Pages

2021. február 19., péntek

Krémdezodor

 Mióta környezetvédelemmel, hulladékcsökkentéssel próbálkozom, többféle természetes izzadtsággátlót próbáltam, de sajnos nem voltak az igaziak. A drogériában kapható natúrnak, környezetbarátnak mondott termékek nem mindig azok, és használni sem igazán használnak szerintem, habár nyilván mindet nem ismerem. 

A házi készítésűek közül nagyjából az a tapasztalat, hogy amelyikben szódabikarbóna van, annak jó izzadtsággátló hatása van. Több elkötelezett környezetbarát simán szódabikarbóna vizes pasztáját keni hónaljtájékra, de én magam azt vettem észre, hogy ha túl nagy a szódabikarbóna koncentrációja, akkor irritálhatja a bőrt, így inkább a következő receptet ajánlom, ahol nagyon jó természetes bőrápolókkal van kombinálva. Azért arra figyeljetek, hogy irritált, frissen borotvált bőrre ne kenjük!


Hozzávalók:
  • 2 ek kakaóvaj
  • 2 ek shea vaj
  • 2 ek. szódabikarbóna
  • illóolaj
  • tégelyek (én kiürült arckrémes tégelyeket használok, de kapható patikában vagy webshopokban tégely, vagy ha beválik akár kiürült vagy erre a célra vásárol stiftes dezodoros tartályba is lehet tölteni az elkészült keveréket
  • szükség van egy olyan lábas + hőálló tál kombinációra, amiben vízfürdőt tudunk készíteni, de végszükség esetén mikróban is olvaszthatunk. Az eszközök egyébként meleg vízzel, mosogatószerrel könnyen elmoshatók használat után, nem kell tartani tőle, hogy bajuk lesz.



Elkészítés:

Vízfürdőt készítünk, ami azt jelenti, hogy egy edénybe vizet teszünk fel forrni, és úgy helyezünk bele még egy plusz hőálló üvegtálat, hogy pont beleillő legyen. Fontos, hogy a forrás miatt távozó gőz távozni tudjon a két edény között. Aki nem tud ilyen módon vízfürdőt készíteni, az inkább próbálja meg mikróban felolvasztani az alapanyagokat, viszont akkor nézzünk rá 30 másodpercenként, mert olvasztani szeretnénk csak, nem megsütni. 



A kakaóvajat és a shea vajat beletesszük a felső, üres tálba, ami alatt forr a víz. A kakaóvajat patikában szoktam venni, shea vaj pedig egyre több drogériában is kapható, de én webshopból szoktam beszerezni. Miután felolvadt, beletesszük a szódabikarbónát is. A szódabikarbónát nagyobb kiszerelésben veszem webshopból vagy csomagolásmentes boltból. Miután egy homogén masszát kaptunk, kiadagoljuk a kis arckrémes dobozkáinkba vagy a stiftes tárolókba. Az illóolajok hozzáadása már itt történik. Nagyon népszerű a teafa illóolaj, mert fertőtlenítő, gombaölő tulajdonságot tulajdonítanak neki, habár ez ilyen kis mennyiségben nem érvényesül, de az illat erősségét és fajtáját is csak a fantáziánk dönti el. Én magam a teafa mellett a vadnarancsot, egyéb citrusos illatokat, levendulát, kókuszt használok előszeretettel, de kérésre barátnak készítettem már csoki illatú krémdezodort is.


Az illóolaj hozzáadása után kis időre a hűtőbe tesszük megdermedni. Az állaga olyasmi lesz, mint a stiftes dezodoroké. Ha tégelyben tartod, akkor körömmel egy kis borsónyi mennyiséget ki kell szedni, és azt a hónaljakon eloszlatni. 
Ez a fajta házi készítésű dezodor kihozható adagonként körülbelül 100-150 forintból szemben a bolti 6-800 forintos stiftekkel, és hasonló összetételű, kb. 1200 forintos natúr készítményekkel, emellett vegyszermentes, nem rákkeltő, környezetbarát és mégis hatásos. 


Írta: Stramarius Citana, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése