Pages

2021. augusztus 30., hétfő

Kedvenc animációs filmjeim

Tisztelt Olvasók!

Ebben a számban olyan animációs filmeket hoztam nektek, amik életkortól függetlenül nézhetők, szerethetők. A műfajban nem voltam korábban különösen otthon, de az utóbbi időben a családi filmnézések közepette megismerkedhettem néhány igazán jó alkotással. A lista természetesen ez alkalommal is szubjektív, a saját véleményemet tükrözi, és a teljesség igényét nélkülözi.

Végre otthon! (2015)

A Végre otthon! tulajdonképpen egy földönkívüli inváziót mutat be érdekes, és gyermekeknek is emészthető formában. Az emberiségnél technikailag egy jóval fejlettebb faj érkezik a bolygóra, és ugyan nem erőszakosak, mégis az embereket háttérbe szorítva igyekeznek a bolygót magukévá tenni. A történet középpontjában egy kamaszlány és a galaxis legidegesítőbb kis űrlényének a barátsága áll. Vajon a technikailag ugyan fejlettebb, de empátiát nem mutató és érzelmi intelligenciában kifejezetten hátrányos helyzetű faj tud-e annyit tanulni az emberiségtől, hogy megoldja a rivális űrlényekkel  évtizedek óta fennálló konfliktusát? A filmből kiderül. Nem tudok elmenni amellett sem, hogy a háttérzenék zseniálisan vannak összeválogatva. A megfelelő időben, a megfelelő hangerővel támogatják meg a hangulatot, és a nagyobb fordulatokat.

A kívánságsárkány (2021)

Kár lenne tagadni, hogy a Netflix új, egész estés animációs filmje nem emlékeztet minket egy nagyon kedvelt régi ismerősre. Egy szegényebb sorból származó, de tiszta szívű fiúról szól, aki a három mágikus kívánságát a gazdagabb körülmények közt élő szerelme meghódítására használja, közben barátságot köt a mágikus lénnyel, aki segítségére van, és a gonoszok is megpróbálják megszerezni a kincset. Valahogy azonban mégis működik a régi recept, és a képi világ, hangulat magával ragad. A kínai kultúrába ágyazott, de modern Aladdin történet üde színfoltja az idei kínálatnak.


Coco (2017)

Véleményem szerint a Coco az egyik legjobban sikerült animációs film, amelyet valaha láttam. A történet a mexikói halott-kultuszt kifejezetten pontosan és tisztelettudóan alapul véve egy igazán különleges világot mutat meg. Ha a megalkotott univerzum még nem lenne elég, egy kifejezetten érdekes, fordulatokkal teli kalandot is kibontakoztat a szemünk láttára, amelynek igazán mély mondanivalója is van. A film a kritikusok és a közönség körében is szinte osztatlan sikert aratott, az anyagi megtérülés sem maradt el. Az egyik csavarra egyáltalán nem számítottam, pedig ritkán tud ennyi idő után meglepni film. Javaslom felnőtteknek, illetve hat év felett mindenkinek, mert mindenki számára élvezhető filmről van szó. Kifejezetten ajánlom gyászfeldolgozásra is, akár nagyobbacska gyerekek számára is, habár a szülői magyarázat nem kétséges, hogy bizonyos életkor alatt szükséges hozzá. 


A Hotel Transylvania (2012)

A Hotel Transylvania csavar egyet a megszokott "vámpírok és szörnyek üldözik az embereket" alapfelálláson, ugyanis történetünk szerint Dracula gróf az emberektől elvonulva él, és egy olyan hotelt üzemeltet, ahova a szörnyek elmenekülhetnek az üldöztetés elől. Természetesen megkavarja az állóvizet egy ember megjelenése, aki nem közömbös Dracula lánya számára sem, és az is lehet, hogy nem annyira elvetemült és gonosz, mint amennyire Dracula a 120 éves elszigeteltség előtti időkből emlékszik. Ugyan rosszabb kritikákat kapott, de én a második és harmadik részt is szerettem, és az idei negyediket is kíváncsian várom.


Jurassic Word – Krétakori tábor (2020)

A Jurassic Word – Krétakori tábor egy új, Netflix által forgalmazott, eddig három évaddal előrukkolt sorozat. Az első évad a Jurassic Word film első részével nagyjából egy időben játszódik. Hat tinédzser szempontjából mutatja be az eseményeket, akik szintén a szigeten tartózkodtak a dinoszauruszok elszabadulásakor. A második évad nem sokkal az első film után játszódik, a harmadikban pedig már kapunk utalásokat a második filmre. Amellett, hogy a történet izgalmas, a karakterekre sem lehet panasz. Hat teljesen különböző háttérrel, célokkal és megküzdési stratégiával rendelkező fiatal kerül bemutatásra, akik közül többen komoly személyiségfejlődésen is átmennek. A sorozat elsősorban gyerekeknek készült, tehát nincs benne vér vagy komoly durvaság, de azért a dinoszauruszok nem mindig kímélik a mellékszereplőket, ezért a kisebb gyerekeknek nem kifejezetten ajánlom, ellenben nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek kifejezetten. A Jurassic Word és Jurassic Park utalások, easter eggek, cameok pedig kötelezővé teszik a megnézését a franchise rajongóinak.



Írta: Stramarius Citana, Caminus 

0 comments:

Megjegyzés küldése