Pages

2021. május 4., kedd

Az 5R

 A bűvös 5 R-betű környezetünk védelmében



Napjaink egyre égetőbb problémája a környezetvédelem, környezettudatosság. A legtöbben azt hiszik, hogy egy átlagos felhasználó nem tud semmit tenni, a nagyobb gyáraktól, politikusoktól várják a megoldást. Szerintem ez téves hozzáállás, és ha mindenki csak a számára még elviselhető mértékig változtatna, vagy csak tudatosabb lenne, már akkor is nagy hatást lehetne elérni. Cikksorozatommal a környezetvédelem alapelveivel, a mindennapi ember számára praktikus tanácsokkal szeretném megörvendeztetni az olvasókat.

Nagyon fontos, hogy ne lineárisan gondolkodjunk. A nyersanyag kitermelése, gyártás, felhasználás, szemét eltüntetése tengely helyett egy olyan kőrkörös modell jöjjön létre, amelyben az újrahasznosítás kerül előtérbe. Ennek öt alapelvét öt R betűvel szokták jelölni angol kulcsszavaik alapján.

1. Refuse! – Utasítsd vissza azt a terméket, amelyre nincsen szükséged, amelyet nem tudsz újrahasznosítani!

2. Reduce! – Csökkentsd a fogyasztást, hulladékot. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy vajon tényleg szükséged van rá, vagy csak a szemed kívánja, és a fogyasztói társadalom erőlteti rád!

3. Reuse! – Használd újra! Ameddig tudod használni a tárgyat, ne vegyél másikat, csak mert van már belőle trendibb. (Kezdeti hiba lehet, hogy igyekszünk mindent lecserélni környezetbarátra, és emiatt a régebbi tárgyainkat, kozmetikumainkat kidobjuk, és ez összességében nm ezt az életmódot szolgálja, hiszen az a legszennyezőbb a környezetre nézve, ami feleslegesen lett legyártva, tehát használjuk tárgyainkat addig, ameddig funkciójukat ellátják, és csak azután cseréljük környezetbarátabb alternatívára).

4. Recycle! – Hasznosíts újra! Ameddig egy eszközt más formában még használni tudsz, ne dobd ki, hiszen ezzel is csökkented a megvásárolható tárgyak mennyiségét, és így a hulladékot is.

5. Rot! – Komposztálj! A háztartási hulladék 30%-a komposztálható lenne, amellyel tulajdonképp visszaadunk a természetnek abból, amit elvettünk. Ha a szeméttelepekre kerül a bezacskózott szerves anyag, a bomlása csak sokkal lassabban megy végbe, és nem kerül vissza a tápanyag a termőföldbe. A kertes házakban nagyon egyszerű komposztálni, de haladóknak kisebb konyhai komposztok, közösségi komposztálás, vagy a hulladékszállító cég által biztosított szerves hulladék elszállítás is rendelkezésre áll.

Az idő során az 5 R betűt egyéb szavakkal is kiegészítették, mint a Repair!, vagyis javítsd meg inkább, mint hogy újat vegyél, Rethink!, vagyis gondold át, hogy tényleg szükséged van-e minden megvásárolt tárgyadra, Repurpose!, vagyis adj új célt az eszközeidnek, ez nagyon hasonló az újrahasznosításhoz.

Ha ezekre egy kicsit jobban odafigyelünk, előbb-utóbb rutinná válik, a hétköznapi életünk részévé, és ezzel sokkal többet tettünk, mint legvadabb álmainkban képzeltük.


Írta: Stramarius Citana, Caminus



0 comments:

Megjegyzés küldése