Pages

2022. június 13., hétfő

Disney booktag

Tisztelt Olvasók! 

Elérkeztünk az ötödik cikkhez, ezzel együtt az ötödik booktaghez, aminek témája ezúttal (kicsit a Disney+ tisztelete miatt is) a Disney lesz. Remélem, hogy találtok magatoknak valamennyi pihentető olvasnivalót a könyvek között, így a vizsgaidőszak közeledtével, és időt is szántok a relaxálásra. Nem is húzom tovább a szót, vágjunk bele. 

The Little Mermaid/A kis hableány - egy karakter, aki úgymond egy "partra vetett hal"/valaki, aki nem igazán illik az író által megteremtett világba

Tudom, ez most furcsa lehet, de ide a Fallen egyik szinte-főszereplőjét, Arianne-t hozom példaként. Számomra ő nem igazán illett ebbe a világba, nehezen képzeltem el a szerepében, és amikor kiderült róla (vagyis inkább róluk) a nagy csavar, még jobban éreztem ezt a disszonanciát. Őt inkább tudnám elképzelni földi halandóként, mint természetfeletti lényként... 


Cinderella/Hamupipőke - egy karakter, aki jelentős átalakuláson ment keresztül

Hogy ne unásig a Beastlyvel példálózzak, bár az is egy nagyon jó példa lenne ide, ezért bizonyos Nagy Márkot hozom nektek példaként, Leiner Laura- Bexi sorozatából. Nagy Márk közel sem volt a kedvenc karakterem, sőt... de a végére egészen megkedveltem, pont azért, mert (véleményem szerint) jelentősen megváltozik. Képes megkomolyodni, ami azért egy hisztis, ráadásul picit beképzelt tinifiú esetében nagy szó, ráadásul képes komoly érzelmekre is. 


Snow White/Hófehérke - egy könyv eklektikus szereplőgárdával

Úgy látom, muszáj még egy sorozatot hoznom Laurától... Eklektikus, jelentése: különböző stílusokat, irányzatokat keverő, egyedi, többféle stílus keveréke. Sokszor össze nem illő dolgokat párosító. Mi ez, ha nem a Szent Johanna Gimi szereplőgárdája? Már az alapfelállás is eléggé eklektikus, elvégre egy osztálynyi diák mindennapjait mutatja be a naplóregény, 12 diák, 12 teljesen különböző személyiség. Ennek ellenére mindegyikük szerethető, és illik a helyére, még ha néha ez nem is nyilvánvaló.


Sleeping Beauty/Csipkerózsika - egy könyv, ami igencsak altató hatással volt rád

Már többször is említettem az ACOTAR-t (Tüskék és rózsák udvara), ami ilyen hatással volt rám akkor, de igazából lehet, hogy csak rossz időben álltam neki, még nem mondtam le róla. 

The Lion King/Oroszlánkirály - egy olyan karakter, akit valamilyen tragédia ért gyerekkorában

Ide most egy olyan könyvet hozok, ami nekem még csak várólistás, de már a fülszöveg alapján el akarom olvasni. Az alapszituációja már önmagában egy tragédia, és nem kell ahhoz halálesetnek történnie, hogy valami tragédia legyen. 

The Beauty and the Beast/A szépség és a szörnyeteg - Egy nagy könyv, amitől először megijedtél, de mégis nagyszerűnek találtad a történetét

Szintén várólistás könyv, méghozzá azért, mert elsőre megijedtem tőle. Nem tudom megmagyarázni miért, semmi ijesztőt nem olvastam róla, mégis van ez a megmagyarázhatatlan érzés... Valahogy a Csitt, csitt ezt hozza ki belőlem. Lehet a Pretty Little Liars utalás miatt, nem tudom. 


AladdinEgy karakter, akinek teljesült a kívánsága, jó vagy rossz értelemben

Az első, aki eszembe jutott az Voldemort. Ha belegondolunk, ő halhatatlan akart lenni, és ezért rengeteg rémtettet követett el szolgálóival együtt. Örökre beírta a nevét a brit mágiatörténetbe, amivel, még ha nem is úgy, ahogy ő akarta volna, elnyerte a halhatatlanságot. 

Mulan - egy szereplő, aki nem az, mint akinek mutatja magát

"Háborúban mindig az igazság az első áldozat…" Riley sem az a kemény katona, akinek mutatja magát. Belül a végletekig összetört, és bár régen olvastam már a könyvet, amennyire emlékszem, végül megnyílt. Első benyomásra egy kemény és rideg ember volt, aztán megértjük a motivációt is, és az okokat is, ami alapján egy szerethető karakter bújik meg a kemény álca alatt. 


Toy Story - egy könyv, aminek bárcsak életre kelnének a szereplői

Ide nem lehet csak egy könyvet mondani. Ott a Narnia, a Harry Potter, szinte az összes Leiner Laura könyv, a Luxen, a Vaják... mind-mind olyan könyvsorozatok, amik szereplőivel nagyon szívesen megismerkednék, és többször játszottam már a gondolattal, hogy kivel lennék jóba, ki lenne az ellenségem és stb.

Disney Descendants/Disney Leszármazottak - kedvenc fő gonoszod, ellenséged, vagy erkölcsileg romlott szereplőd

Bellatrix Lestrange. 


Ennyi lett volna mára ez a könyvajánló. Remélem élveztétek, és hasznotokra válik. Jó olvasást kívánok! 

Írta: Nadia Moor

0 comments:

Megjegyzés küldése