Pages

2021. december 13., hétfő

Boszorkánycsengő és boszorkánygömb

Kedves olvasó!

Elérkezett az év utolsó cikke a részemről, és sokáig gondolkoztam azon, mennyire avassalak be a bemutatni kívánt két tárgy múltjába és hátterébe, vagy csak az ünnepek kedvéért maradjak inkább a pozitív hangulat, és vele együtt a jelen talaján. Végül úgy döntöttem, hogy a jelen lencséjén keresztül érintem kicsit a múltat, de a főszereplő, a Boszorkánycsengő és a Boszorkánygömb jelen felhasználása.

Boszorkánycsengő:

Első lépésként figyelmeztetlek kedves olvasó, hogy ez a tárgy mást mond egy muglinak mint egy varázsképesnek. De csak a múltja miatt. A törékeny és kimondatlan béke jegyében átalakult át a használata, amely ilyetén módon csak akkor hasznos, ha vegyes felhozatalú lakhelyen élünk.
  Bizonyosan láttál már csengőt a boltok ajtaja felett, ami akkor csenget, ha valaki kinyitja az ajtót, majd becsukja azt. Jelez, hogy bejött valaki. Nos, ez régen sem volt másként, de az akkori csengők csak a boszorkányok ajtónyitására csilingelt (állítólag). Az igazság viszont az, hogy mindenkire csilingelt, hiszen esténként helyezték ki, amikor már nem vártak látogatót, és a nyugodt alvás reményében, mert így hallják, ha bejön valaki amíg a ház népe pihen vagy alszik. „Aki hívatlanul lép a házba, az jó ember nem lehet.” Tartotta a mondás, így elterjedt a kilincsekre akasztott csengettyűkről, hogy a boszorkányokat jelzi. Sötét középkor, mi másra is foghatnák?  Nos igen, rájuk.
  Elmúlt az a korszak, és szinte el is felejtkeztek a csengettyűkről, de időről-időre felbukkant, mert mindig volt olyan babonás, múltba néző öregasszony, aki valamitől mindig rettegett. És visszahozta a Boszorkánycsengőt, és vele együtt a rosszindulatú vádaskodást, a félelmet az ismeretlentől, és még sorolhatnám.
 De térjünk csak rá a jelenre. Még mindig látni csengettyűket az ajtók felett, ennyi maradt meg a mugliknak a csengettyűből, a hasznos oldala.  A bolt nem marad őrizetlenül akkor sem, ha az eladónak háttal az ajtónak van éppen dolga. A neowicca irányzatokkal és egyéb okok miatt, mára a muglik újra kezdenek kíváncsian tekinteni a varázsvilág felé, így előkerült a Boszorkánycsengő eredetibb alakja, persze kissé felturbózva. Régebben csak jó ha egy volt az ajtó kilincsére kötözve, addig mára ez már három, öt, hét, vagy kilenc darab csengettyűt jelent cukorspárgára kötve. Mostanában a három és az öt csengettyű az elterjedtebb, de csak esztétikai okok miatt, és úgy elkészítve, hogy legyen egy hurok rajta felül, amivel fel lehet akasztani a bejárati ajtó kilincsére.
  Dekorációs jellege miatt ritka az, ha az év 365 napján lóg valakinél ilyen az ajtón. Akkor gyanakodhatunk, hogy eléggé babonás az, aki ott lakik. A Karácsony közeledtével szokott inkább előkerülni, és sok esetben kizárólag csinosítási szándékkal.

No de mi a helyzet azoknál, akik se nem muglik, se nem babonásak, mégis kint az a csengő szinte mindig?

Azok a varázsképesek, akik szerint a hagyományőrzés fontos része kellene hogy maradjon a mindennapjainknak, a csengettyű egy olyan verzióját használják, amit bizony meg is bűvöltek a Solem Song varázslattal. És innentől kezd ez a tárgy érdekessé válni. Az autentikus berendezés, és a Boszorkánycsengő a kilincsen, valamint az, hogy nem kávéval hanem eredeti filterezetlen teával kínálnak, már adhat némi okot arra, hogy örülj, jó helyre tévedtél. Boszorkány lakik a házban. De mit hallhat a mugli, és mit a varázsképes, amikor nyílik az ajtó? Mást, és mégsem. Mindkettőnek csilingel, de a boszorkányok és varázslók érkeztekor még világít is csengettyű. Ahogy egyszer egy öreg boszorkány vendégem megfogalmazta, a csengettyű „elénekelte a nap dalát”.



Boszorkánygömb:

Viszonylag új találmány, de régre nyúlik az ötlet, amiből merítették. Képzelj el egy üvegcsét vagy mostanában olyan divatos műanyag gömböt amit Karácsonykor szoktak bedekorálni, és tömködd tele olyan száraz anyagokkal, amik jelentéstartalma neked sokat mond. Nagyjából ennyi az értelme.
  A muglik nem csak azért üldözték a varázsképeseket anno, mert féltek tőlük. Azok tudására is vágytak. A varázsfőzetek, a gyógynövények, és minden más titkára is, amivel a varázsvilág rendelkezett. Képzeld csak el, hogy egy mugli bement a középkorban egy javasasszony vagy bába kunyhójába, akiről szentül meg volt győződve, hogy boszorkány. Az a sok száradó növény a főgerendáról lelógva, az a sok befőttesüvegbe zárt száraz termény és egyebek. Mit hihetett? Miben reménykedhetett? Hogy ha alaposan megnézni és tanulmányozza, ha megérti miért is vannak azokban az üvegekben azok a növények és egyéb holmik, akkor talán képes lesz ő is varázsolni általuk. Szerelmet, szép álmokat, stabil párkapcsolatot, bármit. Csak tudni kell, hogy melyik hozzávalót miért tette az üvegbe a boszorkány. Bukta. Sajnos nem így működik. Vagy talán mégis?

Nézzünk csak találomra néhány üvegcsét, amit a ma fiataljai használnak:
- A jó szerencse üvegcséje:
Tartalma: Zöldre színezett tengeri só, zöld csillámpor, sárga kamilla. Na ez nagyon modern.
- A jó alvásért és a szép álmokért:
Darálatlan mák, esetleg egy tengeri só réteggel elválasztva még a levendula virágzata is.
- A harmonikus párkapcsolatért:
Szén, tengeri só, Himalája só, és morzsolt száraz rózsaszirmok.

A praktikát már tanítják is a neten. Aki esküszik a működésükre, az közzé is teszi a tuti tippet, miszerint az ilyen gömbökbe vagy fiolákba ezek harmonikus elegye szükségeltetik a hozzá illő jelentéstartalom tudásával: Só, gyógynövény, virág, fűszer, kristály.

Só: A tisztaságért, vagy hogy tisztán hatni tudjon, ne befolyásolja a fiola rezgésszámát semmi.
Gyógynövény: Ha hatni tud úgy, hogy az emberi testhez- vagy testbe ér, akkor miért ne hatna úgy is, hogy csak nézzük?
Virág: Gondolom a szerelmesek virág-nyelve után szabadon, hogy melyik virágnak mi a jelentéstartalma.
Fűszer: Akár hiszed, akár nem, a fűszerek is sok esetben gyógynövények módján hatnak a szervezetben. Az oregánó például könnyíti az emésztést. Tehát hatásgyorsítóknak ideális.
Kristály: Rengeteg könyv foglalkozik a kristályok hatásaival. A rózsakvarc a lélekre hat jótékonyan, az ametiszt az elmét nyugtatja, a hegyikristály tisztító hatású, és még sorolhatnám.

Nos, innentől már csak hit kérdése, hogy ki miben akar hinni, de tény, mindig lesz olyan, aki szerint működik a mutatvány. Te, kedves olvasó, mit hiszel? Próbáltad már? Neked működött? Ha igen, kérlek írd meg nekem, ha nem működött, akkor pedig azt, hogy szerinted miért nem!

Szerző: Hadiyya Amjad, Arcanus 

0 comments:

Megjegyzés küldése