Pages

2018. június 11., hétfő

Hagyományos Baklava


Bár csak másfél hete, hogy elhagytam Szarajevót, már nagyon visszaszeretnék térni Bosznia-Hercegovinába. 
Hiányoznak az egzotikus ételek, a zeg-zugos, hangulatos, szűk utcák, és nem utolsósorban a kis, kézműves portékákat áruló boltok. 
Érkezzen tehát a Más tájakon sorozatom Bosznia-Hercegovina 2. része benne a baklavával

Bár személy szerint én sosem voltam édesszájú, de ezt a többnemzetiségű kis desszertet nem tudtam letenni. Akkor térjünk is rá a receptre: 

Hagyományos Baklava recept 

Hozzávalók / 8 adaghoz: 
- A tésztához: 
  • 12 db réteslap 
  • 35 dkg dió 
  • 15 dkg vaj 
  • 3 ek barnacukor 
  • 1 kávéskanál fahéj 

- A sziruphoz: 
  • 5 ek méz 
  • 1,5 citromból facsart citromlé 
  • 2,5 dl víz
    1 kávéskanál vanília kivonat 

Elkészítés:
Tészta 
1. A réteslapokat kiterítjük. Keresünk egy akkora tepsit vagy üveg edényt, amelyikbe a félbevágott réteslap pontosan belefér. 
2. A vajat felolvasztjuk. A diót felaprítjuk vagy ledaráljuk, de az is jó, ha kicsit darabosabb marad. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. 
3. Kivajazzuk az edényt. A réteslapokat egymáson hagyva félbevágjuk. Elkezdjük lerakni. Minden réteget megkenünk vajjal. Alsó lapnak 4 lapot tettem egymásra. Megszórjuk a diós keverékkel. 
4. Ezután kettesével rakjuk a lapokat, de itt is minden lapot megkenünk vajjal. Minden második lap után jön a diós keverék. Ezt addig folytatjuk, amíg 4 darab lap marad. Ez kerül a tetejére, vajjal megkenve laponként. A tetejét megkenjük vajjal. 
5. 5 percre hűtőbe tesszük. Éles késsel felvágjuk először kockákra, majd háromszögekre. 
 6. Megsütjük. 

Szirup 
1. A mézet egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet és a vaníliát. Felöntjük a vízzel. Felforraljuk, 5 percig főzzük, hogy kicsit szirupos legyen. 
2. A megsült baklavára merőkanállal rámerjük a szirupot mindegyik részre. A szirup először állni fog rajta, majd mialatt meghűl, a tészta beszívja a szirupot. A sütési hőfok = 180°C 

Köszönöm, hogy elolvastátok! 
Jó étvágyat! 
Jó időtöltést kívánok mindenkinek a konyhában! 

írta: Lorcan Moon, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése