Pages

2022. június 13., hétfő

Mugli ünnepek ötödik rész: Apák napja

Kedves Boszi olvasók!

Következő ünnepünk Apák napja, amit, minden évben június harmadik vasárnaján ünnepelünk, idén június 19-én. Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, nagypapáknak és együtt van a család.


Eredete:

Egy amerikai lány szorgalmazta az ünnep létrejöttét. Őt és testvéreit anya nélkül nevelte fel az édesapjuk, William Jackson Smart, mivel az utolsó gyermek születésével a felesége életét vesztette. Sonora Smart-ot apja odaadása, kitartása, és példamutató élete arra inspirálta, hogy az anyák napja mellett, az apák is kapjanak egy napot, amikor őket ünneplik. Eredetileg édesapja születésnapját tűzte ki e nemes nap dátumaként, viszont a hatóságok lassúsága miatt későbbre jegyezték be a dátumot, június harmadik vasárnapjára, így az első apák napját 1910. június 19-én ünnepelték, ahogy idén is erre a júniusi napra esik ez az ünnepünk. Ezt követően minden évben megtartották az apák napi ünnepséget Spokane-ben, azonban el kellett teljen néhány évtized ahhoz, hogy szélesebb körben is ismertté váljon.  Magyarországon 1994-ben honosították meg a Borsod megyei United Way mozgalmának kezdeményezésére, ezért viszonylag új ünnepnek számít. Sokan vannak, akik még nem is tudnak az apák napja létezéséről. A médiában évről évre egyre többet beszélnek erről az ünnepről, egyre több apák napi rendezvényt szerveznek, melyekből idén is lehet szemezgetni.


Ajándékok:

A legjobb apák napjára is egy személyes, akár kézzel készült ajándék, íme néhány ötlet:

Apák napi ajándék ötletek kicsiknek és nagyoknak « APAKNAPJA.INFO

Viszont a legfontosabb a közösen eltöltött idő. Ezen a napon menjetek kirándulni, sétálni, legyetek együtt az apukátokkal!

„A világnak csak egy apa vagy, DE nekem Te vagy a VILÁG!”

„Életem legjobb döntése volt, hogy a felhőkön ülve angyalkaként, Téged választottalak Apukámnak.”

Írta: Jane Black, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése