Pages

2018. június 11., hétfő

Walpurgis-éj


Nagyjából egy hónapja zajlott le hazánktól nem is olyan messze a Walpurgis éjjeleként (vagy Valburga éjjele) számon tartott ünnep. 
Dél-Németországban a mai napig rendszeresen tartott ünnep a Walpurgis-éj a boszorkányok és varázslók körben. 

De mi is ez?

Maga az ünnep még a kereszténység előtti időkből való és az április 30-áról május  1-ére virradó éjjel tartanak. Később az ünnep megkapta egy angolszász királylány és egyben apátasszony nevét, Szent Walburgáét. A szent ünnepe a hagyomány szerint május 1-re esik és az azt megelőző kilenc napot Walpurgis napokként tartják számon és az egyik leghíresebb boszorkányszombatjává nőtte ki magát. 
A német hiedelem szerint ekkor minden égtájról ördögök és boszorkányok sereglenek a Brocken hegyre és más magaslatokra, ahol táncot lejtenek és ráolvasásokkal elűzik a tél szellemeit. Egy utolsó tél végi mulatságon vesznek részt. Az ünnep záró motívuma az ördöggel való orgia, mellyel a házasság szentségét parodizálják ki.
Az ünnepre a művészetekben is találunk utalást. Geothe Faustjának egyik jelenetében az ördög Faustot a pokolba vezeti, hogy belekóstoljon a Walpurgis-éj mámorába. Mendelson pedig az Első Walpurgis éj című kantátájával népszerűsítette a babonát. Nem utolsó sorban az egyik leghíresebb varázsló rockbanda, a Walpurgis lányai már a banda nevűkkel is népszerűsítik az ünnepet.

Írta: Rion Hyland - Solaris 

0 comments:

Megjegyzés küldése