Kedves Olvasók!
Arra gondoltam, hogy a
karácsony közeledte miatt hozok nektek egy lehetséges karácsonyi menüt. Igaz a
kifejezetten jellemző ételek nem szerepelnek benne (pl. halászlé, töltött
káposzta), de azokra úgyis mindenkinek megvan a saját családi receptje. Ezeket
az ételeket viszont kifejezetten ajánlom karácsony másnapi, harmadnapi
vendégváráshoz, szilveszterre, baráti összejövetelre. Célom volt, hogy
egyszerű, de látványos ételek szerepeljenek a menüsorban. Semmi olyat nem
találtok, amit egy kezdő ne tudna elkészíteni.
Sült karaj baconnel
Egy szép szál karajt felszeletelünk kb. 1 cm vastag
szeletekre. Minden szeletet kicsit sózunk, borsozunk, közéjük pedig egy-egy
szelet bacont helyezünk. Így állítva tesszük bele egy hőálló tálba, és egyben
sütjük meg. Aljára 2-3 evőkanál olaj és egy kevés víz kerül. Kb. egy órán
keresztül lefedve sütjük 180 fokon, majd a tető nélkül még legalább fél órát
sütjük. A sertéshúsnak mindenképpen kell a másfél-két óra, lassabban készül egy
csirkénél, és magasabb hőfokot is igényel. A szeletek közé csempészett bacontől
ízletesebb, szaftosabb lesz. A hús mellé tehetünk sütés előtt hagymakarikákat
vagy paradicsomost is, vagy akár használhatunk a só-bors helyett kifejezetten
sertés fűszerkeveréket is.
Rizs laskagombával
Különlegessé és kifejezetten ízletessé tehetjük a rizst, ha
gombával bolondítjuk meg. A barna rizst bő vízben megfőzzük (Vigyázat! A barna
rizs sokkal lassabban puhul, hosszabban kell főzni). Közben 10-20 dkg
laskagombát apróra vágunk és kevés olajon megsütünk. Amikor a rizs megpuhult,
leszűrjük, és kicsit összesütjük a gombával, tetszés szerint fűszerezzük. HA
van a családban, aki nem szereti a gombát, neki tegyünk el egy kis rizst,
amihez nem kerül gomba!
Caprese saláta
A Caprese saláta egy rendkívül egy néhány hozzávalóból
percek alatt összerakható étel, aminek nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.
A lényege, hogy felváltva helyezzük tányérra a mozarella és paradicsom
szeleteket, majd megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal, meglocsoljuk oliva
olajjal és egy leheletnyi balzsamecettel.
Grill zöldségek
A képen szeletelt cukkini és gerezdekre vágott krumpli van,
amiket sütőpapíron, minimális olajjal sütöttem meg, és grill zöldséges fűszerkeveréket
használtam hozzá.
Gombamártás csiperkéből
1 nagyobb fej vöröshagymát megpirítunk kevés olajon, közben
30-40 g csiperkét megtisztítunk, majd szeletekre vágunk, a piruló hagymához
adjuk. Amikor már a gomba is átsült, felöntjük egy kis tejszínnel, hozzáadunk 2
kanál tejfölt. Hagyjuk addig forrni, míg egy viszonylag sűrűbb állagú szószt
nem kapunk. Ha a sertés karajhoz esszük, kifejezetten finom összahatást érünk
el, de akkor is hasznos, ha van vegetáriánus vendég, mert ő a gombaszószt a
rizzsel vagy zöldségekkel is tudja enni.
Kölesfasírt
A kölesfasírtot inkább talán a köretekhez sorolnám, a
fasírthoz csak kinézetében hasonlít. Tetszés szerinti mennyiségű kölest
megfőzünk sós vízben, majd annyi zabpehelyliszttel gyúrjuk össze, amennyit
felvesz. Nagyjából egyébként akkora tömegű lisztet fog felvenni, mint amennyi a
megfőtt köles. akkor jó, ha könnyen gyúrható, nem túl tapadós masszát kapunk.
Ízlés szerint fűszerezzük. Szerintem akkor is finom, ha csak sót és borsot
teszünk bele. Meg lehet bolondítani azonban egy kis vöröshagymával, amit én
sosem tudok elég apróra szelni ehhez az ételhez, így aprítógépben szinte
pépesítem (nagyobb darabokkal szerintem nem igazán jó ez a fasírt). Friss vagy
szárított petrezselyem is illik bele. Golyókat vagy lapos korongokat gyúrunk a
kezünkkel, és sütőpapírra helyezzük. 160 fokon kb. fél óra alatt kész.
Ne felejtsétek, továbbra is várjuk a kipróbált receptek visszajelzését újságunk e-mail címére, amivel értékes pontokat zsebelhettek be!
Írta: Stramarius Citana, Caminus
0 comments:
Megjegyzés küldése