Pages

2021. május 4., kedd

Az öt kedvenc vígjátékom

 Ezúttal az öt kedvenc vígjátékomat hoztam el nektek. A korábbi ajánlómban már ajánlottam romantikus komédiákat, ebben az ajánlóban pedig a kevésbé romantikus, de annál viccesebb filmeket veszem górcső alá. Ezúttal is igyekeztem olyan filmeket összeválogatni, hogy mindenki találjon benne élvezhetőt. Ajánlatomban szerepelnek drámaibb, groteszkebb alkotások, de a többször felnevetős, hahotázós darabokat sem hagyhattam ki.


Trópusi vihar (2008)

16 éven aluliak száméra nem ajánlott!

A Trópusi vihar az egyik kedvenc vígjátékom, abból a fajtából, amin tényleg többször fel lehet nevetni. A történet szerint egy filmkészítő csapat háborús filmet forgat a dzsungelben. Időközben a pénz fogy, a színészekkel nehéz, ezért a rendező úgy dönt, hogy a színészeket ténylegesen a dzsungelbe száműzi, ahol viszont ellenséges terepre tévednek. Már a film eleje is zseniális, hogy kis fiktív filmbemutatókon keresztül ismerteti meg velünk a főbb szereplőket, de később is számos emlékezetes, idézhető poén teszi örökzölddé.




BUÉK (2018)

16 éven felülieknek ajánlott!

A BUÉK a Teljesen idegenek című, 2016-ban bemutatott olasz vígjátékának magyar remake-je. Az alapsztori szerint egy baráti társaság régóta együtt szilveszterezik. Az este kezdetén arról kezdenek beszélgetni, hogy mennyire is ismerik egymást igazából, és hogy titkolnak-e bármit egymás előtt hosszú évek óta. Az egyikük egy érdekes játék lehetőségét veti fel. Ha valaki üzenetet kap vagy telefonhívást fogad az este folyamán, azt mindenkinek látnia, hallania kell. Végülis akarva-akaratlanul mindenki belemegy a játékba. Mondanom sem kell, hogy helyzetkomikum, kavarodás, intrikák, titkok derülnek ki az este folyamán. A film igazán intelligens humorral dolgozik, és a végén a dráma is megjelenik.




Trancsírák (2010)

16 éven aluliak száméra nem ajánlott!

A horrorparódia a szokásos tini-horror felállással indul, egy csapat fiatal kempingezni indul az erdőbe, ahol összeakadnak két pszichopatának tűnő fickóval. A poén fő forrása az, hogy a fiatalok folyamatosan olyan helyzetekbe keverednek, amiből azt a következtetést vonhatják le, hogy sorozatgyilkosok üldözik őket, ám a különös véletlenek alakulása során megkérdőjelezhetjük, hogy ki is az őrült. A legjobb horrorparódia, amit láttam.


Oscar (1991)

12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Talán keveseknek kell bemutatni ezt az örök klasszikust, de most mégis ajánlom mindenkinek, akinek ez valami miatt eddig kimaradt. Egyébként nekem nem kedvenceim a félreértésekre vagy bizonyos tárgyak véletlen elcserélésére épülő komikus jelenetek úgy általában, de ez esetben az alkotóknak sikerült megugraniuk egy olyan színvonalat, hogy még ezt is öröm nézni. A huszadik század elején, a szesztilalom idején játszódó történetben a jó útra térni készülő maffiafőnök egy igen nehéz napját kísérhetjük nyomon. Számtalan idézhető, frappáns odaszólás, jó párbeszédek teszik igazán felejthetetlenné.


Jojo nyuszi (2019)

12 éven aluliak száméra nem ajánlott!

Fontos figyelmeztetnem titeket, hogy a Jojo nyuszi nem egy hagyományos vígjáték. Tulajdonképpen egy tragikomédia, egy korszak paródiája. A téma rendkívül komoly. A második világháború idején mutatja be egy tíz éves fanatikus hitlerjugend mindennapjait, akinek még a képzeletbeli barátja is a Führer. Taika Waititi nagyon okosan nyúl a témához, amikor drámainak kell lenni, akkor drámai, amikor humorosnak, akkor az. Kifinomult érzékkel lavírozik határokat feszegetve, de egyszer sem lépi túl az ízléstelenség határát. Szívből ajánlom mindenkinek, aki nem riad vissza a témától.

Írta: Stramarius Citana, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése