesz egy harmadik kézre, vagy épp a szádra egy kis segítségként. Ezt követően szimplán le tudod szedni a pompomról a papír karikákat, majd, ha találsz néhány olyan szálat, ami kicsit hosszabb a többinél, egy olló segítségével ügyesen körbe tudod igazítani, hogy mindenhol egyforma hosszú legyen. Ezt követően vagy rá is tudod tenni a kulcskarikádra, vagy készíthetsz belőle többet és összekötheted őket akár fali dísznek, láttam már olyat is, hogy valaki fürdőszobaszőnyeget készített belőlük, a lehetőségek tárháza végtelen, csak a kreativitásodon múlik. 😊

Jó alkotást kívánok!

Írta: Juniper Rue, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése