Pages

2018. június 11., hétfő

Veszélyezteti-e a mugli technológia a titkunkat?


A héten a Wizengamot egy egyre fontosabb kérdést vitatott meg: a modern mugli technológia vezethet-e a varázsvilág leleplezéséhez, és ha igen, mit tehetünk, hogy megelőzzük ezt? A kérdés megvitatásában szakértőként részt vett Ms. Moya Brennan mugliszületésű boszorkány és Mr. Rory Knightley kvibli tanuló is. 

A probléma egyik legfőbb forrása az úgynevezett „közösségi média”: a muglik ennek segítségével képeket és videókat (mozgókép – nem magától mozog, hanem egy felvett történést játszik vissza) tudnak egymással megosztani, kézbesítési idő nélkül. Érthető hát, hogy Mr. Oswald Garrison miért kezdeményezte, hogy megalakuljon a Médiaügyi Főosztály, amelynek tagjai ezen felvételek eltüntetésén dolgoznának. Itt persze azonnal problémába ütközött a felvetés: a varázsvilág tagjai nem értenek elég magas szinten az „informatika” nevű mugli tudományhoz, ami ehhez kellene, így a hatékony működéshez mugli számítógép-szakértőket kéne foglalkoztatni. A Wizengamotnak ennek megfelelően gondosan kellett a veszély mértékét megállapítania. 
Amennyiben komoly rá az esély, hogy a mugliknak sikerül videofelvételt készíteniük egy varázslatról vagy mágikus bestiáról, majd azt el tudják terjeszteni a tudatlan lakosság körében, a mágusoknak cselekedniük kell, hogy ezt megakadályozzuk. 

Mr. Knightley azonban értékes betekintést nyújtott a mugli kultúrába, ami megkönnyítheti a helyzetünket: kiderült ugyanis, hogy többen közülük szórakozásból próbálják átverni társaikat, amit a legtöbben humorosnak és veszélytelennek találnak. 
Úgy tűnik, a számítógép segítségével módosítani lehet egy felvételt, így gyakran bukkannak fel hamis képek és videók szörnyekről és fantasztikus eseményekről. Ms. Brennan megerősítette, hogy amíg a saját varázserejéről nem értesült, ő is több ilyen felvételt látott anélkül, hogy egy percig is hitt volna bennük. Fellélegezhet hát a varázsvilág: bár képek és videók készülhetnek rólunk, ez önmagában még nem fenyegeti a titkunkat. 

A Wizengamot azonban több döntést is hozott az ülésen: a közzétett felvételek készítőinek mostantól az amneziátorok módosítják majd az emlékeit, hogy azt higgyék, viccnek szánták a videókat, valamint a muglik között élő kiskorú varázslókat és boszorkányokat már akár ötéves korukban meglátogatják a Minisztérium dolgozói, hogy óvatosságra intsék őket. A helyzetet továbbra is megfigyelés alatt tartják, ám amennyiben a lelepleződés kockázata nem nő, új főosztály felállítására nem fog sor kerülni. 
Az új rendelkezések a jövő héten lépnek életbe. 

Írta: Morgan Knightley, Arcanus

0 comments:

Megjegyzés küldése