Pages

2019. július 16., kedd

Muglik Eszközei 1.rész


 Köszöntöm a Mugli világ rovat Olvasóit!

Mint a cikk címéből is látható, egy újabb sorozatba kezdek bele a „Muglik testközelből” két részt megélt szövegei után.

A varázstalanok, ahogy régebben írtam, számunkra sok furcsa dolgot használnak az életük megkönnyítésére. Ilyen például a telefon, a videó, a CD…igen, Mr. Weasley, a gumikacsa is! *kuncog* De most egyelőre mindezeket félretesszük, mert mai témánk a tévé!

- Az átok trubadúr láda! - kiáltotta be Jacques Foch.

- Igen, Jacques, az az . Na, de vissza a cikkhez.

A televízió (röviden TV) képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék. Ugyan Paul Nipkow Németországban már 1884-ben feltalálta a képfelbontás elvét a róla elnevezett pásztázótárcsával, azonban az első, nagy távolságra vezetéken továbbított televíziós adásra csak 1926-ban került sor London–Glasgow között John Logie Baird skót feltaláló jóvoltából. 


Még a történetéhez kapcsolódóan, Tihanyi Kálmán nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer feltalálása. 1924-ben jött rá a megoldásra, 1926-ban kelt magyar szabadalmi bejelentése, ezt követően kereste meg őt 1928-ban a Radio Corporation of America. Németországban Telefunken néven indult meg először a rendszeres adás, 1935-ben.

Másik úton indult el Mihály Dénes, 1933-ban E. H. Traub fizikussal együttműködve már egy olyan televíziós készüléket mutathatott be, amelyet maga még tovább tökéletesített (TELEHOR). Ez volt az a képet 240 sorra felbontó, Mihály–Traub-féle forgótükrös vevőkészülék, amelynek képét akár 2,5×3 méteres felületre is ki lehetett vetíteni. 1936 őszén az első zárt láncú televíziós közvetítésre a Gellért szállóban került sor, ahol mintegy 30 méteres távolságra közvetítettek televíziós képet.

Nagyon nagy népszerűségnek örvendett, a 20. század végére a televízió a legnagyobb hatású tömegmédiummá is vált világszerte, ám a 2000-es évek első évtizedétől az internet széles körű elterjedésével jelentősen vesztett erejéből. De erről majd egy későbbi cikkben lesz szó.

Magyarországon az 1950-es évektől létezik televízió. A televíziós adások megindulása hazánkban évtizedeket késett, számos országban már az 1930-as években létezett televíziós műsorközvetítés.

Napjainkban már a háromdimenziós képalkotásra képes televízióval folynak előrehaladott kísérletek világszerte. Sőt, a Samsung (az ilyen mugli elektronikai cégek egyike) megalkotta az okostévét (úgynevezett SMART TV) mellyel a tv-k a telefonokhoz hasonló fejlődésen mentek keresztül és képesek internetes tartalmak megjelenítésére számítógép közbeiktatása nélkül. 


- Miről halandzsázol, te, nőstény? - kérdezi Jacques Foch, újra megszólalva, de lesújt rá egy jókora nyaklevest Godefroy de Montmirail.

- Hallgass, Paraszt! Nem látod azzal a vak szemeiddel, hogy egy varázstudó emberrel van dolgod?! Bocsáss meg, nagyhatalmú lányka, bolond szolgámnak - hajolt meg előttem a gróf, amire csak pislogni tudtam, majd legyintek:

- Na jól van, azt hiszem, itt az ideje, hogy véget vessek ennek a cikknek - nevettem el magam, majd kitessékeltem a két alakot a szerkesztőségi irodámból (ahova Merlin tudja, hogy juthattak be).


Szóval, ennyi lett mára a Mugli világ rovat.


Írta: Gina Cobbler, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése