Pages

2022. június 13., hétfő

Időtálló szerelem


Ezúttal egy sorozat ajánlóval jöttem nektek. Általában, amikor készülök egy cikkre, minden általam szóba hozott filmet, sorozatot, könyvet el szoktam olvasni, ami néha azt jelenti, hogy hetekig a szabadidőm nagy részében csak Batmant filmeket vagy bizonyos tematikájú sorozatokat darálok, de ez a mai ajánlóm kivétel ez alól. Az időutazó feleségének alapja Audrey Niffenegger nagy sikerű regénye, amelyet 2007-ben már megfilmesítettek, jelenleg pedig egy hat részes minisorozat formájában dolgozzák fel. A cikk megjelenésekor négy rész elérhető a HBO Maxon. Az pedig, hogy nincsenek teljes ismereteim a műről a cikk pillanatában, nem jellemző rám. Nem olvastam a regényt és a film is valahogy kimaradt eddig, és ameddig nem elérhető a sorozat minden darabja, addig ezt nem is szeretném pótolni. Úgy sejtem, hogy azért a cselekmény némileg el fog térni a filmtől, de mégsem szeretném, ha lelőné a sorozat poénját a film, és mivel ezt kezdtem el nézni, ezt szeretném előbb befejezni. A sorozatot egyébként Steven Moffat neve fémjelzi, aki a Ki vagy, Doki? és Sherlockkal már bizonyított.


Többször említettem már, hogy nekem semmi bajom a romantikus filmekkel, de csak akkor, ha űrhajón játszódnak vagy szerepel benne boszorkány, jelmezes igazságosztó vagy idegen lény, esetleg a jövőben játszódik.

Az időutazó felesége egy nagyon jó példa erre, tulajdonképp az alapötletet kivéve semmi sci-fi nincs benne, egy szerelmi történet némi drámai felhanggal. Az alapszituáció, hogy Henry (Theo James) egy genetikai hiba miatt időnként eltűnik, és valamikor, de általában a saját életének idején, máskor bukkan fel, majd órák, néha napok múlva visszatér, és ott folytatja az életét, ahol abbahagyta.

Viszont ahogyan a cím is adja, ill. ahogyan több részben is elhangzik ez a sorozat főszereplője nem az időutazó, hanem a felesége. Az időutazást Henry nem tudja kontrollálni, tehetetlenül zuhan át az idősíkokon, és ehhez megpróbált alkalmazkodni. Az utazásokban azért bizonyos minta mégis létezik. Azok a pillanatok vagy emberek, akik fontosak a férfi számára, odavonzzák őt, és bizonyos időpillanatokba vagy személyekhez vissza-visszatér. Claire (Rose Leslie) hat évesen találkozik először Henryvel, aki akkor a harmincas éveiben jár, és elmondja neki, hogy időutazó. Henry gyakran meglátogatja még gyermekkorában Claire-t, aki huszonévesen találkozik először a saját idejében élő Henryvel is, aki mit sem tudott (még) az idősebb én látogatásairól. Első olvasásra felvetődhet a kérdés, hogy vajon ezt az egészet hogy lehet megjeleníteni úgy, hogy izgalmas legyen, de egyben követhető is. Úgy gondolom, hogy ezt mesterien megoldották, és már az első részben érthetően lefektetik a szabályokat. A sorozat hangulata magával ragad, a képernyő elé szegez, a melodramaturgikus hangulatot vagy a vészjósló előjeleket olyan könnyedebb pillanatok váltják fel, amikor például a fiatalabb és idősebb Henry beszólogat egymásnak. A szereplőket több idősíikon, több életkorban ismerhetjük meg, amelyből kiválóan látszik, hogy mennyit és miben változik egy ember évtizedek alatt, ennek megvalósítása különösen tetszett. A szereplők különböző életkoraikban egymás különböző változataival találkoznak, néha egyszerre többel is, és ez a felállás nem egy agyon használt séma, hanem valami másabb, újabb ötlet.

Az első részben felvázolták a helyzetet nagyon szórakoztató módon, néhány vészjósló előjelet elrejtettek közben, amely néhány későbbi eseményre utalhat, de nem tudtam elképzelni, hogy hova tudják még fokozni a dolgot, aztán a második és különösen a harmadik résszel még rá tudtak tenni több lapáttal. A negyedik rész talán kevésbé volt drámai, de nem kevésbé volt jó. Olvasóimmal együtt várom kíváncsian a végkifejletet az utolsó két rész formájában. Akik látták vagy olvasták a korábbi műveket, nekik is szívből ajánlom, mert ugyan én nem láttam őket, de ahogy némi információ morzsákba futok olvasgatás közben, nekik is tartogathat meglepetéseket a sorozat.

Írta: Stramarius Citana, Caminus 

0 comments:

Megjegyzés küldése