Pages

2024. január 12., péntek

A repülés rekordere

Sziasztok!

Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam. April Starr vagyok, első osztályos tanuló, de kivételes engedélyt kaptam, hogy írhassak a Bosziba. Szóval ez az első írásom itt. 

A mugli életben nagy természetjárónak mondanám magam, mivel földmérőként dolgozom, ami valljuk be, kinti, járkálós munka. Így van időm a természetet is csodálni, nem csak a munkára koncentrálni. A rovatomban ebből kifolyólag madarakkal foglalkozom majd. A Magyar Madártani Egyesület (MME) munkásságát már tinédzser korom óta nyomon követem, hiszen madárgyűrűző táborokba jártam. Sokféle madarat ismerek, kifejezetten kedvelem a gólyákat. Remélem, majd tudok róluk is cikket írni. Jelenleg már táborozni nem járok, de szívesen olvasom a negyedévente megjelenő újságukat, a Madártávlatot. 

Van egy applikáció is, a Turdus, melybe civilek tölthetnek fel téli, és tavaszi madármegfigyeléseket, melyben tudathatod a természetjáró barátaiddal, merre található madárfészek, láttál –e sérült, vagy beteg madarat, esetleg fiókákat észleltél –e. Erről majd részletesen is be fogok számolni. 

Azonban most nem szaporítanám tovább a szót, hanem átadnám a terepet a számomra egyik legkülönlegesebb madárnak. Ez az apró madár méltán rászolgált a címre, ugyanis élete minden percét a levegőben tölti. Egész évben úton van, repülés közben alszik, és csak költeni száll le. Hihetetlen, de igaz! Na de lássuk, ki is ő!  

A sarlósfecskének nevével ellentétben semmi köze nincs a valódi fecskékhez. Tudományos neve apus, azaz lábatlan, mely fejletlen lábaira utal. Járni képtelen, szinte csak kapaszkodni tud velük. A faj főleg Ázsiában és Európában honos, de telelni Afrika déli részére jár. Előszeretettel fészkel magas épületekre, melyek sziklafalakra emlékezteti. Kultúrakövető madárnak is nevezzük éppen emiatt. 

A boszorkányok számára több alfaj is ismert lehet, ugyanis a Tiltott Rengetegben már nagyobb létszámban is befogtak nagyobb példányokat. Ezeknek a hasa fehér, tollazata barnás-fekete fehér pöttyökkel. A lábuk fejlettebb, ami lehetővé teszi, hogy a földről is felcsipegessenek gilisztákat, hangyákat. A vadőrök próbálnak minél több egyedet befogni, és párosítani, hogy a számuk növekedjen. Ezt azt eredményezheti, hogy a következő évtizedben megszaporodhat az alfajok száma, és a szabadba engedve párosodhatnak a normál sarlósfecskével, mely egy hibrid faj kialakulásához vezethet. 

Hossza 16-17 cm, szárnytávolsága 42-48 cm, súlya körülbelül 30-50 gramm. Tollazata barnásfekete, a tokájánál fehér. Hegyes, sarló alakú szárnyai vannak. A kolibrivel áll szorosabb rokonságban.


A leggyorsabban repülő madár, naponta nagy távolságokat jár be. Repülés közben alszik, és a párzás is a levegőben történik. Éppen ezért lehetséges, hogy a Nagy Varázslóháborúk idején a postákat sarlósfecskével kézbesítették. Egyrészt, mert az ellenség elfogta a baglyokat, másrészt, mert a fecske nehezebben észrevehető. A fecskék rendkívül intelligens madarak, és kitűnően tájékozódnak sötétben is. 

Sajnos a fürgeségük, és kis termetük ellenére elég sok sarlósfecskét elpusztítottak, köszönhetően egy kifejezetten rájuk kifejlesztett bűbájnak. A varázsige segítségével felfedték a madarak kilétét, és emiatt a sarlósfecskék létszáma jelentősen megcsappant. 

Tápláléka a levegőben repülő apró rovarokból áll. Fészkét a levegőben található apró növényi részekből, nyála felhasználásával készíti. A fészekalja 2-3 tojásból áll, melyet 18-23 nap alatt költ ki. A fiókák nem csipognak, hanem a szülők toroktollait csipkedve követelik a táplálékukat. Ritkán etetnek, de ilyenkor nagy mennyiségű táplálékot hoznak a fiókáknak. 

Élete nagyban függ az időjárástól. Rossz idő esetén a fészkelő helyétől akár 100 km-re is elrepül, ilyenkor a fészekben hagyott fiókák testhőmérséklete csökken. Az életfunkciók lelassulnak, így képesek akár 10 napig is életben maradni. Ezt éhségalvásnak hívják, ami a hibernáció egyik formája. Akár a 20 évet is megélheti. Rendkívül hű a fészkelőhelyéhez és a párjához. 

Becsült állománya 3000-5000 pár Magyarországon. A madárgyűrűzési adatok szerint a gyűrűzött egyedek száma 1750 példány. Ebből még csak 72 sarlósfecskét fogtak vissza. A legtávolabbi megkerülés 570 km volt, mely Magyarország-Németország közti távolságot jelent. A legidősebb gyűrűzött madár 10 éves. 

A muglik a boldogság kék madarát erről az apró, ámde kedves kinézetű madárról mintázták. 


Írta: April Starr, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése