Pages

2021. december 13., hétfő

Varázshírek

Vizsgapánik

Mindannyiunknak van legalább egy ismerőse, aki még sosem kapott K-tól eltérő jegyet, de hozzá se lehet szólni egész vizsgaidőszak alatt. Könyvei tornya mögül csak egy elhaló suttogás jut el hozzánk: “Már csak 7 napom van. Meg fogok bukni!”

Bizony, ismét eljött a gráciás vizsgaszezon, és ha ez téged is szorongással tölt el, akkor ne aggódj, van pár tippünk számodra!

0. tipp: Ne aggódj! Ha eljutottál a vizsgákig, akkor legrosszabb esetben is minden tantárgyadból van 3 leadott házid. Ismerős már az anyag, többet tudsz, mint gondolod!

1. tipp: Nézd át a jegyzeteid! Bár sok mindenre biztos fejből is emlékszel, nagy segítség lehet újból átfutni az órai anyagot. Vizsgaidőszakra a professzorok mindig eltüntetik az év közbeni tananyagokat, de ne aggódj, minden évfolyamon vannak olyan diákok, akik szorgosan jegyzeteltek. Nyugodtan kérd el másoktól, nem fognak nemet mondani!

2. tipp: Tervezz előre! Készíts magadnak egy ütemtervet, hogy mikor mivel foglalkozol, és szigorúan tartsd magad hozzá! Így nem fogsz abba a hibába esni, hogy minden az utolsó pillanatra marad. Biztos, ami biztos, a pótlási időszakra ne tervezz, azt tartsd meg vésztartaléknak!


3. tipp: Legyél változatos! Könnyebb úgy házit írni, ha váltják egymást a különböző stílusú feladatok. Az emberi agy könnyen belefárad az egyforma feladatokba, de újra felébreszti, ha másféle impulzus éri. Ha egy nap több vizsgára is készülsz, akkor válassz két különbözőt, például egy kvíz-jellegűt meg egy fantáziafeladatosat. Vagy egy kedvenc tárgyat meg egy kevésbé kedveltet.

4. tipp: Optimalizálj! Gondold át, hogy mi a célod a vizsgával! Csak át akarsz menni, tantárgyelső akarsz lenni, bizonytalan vagy még? Nem mindegy. Ha tudod, hogy kevés az időd, akkor ne vállald túl magad! Készítsd el a minimumot minden tárgyból! Ha nem tudod még, mire jut majd időd, akkor érdemes minden tárgyból teljesíteni a kötelező minimumot, de még ne küldd be! Ha marad még időd a végére, akkor pedig utólag ki tudod őket bővíteni. Azonban vigyázz! Ezzel a módszerrel könnyű abba a csapdába esni, hogy úgy érzed, jól állsz, így könnyebben kiengeded a kezed közül az időt. Érdemes ilyenkor eleve úgy beosztani az időd, hogy a végére hagysz pár napot, vagy akár egy teljes hetet a “kreatívkodásra” is.

Jó jegyeket szeretnél, de semmi időd sincs? Ne add fel! Van számodra pár ügyes kis trükköm, amik relatíve kis időráfordítással, relatíve nagy eredményt hoznak: Figyelj a külalakra! Egy igényesen formázott szöveg (sorkizárás, átgondolt szövegbeosztás, táblázatok, szép, de olvasható betűtípus) elkészítése nem olyan sok plusz idő, de ég és föld a különbség! Képek. Egyetlen témába vágó kép is hihetetlenül fel tudja dobni a dolgozatod. Mindig keress legalább egy illusztrációt, amit ízlésesen illessz a szövegbe! Bátran használj formázóbűbájokat (kontraszt, keretek, szövegközi képbeszúrás)! És az egyik kedvenc trükköm: tudtad, hogy egy praktikus bűbáj segítségével el lehet tüntetni a táblázatok keretét? Így a szövegbe láthatatlan táblázatokat illeszthetsz be, ami segít gyönyörű oszlopokba rendezni a szöveged, mellé pedig berakhatsz egy (vagy több) képet.

5. tipp: Kedvtelenséggel küzdesz? Tudod, hogy muszáj lenne tanulnod, de nem tudod rávenni magad? Ha kedved kapsz az alkotáshoz, soha ne halaszd el! A kedv könnyen elillan, ha nem fogod meg gyorsan! Ha épp eszedbe jutott egy kiváló ötlet, akkor állj neki azonnal!

A legjobb módszer a lelkesedés meghozására az ötletelés. Olvasd el újra a feladatokat, hátha megihlet! Nekem szinte mindig működik! Kreatív feladatoknál asszociálj szabadon, használd az ötletvihar technikát. Nincs olyan, hogy rossz ötlet. Fogj pár pergamenfecnit, írj fel rá válogatás nélkül MINDENT ami eszedbe jut, majd ezzel végezve kezd csak el szelektálni az ötleteket, míg meg nem találod a kedvenced!

Ne feledd: meg tudod csinálni! Sok sikert a vizsgákhoz!

Programajánló: Mágikus hagyományőrző fesztivál

A tanév végéhez közeledve, lassan mindenki elkezdi a szünetét tervezgetni, és van is számodra egy remek ötletünk! Több év kihagyás után Pilisvörösváron ismét megrendezik a mágikus hagyományőrző fesztivált. Mindigis érdekelt, hogyan praktizáltak a régmúlt idők varázslói és boszorkányai? Meghozta a kedved a mágikus ünnepek cikksorozat? Érdekel, hogy működik a rituális mágia? Vagy egyszerűen csak imádod a fesztiválokat, vásárokat, a tábortűz körüli meséket, táncot és a finom ételeket? Ha ezen kérdésekre akár csak egyre is igennel válaszoltál, akkor ott a helyed! Igazi történelmi hangulat, szabad ég alatti programok reggeltől hajnalig, kézművesség, mulatságok, interaktív előadások. És a legjobb hír: itt nem gond, ha még nem vagy nagykorú, mégis varázsolhatsz, mert ezekhez a praktikákhoz varázspálca sem kell! Próbáld ki őket szakszerű mentor felügyelete alatt!

Jegyek korlátozott számban kaphatók a Szombati boszorkány szerkesztőségi irodájában.

Különleges, új seprűk a piacon

Nagykereskedelmi forgalmazásra szánt seprűvel rukkolt elő a francia műrepülő seprűkkel foglalkozó műhely, a Céleste, akik a “Danseuse Céleste”, azaz Égi Táncos néven futó személyre szabott seprűket is gyártják. Ez azért hatalmas hír, mert műrepülő seprűt eddig csak egyéni megrendelésre lehetett készíttetni, most először nyílik lehetőség a nagyközönség számára is. Talán ez a sportág fellendülését jelzi?

A sportújságok azonnal le is csaptak a gyártó által felkínált termékteszt lehetőségére, és az első cikkek kifejezetten hízelgőek. A “Musique Céleste” azaz Égi Muzsika seprűk gyorsaságban felérnek a Tűzvillám szériával, míg kezelésének, fordulatainak könnyedsége messze veri még a legjobb Jólsep-R-eket is.

A legnagyobb publicitást azonban a két éve visszavonult műrepülő bajnok, Marguerite Voisard szerezte a cégnek. A Céleste műhely promóciós ajándékként küldött egy seprűt a fiatal hölgynek, aki kipróbálást követően úgy nyilatkozott egy helyi sportlapnak, hogy az új modell “jól muzsikál”.


Szerző: Fay Tempest, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése